Scandal Spitalul Foișor. Reacția Jandarmeriei și explicația lui Raed Arafat

Un scandal monstru s-a iscat, vineri seară, după ce Spitalul Foișor din Capitală a început evacuarea pacienților în baza unui ordin semnat de șeful DSP, Raed Arafat, și avizat de ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Pacienţii internaţi la Spitalul de Ortopedie Foişor din Bucureşti au fost transferaţi la alte unităţi medicale sau externaţi, întrucât acest spital va primi, începând de sâmbătă dimineaţă, pacienţi infectați cu noul coronavirus. “Spitalul Foişor are o secţie de Terapie Intensivă de 21 de paturi şi are 200 de paturi pe oxigen. Avea sub jumătatea secţiei de Terapie intensivă ocupată”, a arătat Raed Arafat. “Îmi pare rău pentru toată această situaţie, o facem pentru a veni în sprijinul altor pacienţi care sunt intubaţi sau care au realmente viaţa pusă în pericol”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu.

Dintre cei 105 pacienți internați până vineri, mai puțin de 20 au fost transferați la alte unități medicale, restul fiind externați și duși, de către rude, la casele lor.

Conform televiziunilor de știri, mai mulți jandarmi au fost detașați în zonă după ce în fața Spitalului Foișor au ajuns mai mulți oameni care și-au exprimat nemulțumirea față de operațiunea de evacuare. Manifestanții au început să scandeze și au încercat să blocheze evacuarea bolnavilor, intrând în conflict cu forțele de ordine. Jandarmii au folosit forța pentru a permite deplasarea pacienților, însă câțiva protestatari au reușit să facă un lanț în fața porții.  “În zona spitalului s-a strans un grup de persoane, care prin acţiunile desfăşurate a îngreunat procedura de evacuare a unor pacienţi şi nu a respectat măsurile de ordine publică şi protecţie luate de jandarmi în acest context. Scopul măsurilor luate de jandarmi este acela de a crea condiţiile normale de siguranţă pentru personalul medical si pacienţii care sunt transferaţi”,a transmis Jandarmeria Bucureşti.

Explicația oferită de șeful DSU, Raed Arafat

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, decizia de a transforma Spitalul de Ortopedie şi Traumatologie Foişor în spital COVID.

“Nu erau locuri în Bucureşti, oriunde a sunat Centrul de Comandă a fost răspunsul clar, nu sunt locuri, nici la Terapie Intensivă, nici în alte secţii, nici în zonele limitrofe Bucureştiului. La acest moment avem cel puţin două spitale de urgenţă din Bucureşti transformate total pentru COVID: Sfântu Ioan şi Spitalul Judeţean Ilfov. Astfel, transformarea încă unui spital de urgenţă în spital COVID putea să impacteze foarte serios cazurile de urgenţă non-COVID care vin la aceste spitale, cum e Floreasca, Universitar, Elias ş.a.m.d.

Mai mult, aceste spitale deja au secţii în interiorul lor care preiau pacienţi COVID. Aşa că ne-am îndreptat către un spital care nu primeşte urgenţe decât mai puţin şi care are operaţii programate şi care poate fi transformat şi care să aibă o secţie de terapie intensivă cu un număr mai mare de paturi”, a explicat şeful DSU.

Sursa foto: adevarul