SCANDALUL VOLKSWAGEN: Manipularea testelor privind nivelul emisiilor a avut loc si in Europa

Ministrul Transporturilor din Germania, Alexander Dobrindt, a confirmat joi ca manipularea testelor privind nivelul emisiilor de catre Volkswagen (VW) a avut loc si in Europa, nu numai in SUA, transmite Reuters.

‘Am fost informati ca, si in Europa, vehicule cu motoare diesel de 1,6 si doi litri sunt afectate de manipularile despre care se vorbeste’, le-a declarat jurnalistilor Alexander Dobrindt, adaugând ca nu se stie inca câte vehicule sunt afectate in Europa. Acesta a anuntat ca teste cuprinzatoare vor fi efectuate si la masinile produse de alte companii auto.

‘Este clar ca autoritatile nu se vor concentra exclusiv pe modelele VW, ci si pe vehiculele fabricate de alte companii auto’, a precizat Ministerul Transporturilor din Germania.

Directorul general al Volkswagen, Martin Winterkorn, si-a prezentat miercuri demisia, dupa o reuniune de urgenta a conducerii si principalilor actionari, pe fondul scandalului emisiilor. Un succesor al lui Martin Winterkorn va fi anuntat vineri.

CITESTE SI: Scandalul VOLKSWAGEN: Proprietarii romani de masini Volkswagen vor fi chemati la reprezentante

Winterkorn a declarat ca demisioneaza pentru a-si asuma ‘deplina responsabilitate’ pentru scandalul care a afectat compania germana. Berthold Huber a afirmat ca VW regreta profund scandalul, precum si pierderea increderii clientilor.

Volkswagen este acuzat ca ar fi manipulat rezultatele testelor autoritatilor SUA legate de emisiile vehiculelor comercializate de grupul german prin instalarea unui software care permitea masinilor sa indeplineasca standardele referitoare la poluare in timpul testelor, dar nu si in timpul operatiunilor normale. Din acest motiv nivelul poluarii era mai ridicat, sustine Agentia pentru Protectia Mediului din SUA (EPA).

CITESTE SI: MARTIN WINTERKORN, presedintele Volkswagen, a demisionat din functie, in urma scandalului cu noxe

Reprezentantii VW au recunoscut ca au falsificat datele la testele din SUA privind emisiile vehiculelor si au anuntat ca 11 milioane de vehicule diesel vândute in intreaga lume au fost echipate cu sisteme electronice speciale, pentru evitarea standardelor referitoare la poluare.

Numai in SUA, amenzile totale ar putea ajunge la 18 miliarde de dolari (16 miliarde de euro) sau 30.000 de dolari per vehicul. Reparatiile vor fi efectuate de VW, ceea ce va majora costurile companiei. Sunt vizate modelele produse in ultimii sapte ani, inclusiv Jetta, Beetle, Golf, Passat si Audi A3.

Sursa foto: ziuanews