SCANDAL pe prezenta presedintelui Basescu la ANIVERSAREA SENATULUI. Sedinta Biroului Permanent, fara cvorum – UPDATE

SENATUL a RESPINS proiectul de lege privind SECURITATEA CIBERNETICA, dupa deciza CC

Scandal in Parlament pe prezenta presedintelui Traian Basescu la aniversarea Senatului. Asta dupa ce presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat, miercuri, ca nu l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, tinand cont ca seful statului a militat constant pentru Parlament unicameral.

PDL cere vot pe prezenta presedintelui Traian Basescu in Senat, invitatia presedintelui Basescu putand fi decisa in Biroul Permanent. Totusi, senatorii democrat-liberali sustin ca este nevoie de cinci voturi pentru a repara “greseala”, iar in acest moment sunt doar patru voturi asigurate, potrivit declaratiilor facute de senatorul PDL, Dumitru Oprea.

UPDATE ora 13.43: Sedinta Biroului Permanent din Senat este fara cvorum. 

UPDATE ora 12.10: Senatul trebuia sa decida la ora 12.00 daca il va invita pe presedintele Basescu la evenimentul de aniversare, insa sedinta a fost amanata pentru ora 13.00.

UPDATE DECLARATII:

Dumitru Oprea, PDL – Cineva a intervenit si a taiat numele institutiei si persoanei. Acea persoana era presedintele Senatului. Am cerut ca totusi sa corecteze o astfel de greseala. Lucrurile s-au complicat, am cerut convocarea Biroului Permanent, sunt necesare 5 semnaturi, sa vedem daca astazi va avea loc o sedinta noua. Noi senatorii din PDL ne-am consultat, pentru modul in care institutia trateaza personalitatile cheie, este posibila neimplicarea noastra in aniversarea Senatului. (…) Biroul Permanent nu prea se vrea a fi constituit. Noi avem 4 oameni in birou, toti semneaza, dar ne trebuie un al cincilea. Nu avem conditiile de convocarea a biroului permanent. Nu mai avem alta solutie, probabil se va incerca intr-o form disperata luni, insa e prea tarziu si cred ca ei sunt deja concentrati pe pozitia anuntata. E rusinos. Era o chestie de bun simt sa-ti inviti presedintele tarii, indiferent ca-ti place sau nu-ti place. Ii rugam pe colegi sa judece si sa treaca peste orgoliile unui grup de persoane. Iata ca nu s-a intamplat. Nimeni nu este pe receptie, toata lumea e pe emisie.

Citeste si: TARICEANU: TRAIAN BASESCU NU ARE CE CAUTA LA ANIVERSAREA SENATULUI. AR FI PENIBIL!

Liviu Pop, senator PSD – Daca sunt colegi nostalgici, oricare poate sa-l invite. Orice senator al PDL sau PNL daca are o dragoste nemarginita fata de presedintele Romaniei poate sa-l invite. Un presedinte care a vrut desfiintarea Senatului nu are ce cauta la aniversarea Senatului. 

Reamintim ca presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca nu l-a invitat pe presedintele Traian Basescu la aniversarea a 150 de ani de activitate a Senatului pentru a nu crea un moment penibil, tinand cont ca seful statului a militat constant pentru Parlament unicameral.

”Nu vreau sa cream un moment penibil, tinand cont ca presedintele Romaniei a militat constant pentru un Parlament unicameral, deci desfiintarea Senatului, iar la festivitatea din ziua de 17 iunie se va vorbi cu precadere nu numai despre traditia Senatului, ci si despre rolul Senatului in perspectiva urmatorilor ani”, a explicat Tariceanu eliminarea din lista de invitati a presedintelui Traian Basescu.

Citeste si: TARICEANU, OBSEDAT de scindarea PNL

Presedintele Senatului a mai spus ca Senatul va trebui sa devina in timp o camera de reprezentare, mai degraba, a regiunilor, cu atributii clare si distincte fata de Camera Deputatilor.

”Cred in continuare, mai ales in cazul unei tari ca Romania, in virtutile sistemului bicameral. Din pacate, presedintele Romaniei, in toata perioada mandatului sau, nu a facut decat cu multa determinare si perseverenta sa decredibilizeze institutia Parlamentului, asa incat, in acest moment festiv, nu cred ca prezenta domniei sale este una oportuna in aula in care vom sarbatori acest eveniment”, a mai declarat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a adaugat ca ar putea sa faca ”o seama de consideratii ironice” la adresa sefului statului, dar nu e firesc sa adopte acest limbaj.

”Ma refer numai la faptul ca avem viziuni cu totul si cu totul diferite si, avand in vedere viziunea domniei sale, care nu este una impartasita de cei care au o elementara cultura politica si o viziune constitutionala pentru viitorul Romaniei, sa nu ne intalnim cu acest prilej”, a mai declarat Tariceanu.

Calin Popescu Tariceanu a mentionat ca decizia privind neinvitarea presedintelui Traian Basescu la aceasta aniversare nu este una personala, pentru ca nu poate decide in numele Senatului.

”Senatul este o institutie care are in fruntea sa un presedinte, care are in principal rolul de reprezentare si de moderator. Am discutat acest lucru in Biroul Permanent, a fost un consens in aceasta privinta, ca nu are rost sa facem invitarea presedintelui. In final, sigur, ca pentru trimiterea invitatiilor eu am semnat, am pus viza mea pe acea lista”, a precizat Tariceanu.

Liderul senatorilor PDL, Dumitru Oprea, a protestat, marti, in plen, fata de neinvitarea presedintelui Traian Basescu la sedinta solemna si concertul de la Ateneu organizate de Senat cu ocazia implinirii a 150 de ani de la infiintare, el sustinand ca numele presedintelui ar fi fost taiat de pe lista.

Oprea a sustinut ca numele lui Basescu ar fi fost taiat cu pixul de pe lista invitatilor.

Potrivit deciziei Biroului Permanent, marti, 17 iunie, in sala de plen a Senatului va avea loc o sedinta jubiliara cu prilejul implinirii a 150 de ani de la infiintarea acestei Camere, iar miercuri, cu ocazia aceluiasi eveniment, se va desfasura un concert la Ateneul Roman.

“Constatam aici, presedintele Romaniei, pozitia intai, Traian Basescu, taiat si «presedinte» si «Traian Basescu» si semneaza cineva, ca si cum ar fi sef de tarla. Nu stiu a cui este semnatura, dar este regretabila o astfel de lista”, a sustinut Dumitru Oprea.