Scandal în PSD! Premierul Tudose a demisionat! Declarații amenințătoare ale lui Liviu Dragnea

Scandalul din PSD va atinge, luni, punctul culminant în timpul Comitetului Executiv al social democraților! Săbiile s-au ascuțit în ultimele zile, taberele se cunosc, nu mai rămâne de aflat decât concluzia!

Update 16:  Președintele PSD, Liviu Dragnea, reacționează la scenariul alegerilor anticipate, după demisia premierului Mihai Tudose. Președintele Iohannis a declarat recent că nu va mai propune un premier de la PSD dacă Tudose va pleca din funcție. „Noi suntem pregătiți de alegeri oricând, dar nu cred că se gândește la asta președintele Iohannis”, a declarat Liviu Dragnea, luni seara, anunță știripesurse.ro.

Dacă Parlamentul respinge de două ori propunerea președintelui pentru funcția de prim-ministru, se declanșează alegeri anticipate. Pe de altă parte, unii lideri PSD au vehiculat și scenariul unei posibile suspendări a președintelui în cazul în care acesta refuză o propunere a Coaliției PSD-ALDE.

Update 15: Liviu Dragnea lasă să se înțeleagă că ultimele acțiuni ale lui Mihai Tudose au fost ordonate de ”personaj veninos”. Șeful PSD a refuzat să spună, deocamdată, cine e!

”Sunt convins că o să am o relație cu Mihai Tudose exact cum am avut înainte de a fi premier. E un personaj veninos dintr-o instituție a statului care a făcut și face foarte mult rău. Nu o să mai aibă cum să facă cu următorul premier. Asta e una dintre miciunile unor miniștri, că are dublă comandă. Nu o să îi mai vedeți în Guvern. Nu vreau să spun acum despre ce persoană e vorba. O să spun mai târziu, că nu plec din țară. Îmi e teamă că nu mă mai căutați și eu vreau să mai apar la televizor, că nu am mai fost în ultimele săptămâni.”, a anunțat Liviu Dragnea.

Mai mult, Liviu Dragnea i-a ironizat pe trădători şi i-a avertizat. Nu vor mai avea loc în noul Guvern. “Cu Gabriel Petrea am o nelămurire. Veneam la sediu şi a venit la mine să îmi spună că postarea nu e împotriva mea. Pot să lucrez cu oameni care m-au criticat. E normal. O să îi stimulăm acum. S-au apucat de scris şi e foarte bine. Au fost făcute public acele scrisori şi aici a fost problema. Cine vrea să mai aibă tensiuni în partid, nu o să le mai aibă.

Nu va fi nicio listă curtă. Cine are propuneri şi idei de miniştri, pe masă şi discutăm. E aceeaşi relaţie a mea cu Niculae Bădălău. Am şi glumit. Cu Adrian Ţuţuianu nu am stat la aceeaşi masă. Eu nu am vorbit cu Adrian Năstase să văd dacă Bădălău s-a văzut şi a vorbit cu domnul Năstase. Nu discutăm de sancţiuni acum”, a spus Dragnea.

Update 14: După ce a eșuat cu numirile a 3 premieri, Sevill Shhaideh, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose, Liviu Dragnea jură că el nu se va mai implica în numirea celui de-al patrulea prim-ministru din PSD, informează știripesurse.ro.

Șeful social-democraților anunță că marți va fi o altă ședință grea a PSD, unde se va sta ca la Vatican, la alegerea papei: ”până iese fum alb pe coș”. ”Se pare că eu am o mână foarte proastă, nu doar în ceea ce privește numele de premieri. Am spus că eu nu voi face nicio propunere. Eu doar voi vota și îmi voi asuma. În vară mi s-a reproșat că l-am propus pe Mihai Tudose, un necunoscut. I-am lăsat să se gândească bine în noaptea asta. Mâine vom sta în ședință până va ieși fum alb. Sigur vor fi mai multe variante. Vor fi întoare pe toate părțile, dacă există un risc, dacă rezistă la minciuni, manipulări, cum s-a întâmplat la Grindeanu și Tudose.”, a declarat Liviu Dragnea, la finalul CEX în care Mihai Tudose a fost obligat să-și dea demisia, prin retragerea sprijinului politic.

