SCANDALUL APIA: Inca 6 persoane sunt cercetate in dosar, printre care si directorul APIA Suceava

SCANDALUL APIA: Inca 6 persoane sunt cercetate in dosar, printre care si directorul APIA Suceava

Inca sase persoane sunt cercetate in scandalul APIA, acestea fiind acuzate ca ar fi acordat ilegal subventii. Printre cele sase persoane cercetate se numara si un director al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Suceava.

Procurorii au efectuat, saptamana trecuta, mai multe perchezitii si au cerut arestarea unor persoane, printre care si a directorului general al APIA. Judecatorii au decis insa arestarea la domiciliu.

DOREL BENU, directorul APIA, suspendat din functie. Interimar a fost numit Mihai Putintei

La nivelul APIA, se afla in desfasurare controale dispuse de ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru identificarea si corectarea disfunctionalitatilor si pentru a asigura Comisia Europeana si beneficiarii platilor europene si de la bugetul de stat ca activitatea APIA se va desfasura in conformitate cu legislatia nationala si europeana.

Citeste si: DOSAR APIA: O parte dintre SUSPECTI au fost RETINUTI

Procurorii DNA Suceava au dispus, miercuri seara, retinerea lui Gheorghe Dorel Benu, director general al APIA Bucuresti, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice, cu obtinerea de foloase necuvenite, in forma continuata si favorizarea faptuitorului.

In acelasi dosar au mai fost retinuti Delia Moldoveanu, director executiv adjunct APIA Centrul Judetean Suceava, pentru acordarea de subventii cu incalcarea legii sau neurmarirea, conform legii, a respectarii destinatiei subventiei, in forma continuata, abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, in forma continuata, dare de mita si omisiunea sesizarii, si Neculai Toma, medic veterinar in cadrul Circumscriptiei Sanitar Veterinare Horodnic, precum si reprezentantul Asociatiei Crescatorilor de Animale Horodnic, pentru inselaciune, in forma continuata, si tentativa la aceasta infractiune, fals in inscrisuri sub semnatura privata, si instigare la fals in declaratii, in forma continuata.

Gheorghe Dorel Benu a fost pus in libertate, joi seara, de Tribunalul Suceava, dupa ce i-a expirat ordonanta de retinere, instanta ramanand in pronuntare. De asemenea, au fost pusi in libertate, tot ca urmare a expirarii ordonantelor de retinere, Delia Moldoveanu, consilierul judetean Ioan Piticari si medicul veterinar Neculai Toma.

Vineri, Tribunalul Suceava a dispus arest la domiciliu pentru 30 de zile in cazul directorului general APIA, Dorel Gheorghe Benu, dar si pentru adjunctul sefului APIA Suceava, Delia Moldoveanu.

Citeste si: Directorul APIA Bucuresti, consilieri ai agentiei, seful IPJ Suceava, dar si un preot, suspectati de frauda cu fonduri europene 

Procurorii DNA Suceava au facut, miercuri, 13 perchezitii in Bucuresti si in judetele Suceava si Dambovita, printre care si la sediul central al Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura, precum si la sediul APIA Suceava, intr-un dosar in care se fac cercetari pentru fapte de coruptie in legatura cu acordarea ilegala a unor subventii pentru exploatatii agricole si asociatii zootehnice.

Ancheta vizeaza subventii acordate in perioada 2012-2014, prejudiciul estimat fiind de peste cinci milioane de lei. Potrivit unor surse judiciare, parohii si manastiri din judetul Suceava au primit ilegal subventii, desi acestea nu desfasurau activitati agricole sau zootehnice. Din documentele anchetatorilor rezulta ca in anul 2012 au fost aprobate 193 de dosare, iar in 2013, alte 213 dosare de subventii pentru parohii si manastiri din judetul Suceava.