SCANDALUL DEZINFECTANTILOR: Ministerul Fondurilor Europene a dispus o ancheta la HEXIPHARMA

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a anuntat, vineri, ca firma Hexi Pharma, implicata in scandalul dezinfectantilor diluati furnizati spitalelor, a primit fonduri europene in cadrul a doua proiecte, din opt proiecte depuse, iar ministrul a cerut corpului de control al ministerului demararea unui control asupra proiectelor acestei companii, ca urmare a sesizarilor din presa.

Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene, a declarat pentru jurnalistii de la Ziare, dupa controlul efectuat: “Am cerut Corpului de Control o ancheta. Din datele preliminare, sunt doua proiecte acceptate din opt depuse, dintre care unul reziliat. Controlul va continua la proiectul implementat.

CITESTE SI:  SCANDALUL DEZINFECTANTILOR: 51 DE SPITALE CU PROBLEME – 9 SUNT DIN BUCURESTI! – LISTA COMPLETA

MFE este o institutie transparenta si punem la dispozitia presei si a publicului documentatia celor doua proiecte acceptate. E o promisiune ca acesta va fi modul de lucru de acum inainte: transparenta totala”. Conform unui comunicat de presa al MDF, remis Ziare.com, cele doua proiecte acceptate spre finantare prin POSCCE au vizat:

– Dezvoltarea capacitatii de productie a SC Hexi Pharma CO SRL (cod SMIS 44736) ;

– Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. Hezi Pharma CO SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat (cod SMIS 46489).

Pentru proiectul Dezvoltarea capacitatii de productie a SC Hexi Pharma CO SRL, cu o valoare totala de 1.289.600 lei, din care valoare eligibila nerambursabila de 624.000 lei (conform actului aditional), contractul de finantare a fost semnat in data de 01 noiembrie 2013. Proiectul s-a incheiat in mai 2015.

Au fost achizitionate o serie de echipamente ca, de exemplu: vase de stocare; masini de dozat; masini de etichetat; echipament de dozare semi automat pentru produse lichide si semidense; pompe de alimentare; echipamente de ambalat; diverse tipuri de cantare platforma etc.

Pentru proiectul Dezvoltarea si modernizarea capacitatii de lucru in cadrul S.C. HEXI PHARMA CO. SRL prin implementarea unui sistem informatic integrat, cu o valoare totala initiala de peste 1.2 milioane lei si o perioada de implementare de 12 luni, contractul a fost semnat in luna octombrie 2013. In luna decembrie 2014, compania Hexi Pharma a solicitat incetarea contractului de finantare, solicitare aprobata de autoritati in ianuarie 2015

Toate sumele rambursate pe acest proiect au fost restituite. Documentatia proiectelor va fi pusa la dispozitia presei si a publicului interesat (la sediul MFE), la cerere, pe adresele de email: contact.minister@fonduri-ue.ro, respectiv presa.mfe@fonduri-ue.ro, anunta MFE.

Ministerul Sanatatii a publicat, vineri, lista celor 50 de spitale la care testele de sanitatie efectuate ca urmare a declansarii scandalului dezinfectantilor diluati au dovedit ca exista probleme. Unitatile sanitare sunt raspandite in 22 de judete, iar 9 dintre ele sunt in Capitala.

Tot vineri, Alianta Medicilor din Romania a transmis un memoriu la Ministerul Sanatatii, Administratia Prezidentiala si Guvern “privind consecintele deosebit de grave ale utilizarii de substante dezinfectante improprii in mediul spitalicesc din Romania”, in care cere “declararea situatiei de urgenta”.

Ministerul Sanatatii a anuntat in urma cu cateva zile declansarea unor verificari ample, iar rezultatele au aratat ca au fost veridicate 285 de spitale (aproape trei sferturi din numarul total la nivel de tara), iar dintre cele 32.500 de probe recoltate, 5% au fost neconforme.

Joi, Corpul de control al premierului Ciolos a inceput sa investigheze modul in care Ministerul Sanatatii a facut aceste verificari, dupa ce in presa au aparut numeroase indoieli cu privire la corectitudinea lor. De asemenea, Corpul de control efectueaza o acheta si la Comisia de biocide, cea care avizeaza scoaterea pe piata a dezinfectantilor.

Sursa foto: jurnalul