Update 13: Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a recunoscut că PSD ar putea recurge la suspendarea preşedintelui Klaus Iohannis! Asta în cazul în care acesta va refuza să nominalizeze un nou prim-ministru din actuala majoritate parlamentară.

Vasilescu a declarat, luni seară, la TVR 1, că PSD va merge la Cotroceni cu o nouă propunere de premier, dar şi cu o listă de semnături din partea parlamentarilor coaliţiei pentru a demonstra că există o majoritate parlamentară.

“Mergem Cotroceni cu o listă de semnături ale parlamentarilor, ca să demonstrăm faptul că există o majoritate parlamentară. În acel moment, domnul Klaus Iohannis nu poate spune că nu este o majoritate parlamentară. Vom demonstra că avem o majoritate calificată pentru a trece un nou guvern în Parlament. Dacă domnul Iohannis nu va dori să propună premierul de la PSD către Parlament, atunci vom trece la soluţia de avarie. Se poate ajunge şi la suspendarea preşedintelui”, a afirmat Vasilescu.

Ea a precizat că tema suspendării preşedintelui “nu s-a discutat în interiorul PSD, dar au discutat juriştii noştri această posibilitate înainte”. Pe de altă parte, Olguţa Vasilescu le-a transmis liberalilor că trebuie să aştepte alegerile viitoare pentru a accede la guvernare. “Eu ştiu că domnul Orban îşi doreşte să fie premier, dar trebuie să mai aştepte să câştige alegerile”, a adăugat ministrul PSD.

Update 12: Potrivit lui Codrin Ștefănescu, secretar general adjunct al PSD, dar și altor surse din partid, pe lista posibililor viitori premier se află nume cunoscute din partid.

Dacă Paul Stănescu, actualul ministru al Dezvoltării, și Mihai Fifor, actualul ministru al Apărării, sunt variante care au mai fost vehiculate, pe lista scurtă a intrat în mod surprinzător și Șerban Nicolae, liderul senatorilor PSD. Alte variante vehiculate, dar mai puțin probabile, sunt Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu, notează știripesurse.ro.

Update 11: După ce premierul Tudose şi-a dat demisia, fostul ministru Adrian Ţuţuianu a tras semnalul de alarmă. Klaus Iohannis ar putea să nu mai ofere posibilitatea PSD-ului să aibă un alt premier.

“I s-au reproşat multe lucruri lui Mihai Tudose. Sper să nu mai fie criză acum. Este un vot, nu pot fi sau nu mulţumit. E o posibilitate ca Iohannis să nu mai desemneze un nou premier, o posibilitate de bun simţ. Nu mi-am propus să fiu într-un nou Guvern. Viaţa va decide dacă eu sau ceilalţi am avut dreptate”, a declarat Adrian Ţuţuianu, unul dintre susținătorii lui Tudose.

 în Constituție e prevăzut, la Articolul 107, alineatul 3, că ”Dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106, cu excepţia revocării, sau este în imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, Preşedintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuţiile primului ministru, până la formarea noului Guvern. Interimatul, pe perioada imposibilităţii exercitării atribuţiilor, încetează dacă primul-ministru îşi reia activitatea în Guvern.

Articolul 106: Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege.”

Update 10: Secretarul general adjunct al PSD, Codrul Ștefănescu, a declarat la Antena 3 că Liviu Dragnea nu va participa la ședința CEx de marți. Președintele PSD se va afla în sediul partidului, însă nu în sala de ședință, în care colegii săi din CEx vor stabili numele viitorului premier. Dragnea le-ar fi spus colegilor săi din conducerea PSD că „nu are mână bună la oameni”, motiv pentru care nu va face nicio propunere pentru funcția de prim-ministru, ci va lăsa CEx-ul să facă des.

Update 9: Claudiu Manda a anunţat, luni seară, că mâine la ora 11.00 va avea loc o nouă şedinţă a Comitetului Executiv al PSD pentru a nominaliza noua propunere de premier. ”Avem în continuare majoritate şi sigur vom avea prim-ministru şi Guvern”, a susţinut Manda. El şi-a exprimat convingerea că preşedintele Klaus Iohannis va face nouă nominalizare de premier tot din partea PSD.

