SCANDALUL DE LA OPERA NATIONALA A DUS LA PIERDEREA UNEI SUME URIASE

Intr-o luna marcata de tensiuni si proteste, Opera Nationala Bucuresti a pierdut, doar din costurile biletelor pentru reprezentatiile anulate, peste 20.000 de euro, la care se adauga aproximativ 350.000 de euro, reprezentand cheltuielile pentru productia spectacolelor anulate si drepturi de reprezentare.

In ultima luna, in contextul tensiunilor de la Opera Bucuresti, culminate cu demiterea ministrului Culturii Vlad Alexandrescu, Opera Nationala Bucuresti a pierdut drepturile de reprezentare pentru doua mari productii internationale, a anulat Gala Internationala a Dansului, programata pentru 28 aprilie si a oprit trei reprezentatii, in conditiile in care spectatorii erau deja in sala, relateaza Newsro.

Astfel, “La Fille mal gardee”, unul dintre marile spectacole din repertoriul baletului Royal Opera House, pus in scena de coregraful Sir Frederick Ashton la Opera Nationala Bucuresti, programat pentru data de 15 mai, a fost anulat, din cauza incertitudinilor privind drepturile de reprezentare, dupa ce Johan Kobborg nu a mai fost la coordonarea trupei de balet.

CITESTE SI: PROTEST LA OPERA FATA DE INTOARCEREA LUI GEORGE CALIN LA CONDUCEREA INSTITUTIEI. MANIFESTANTII CER DEMISIA MINISTRULUI CULTURII

Potrivit cifrelor furnizate de Serviciul Financiar al Operei agentiei Newsro, pentru aceasta reprezentatie s-au vandut 165 de bilete, in valoare de 1.400 de euro, iar costurile de productie au fost in valoare de 564.076 de lei (125.350 de euro) din care drepturi de autor, 246.439 de lei.

Pentru cele doua reprezentatii anulate ale spectacolului “Giselle”, pentru care drepturile de autor au fost retrase, din 6 si 8 mai, costurile de productie au fost in valoare de 291.091 (64.686 euro), din care 145.398 lei drepturi de autor. 490 de bilete au fost vandute pentru cele doua reprezentatii, in valoare totala de 21.023 lei (4.672 euro).

Pentru Gala Internationala a Dansului, care ar fi trebuit sa aiba loc in 28 aprilie si la care fusese invitat celebrul balerin Ivan Vasiliev, nu se cunosc costurile de productie, dar 519 bilete au fost vandute, in valoare totala de 27.904 lei (6.200 euro). Pentru toate aceste reprezentatii anulate, Opera Nationala Bucuresti a anuntat returnarea banilor obtinuti din vanzarea de bilete.

Opera Nationala Bucuresti a fost scena unor conflicte deschise intre noua conducere numita de Vlad Alexandrescu, dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, si balerinul Johan Kobborg, care avea atributii de coordonare a Companiei de balet. Tensiunile s-au accentuat, ducand la un vid de putere la ONB si la demisia ministrului Culturii, criticat de presedintele Klaus Iohannis pentru felul in care a gestionat criza de la Opera.

Noul ministru al Culturii, Corina Suteu, a declarat, joi, in cadrul unei conferinte de presa, ca prefera sa nu se grabeasca in cazul situatiei de la Opera Nationala Bucuresti (ONB) si ca Johan Kobborg va ramane in institutia de spectacole.

Sursa foto: ziarul financiar