SCANDAL MONSTRU: GERMANIA ar fi dat MITA pentru organizarea turneului CM din 2006

Comitetul de Organizare a Campionatului Mondial de Fotbal din GERMANIA (2006) a cumparat voturi pentru candidatura Republicii Federale Germania, potrivit unor informatii obtinute de Der Spiegel. Seful comitetului era la acel moment FRANZ BECKENBAUER

Informatiile Spiegel arata ca seful concernului Adidas de atunci, Robert Louis-Dreyfus, ar fi alimentat un fond secret de 10,3 milioane franci elvetieni. La curent cu informatiile ar fi fost presedintele Comitetului de Organizare, Franz Beckenbauer, si actualul presedinte al Federatiei Germane de Fotbal Wolfgang Niersbach.

Fondul „la negru” pare sa fi fost creat pentru a asigura voturile celor patru reprezentanti asiatici din Comitetul Executiv al FIFA, scrie Der Spiegel. Acestia au votat, alaturi de europeni, pentru Germania in anul 2000. Pentru ca reprezentantul Noii Zeelande s-a abtinut de la vot in mod cu totul surprinzator, Germania a castigat organizarea Campionatului Mondial cu 12 voturi la 11.

CITESTE SI: BLATTER SI PLATINI, INVESTIGATI DE COMISIA DE ETICA A FIFA

Dreyfus ar fi alimentat acest fond “la negru” cu banii in anul 2000, cu putin timp inainte de votul decisiv pentru acordarea statutului de tara gazda Germaniei. Imprumutul a fost in calitate privata si secret. Suma nu apare nici in contabilitatea Comitetului de Organizare, nici in cea a Comitetului de Candidatura.

La un an si jumatate, Dreyfus si-a vrut banii inapoi. Documente secrete obtinute de Spiegel arata ca suma a fost transferata de Beckenbauer si Niersbach intr-un cont al FIFA din Geneva. Suma: 6,7 milioane euro.

Motivul tranzactiei a fost o ceremonie de deschidere a Campionatului, la Berlin, sub egida FIFA. Evenimentul a fost ulterior anulat. Banii trebuiau sa ajunga apoi din contul FIFA in cel al lui Dreyfus.

Fondul „la negru” pare sa fi fost creat pentru a asigura voturile celor patru reprezentanti asiatici din Comitetul Executiv al FIFA. Acestia au votat, alaturi de europeni, pentru Germania in anul 2000. Pentru ca reprezentantul Noii Zeelande s-a abtinut de la vot in mod cu totul surprinzator, Germania a castigat organizarea Campionatului Mondial cu 12 voturi la 11.

Dupa o cerere ramasa neraspunsa a Spiegel, Federatia Germana a confirmat intr-un comunicat de presa ca, in aprilie 2005, Comitetul de Organizare a Campionatului a virat suma de 6,7 milioane euro catre FIFA si ca suma, probabil, nu a fost folosita in scopul programului cultural initial.

Sursa text: euractiv