Update 8:  Mihai Tudose a fost umilit la propriu! Tudose a cerut ca membrii CEX să voteze dacă îi retrag sau nu sprijinul poilitic, iar rezultatul a fost unul umilitor, informează știripesurse.ro. 59 de lideri au votat pentru retragerea sprijinului politic, în timp ce de partea lui Tudose au fost doar 4 membri. Alți 4 șefi social-democrați s-au abținut. În urma votului, Mihai Tudose a anunțat că merge la Guvern și își semnează demisia, pe care o avea scrisă.

“E nevoie de un alt Guvern. Mereu e loc de mai bine. Eu nu rup partidul. CEX m-a numit, CEX a spus că e loc de mai bine. Îmi reproşez că nu am făcut kilometri de autostradă şi spitale. Eu plec cu fruntea sus. Sunt vicepreşedinte şi nu mi s-a spus că voi pierde şi funcţia asta. Merg la Palatul Victoria să îmi iau lucrurile de acolo. Nu voi asigura interimatul. M-a dat jos din trabant astăzi. Acum sunt prieten cu Liviu Dragnea”, a declarat Mihai Tudose.

Update 7: Vicepremierul Paul Stănescu, actual ministru al Dezvoltării, ar putea fi propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru, după demisia lui Mihai Tudose. Rareș Bogdan a lansat un atac violent la adresa lui Stănescu, dezvăluind că acesta nu știe nicio limbă străină și că a protejat mafia țigănescă din Olt.

”Dacă Paul Stănescu a ajuns premier în această țară, atunci și Nuțu Cămătaru poate să fie premier. A protejat mafia țigănească din Olt. Stănescu nu știe nicio limbă străină, nu știe nici limba română, scrie ca pisica. PSD nu e pregătit de guvernare, au venit la putere mințind, să îl scape pe Liviu Dragnea de cătușe. Eu văd doar negru. ”, a spus Rareș Bogdan la Realitatea TV.

Update 6: Debarcarea lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului l-a făcut pe fostul preşedinte Traian Băsescu, să-l facă praf pe Dragnea.

“Daddy e însetat de putere. Cine nu înţelege, e eliminat. Nici comuniştii nu erau aşa. Daddy e un fel de Kim Jong Un şi trage cu tunul o dată la câteva zile într-un general. Un lider adevărat nu poate fi atât de prost să pună doi care să-l tragă pe sfoară. Să fie atât de tolomac, e incredibil. O bătălie între găşti. Mâine vom vedea leul în raport cu euro, Roborul, companiile nu vor mai face investiţii. E o situaţie incredibilă pe care a creat-o PSD. Dacă preşedintele vrea şi are determinare în acest sens, Guvernul se va într-o săptămână. Doamna Pană are două săptămâni de la demisie şi Klaus Iohannis nu i-a semnat demisia. Nu mai e de joacă. Noi ne jucăm cu Daddy şi aşteptăm să vadă ce mai gândeşte PSD. E un partid inapt pentru guvernare”, a declarat Băsescu la postul B1 Tv.

Update 5:  Victor Ponta reacționează la știrea cu privire la retragerea sprijinului politic pentru premierul Mihai Tudose și demisia acestuia. Fostul premier îi declară război lui Liviu Dragnea, pe care îl acuză că a acaparat țara.

„Din acest moment este clar si evident pt absolut toata lumea – in tara noastra nu mai exista Guvernul Romaniei ci doar Guvernul lui Dragnea!!! Dupa ce PSD si Camera Deputatilor au fost confiscate de catre Liviu Dragnea , Stanescu si “Cartelul de la Teldrum” din aceasta seara acest grup organizat preia si Guvernul tarii! Eu am curajul sa ma lupt deschis cu acest “Cartel” si sa eliberez tara de ocupatia lui Dragnea. Acum suntem putini dar asa eram si in 2010 cand am pornit lupta contra lui Basescu – sunt convins ca o sa castigam!”, scrie Ponta pe Facebook.

