SCANDALOS! Rasturnare de situatie la 24 de ore de la alegeri. Ce s-a intamplat cu PONTA!

Alegerile prezidentiale din primul tur de scrutin au fost marcate de o serie de probleme aparute din cauza unui formular: declaratia pe propria raspundere. Mai precis, lipsa acestei hartii i-a pus pe alegatori in situatia de a nu putea vota la o anumita sectie, unde erau in tranzit, pe motiv ca respectiva sectie nu mai are “declaratii”.

Desi, la prima vedere, desfiintarea sectiilor speciale parea o masura buna, cei aflati in tranzit putand vota la orice sectie pe baza unei declaratii pe propria raspundere, in realitate aceasta masura a fost un impediment la adresa cetatenilor. Motivul? Numarul prea mic de formulare.

Citeste si: VICTOR PONTA L-A JIGNIT PE KLAUS IOHANNIS IN TIMPUL VIDEOCONFERINTEI CU LIDERII PSD DIN TERITORIU

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central, duminica trecuta, din totalul alegatorilor, 1,1 milioane au votat pe liste suplimentare, un numar aproape dublu fata de alegerile din 2009, atunci cand 480.000 de romani si-au exprimat votul pe listele suplimentare.

Cei mai multi votanti pe aceste liste au fost inregistrati in judetul Ilfov, unde, de altfel, s-a inregistrat cea mai mare prezenta la vot, de 65,39%, noteaza gandul.info. Din totalul celor care au votat aici, 19,87% au facut-o pe listele suplimentare, cu trei procente mai mult decat in 2009.

In Ilfov, judet considerat fieful liberalului Marian Petrache, a castigat, surprinzator, Victor Ponta. Coincidenta sau nu, in sapte din primele zece judete in care s-a inregistrat cea mai mare pondere a voturilor pe liste suplimentare, alegerile din turul intati au fost castigate de candidatul PSD.

Dupa Ilfov, cei mai multi votanti pe liste suplimentare, 15,58%, s-au regasit in Cluj. Comparativ, in 2009 aici au votat 8,13% de alegatori pe listele speciale. Castigatorul alegerilor in Cluj a fost Klaus Iohannis, el obtinand 42,53% din voturi, in timp ce Victor Ponta a luat 23,79% din voturi.

Citeste si: AUGUSTIN ZEGREAN: CCR A PRIMIT SAPTE CONTESTATII DUPA ALEGERILE PREZIDENTIALE

In Bucuresti, la mai multe sectii de vot numarul declaratiilor pe propria raspundere a fost mai mic decat cel necesar. Pe sectoare, cel mai mare numar de persoane care au votat pe listele speciale s-a inregistrat in sectorul 1, cu 14,78%, urmat de sectorul 2, cu 13,29% si sectorul 3, cu 10,84%. Pe ultimul loc, raportat la numarul de alegatori pe listele speciale, s-a situat sectorul 6, cu doar 9,68% voturi inregistrate pe aceste liste.