SCANDALOS! Sute de milioane de oameni continua sa nu aiba acces la apa potabila si la electricitate

Lumea moderna a suferit un progres senzational al tehnologiei in ultimii 50-60 ani. Cu toate acestea,exista inca pe Terra sute de milioane de oameni care traiesc in conditii precare, fara apa si electricitate.

Pe intregul mapamond, aproximativ 768 milioane de oameni nu au acces la apa potabila, iar 1,3 miliarde de oameni traiesc fara current electric! Situatia risca sa devina si mai grava, in contextul in care pana in 2050 necesarul de apa si energie va creste substantial, conform datelor date publicitatii de ONU, se noteaza intr-un material al Fundatiei Thompson Reuters.

Pana la jumatatea acestui secol omenirea va avea nevoie de 55% mai multa apa pentru industrie, pentru productia de energie termica, irigatii si consum casnic. De asemenea, conform estimarilor ONU, pana in 2050 omenirea va avea nevoie de 70% mai multa energie.

Citeste si: Avertisment ingrijorator: Romania ar putea deveni un desert

Pentru a raspunde cresterii acestor nevoi de baza este nevoie sa ne indreptam atentia asupra exploatarii surselor de energie regenerabile. In prezent doar 5% din totalul energiei produse la nivel global provine din surse regenerabile — energie eoliana, biocombustibili, energie solara si geotermala.

Hidrocentralele reprezinta cele mai importante surse de electricitate obtinuta din energie regenerabila, productia de hidroenergie reprezentand 16% din totalul productiei mondiale de electricitate. Restul productiei de electricitate este asigurat in mare parte de termocentralele care polueaza si de centralele nucleare care prezinta riscuri de catastrofe majore, asa cum s-a intamplat la Fukushima sau la Cernobal.

Citeste si: Seceta, cel mai mare dusman al Europei in urmatoarele decenii

Pentru asigurarea activitatilor de pompare, tratare si transportare a apei catre utilizatori este nevoie de aproximativ 8% din volumul global de energie produsa in prezent.