Update 4: Premierul Mihai Tudose și-a prezentat demisia, în ședința Comitetului Executiv Național al PSD de luni, după ce i s-a retras încrederea prin votul colegilor săi. Potrivit unor surse din ședință, doar patru membri ai CExN al PSD au votat împotrivă. Paul Stănescu, actualul ministru al Dezvoltării, ar putea fi propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru, notează știripesurse.ro.

Update 3: La ședința CEX spiritele s-au încins atât de tare, încât premierul a avut o confruntare violentă cu deputatul Cătălin Rădulescu, cel cunoscut pentru porecla ”deputatul mitralieră”. Conform surselor Digi 24, Mihai Tudose a solicitat ca deputatul să fie evacuat din sala de ședință.

Update 2: România TV anunţă că, în timpul tensionatului CEx al PSD, unul dintre liderii partidului şi-ar fi ieşit din minţi. Ecaterina Andronescu şi-a ieşit din minţi şi ar fi făcut o criză de nervi. Fostul ministru ar fi avut o ieşire nervoasă şi le-ar fi cerut liderilor partidului să plece acasă pentru că doar aşa PSD mai poate fi salvat. Mai mult, Andronescu i-a reproşat lui Mihai Tudose că nu şi-a asumat legile justiţiei şi le-a trimis în Parlament.

Şi sociologul Marius Pieleanu a făcut o dezvăluire incendiară din interiorul şedinţei PSD. “Ionel Arsene l-a acuzat pe Mihai Tudose că face dosare penale colegilor. Că ar avea legături cu statul paralel”, a dezvăluit sociologul.

Update 1: Lovitură de teatru în cadrul Comitetului Executiv Naţional (CEXN) al PSD. Socialogul Marius Pieleanu a făcut un anunţ incredibil. Se pare că se va ajunge la demisia de onoare a premierului Mihai Tudose în condiţiile în care acesta ar pierde la scor meciul cu Liviu Dragnea la un eventual vot.

“Nu îmi este clar dacă se mai ajunge la vot. Se pare că se va ajunge la demisia de onoare a lui Mihai Tudose. În sală, există opinia că Tudose îşi va da demisia de onoare că nu îl mai vrea partidul. Sper să nu se ajungă la o situaţie de concordie naţională după acest CEX şi să se pună batista pe ţambal. Am informaţii că primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiţă, ar fi cerut vot secret în cadrul şedinţei”, a declarat Marius Pieleanu la România TV.

Știre inițială

Tensiunea din partidul de la guvernare explodează astăzi la o şedinţă de urgenţă pe care au cerut-o liderii PSD apropiaţi de Liviu Dragnea. În acest moment două soluții sunt discutate în PSD: demiterea guvernului sau un armistițiu între Liviu Dragnea și premierul Mihai Tudose. Doar că e destul de greu de înțeles cum s-ar putea produce această împăcare în acest moment! În condițiile în care din tabăra lui Dragnea i se transmite premierului că trebuie să accepte că face parte dintr-o echipă, că trebuie să accepte că deciziile sunt politice, altfel pleacă acasă.

Iar din tabăra premierului se cere o independența în actul de guvernare. Trebuie că premierul să aibă putere de decizie în Guvern. Adrian Țuțutuianu, cel care a vorbit despre o răscruce în PSD în acest moment:„ ar fi o sinucidere politică pentru PSD o nouă schimbare de Guvern. Nu sunt de acord să sacrificăm partidul și guvernarea pentru răfuielile și ambițiile personale ale unor lideri”.

Au fost și mai mulți miniștri care scris pe Facebook despre faptul că premierul trebuie să aibă decizie în Guvern: ministrul Transportului, ministrul Turismului, dar și ministrul Sănătății. Mai este important de precizat că se așteptă o mișcare din partea premierului Tudose.

Premier care a declarat astăzi că ”vă garantez că, atâta timp cât mai suntem în picioare, vom da tot sprijinul ca proiecte de genul podului suspendat de la Brăila să se desfășoare cu aceeași rapiditate și apoi implementarea lor să nu sufere niciun fel de impendimente”, a spus Mihai Tudose, la sediul Ministerului Transporturilor.

Sursa foto: realitatea