SCANDALUL INCHISORILOR CIA: Un detinut sustine ca a fost TORTURAT in centre din ROMANIA si POLONIA

Romania este din nou acuzata ca a gazduit CENTRE SECRETE DE DETENTIE ALE CIA. De data aceasta, acuzatia vine de la avocata unui detinut care pretinde ca a fost torturat intr-o inchisoare de pe teritoriul tarii noastre. Avocata a fost audiata in PARLAMENTUL EUROPEAN si isi bazeaza argumentatia pe un raport al Senatului American.

Avocata Amrit Singh il reprezinta pe Hussein Al Nashiri, care afirma ca ar fi fost torturat in INCHISORI SECRETE DIN POLONIA SI ROMANIA, tari care astfel ar fi violat Conventia Europeana pentru Drepturile Omului.

Amrit Singh, avocata: “Autoritatile romane au continuat sa nege ca ar fi gazduit un centrul secret de detentie al CIA si aceasta negare este din ce in ce mai inacceptabila in lumina deciziei Curtii Europene in cazul Poloniei si a raportului Senatului american. Trebuie ca cineva sa plateasaa pentru ca a gazduit inchisori ale CIA.”

Europarlamentarii romani au reactionat diferit la audierea de marti.

CITESTE SI: ION ILIESCU AUDIAT LA PARCHETUL GENERAL IN SCANDALUL INCHISORILOR CIA

TRAIAN UNGUREANU, europarlamentar: “Documentul respectiv este, de fapt, un raport realizat de democratii din Senat, care aveau polite de platit lui Bush. El nu a fost semnat de republicani”.

CSABA SOGOR, europarlamentar: “Daca a fost trebuie sa ajutam autoritatile ca aceasta investigatie sa fie posibila, clara, justa, dreapta, sa nu incepem cu negari sau cu tot felul de comentarii, justitia sa-si faca treaba.”

In Romania a existat o ancheta parlamentara asupra acestei chestiuni, care a stabilit ca NU AU EXISTAT INCHISORI CIA PE TERITORIUL TARII. Subiectul a redevenit de actualitate in luna septembrie, cand o misiune de documentare a comisiei LIBE s-a deplasat la Bucuresti. De asemenea, fostul presedinte Ion Iliescu ar fi fost audiat in urma cu aproape doua luni la Parchetul general, intr-un dosar legat de inchisorile CIA.

Sursa foto: rt