SCANDAL la CSM in legatura cu “OPERELE” PUSCARIASILOR – SCRIITORI. VOT impotriva ministrului PRUNA. UPDATE

Judecatorul Adrian Bordea, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), a declarat, joi, in sedinta plenului CSM, ca abrogarea dispozitiei care permite reducerea pedepselor persoanelor condamnate, in baza lucrarilor stiintifice, poate genera mai mult rau si ca solutia ar fi inasprirea conditiilor.

UPDATE 12.50:  Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a respins, joi, prin vot, propunerea ministrului Justitiei de abrogare a articolului de lege care permite reducerea pedepselor cu inchisoarea in baza redactarii unor lucrari stiintifice.

Votul in plen a fost de 9 la 8 pentru respingere. Avizul CSM este insa unul consultativ, iar ministrul Pruna a anuntat ca indiferent de aviz va inainta proiectul de ordonanta pentru abrogarea articolului.

STIRE INITIALA

“Noi am analizat in Comisia 1 tot ceea ce au insemnat discutiile din spatiul public, care par a fi negresit justificate, si s-a ajuns la concluzia ca in ce priveste conditiile pentru acordarea unor beneficii celor care scriu lucrari stiintifice trebuie sa fie determinate de calitatea acelui inscris, a acelei lucrari”, a spus Bordea. Magistratul a aratat ca “definirea caracterului stiintific al lucrarii trebuie foarte bine stabilita”.

CITESTE SI: DOCUMENT RAPORTUL INSPECTIEI JUDICIARE REFERITOR LA DETINUTII – SCRIITORI

“Abrogarea unei astfel de dispozitii poate crea mai mult rau si, de aceea, am considerat ca nu abrogarea este poate solutia cea mai buna, ci inasprirea sau stabilirea mai corecta a conditiilor in care un detinut poate beneficia (…) de un castig”, a precizat Bordea. Pe de alta parte, Ministerul Justitiei va continua demersurile pentru abrogarea prevederii legale referitoare la reducerea pedepselor pentru detinutii care publica lucrari stiintifice, a anuntat ministrul Raluca Pruna, tot in plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

“Ministerul Justitiei are initiativa, iar eu am sa merg in continuare pe abrogare. (…) Voi merge mai departe cu ordonanta de urgenta si o sa o pun pe site, nu am obligatia sa fac o consultare, dar, pentru ca subiectul e de interes, o sa o pun in consultare vineri (…). Voi argumenta pe discriminare, pentru ca e discriminatoriu sa rasplatesti munca intelectuala mai mult decat munca fizica, si pe elemente de drept comparat”, a spus Raluca Pruna.

Ea a argumentat urgenta abrogarii prevederii legale prin faptul ca fenomenul este departe de a se fi incheiat, la inceputul lunii ianuarie fiind in pregatire peste o suta de lucrari stiintifice cu autori detinuti.

Sursa foto: jurnalul