SCENARIU SOC! CUM POATE AJUNGE PNL LA GUVERNARE si EFECTELE ACESTEI MUTARI

ION CRISTOIU  analizeaza, intr-un editorial pentru evz.ro, modul in care reprezentantii Partidului National Liberal (PNL) ar putea ajunge la guvernare. ION CRISTOIU subliniaza ca liberalii, prin vocea purtatorilor de mesaje, anunta in fiecare zi ca isi doresc venirea la guvernarea, dar acest lucru se poate realiza doar ”prin mijloace neortodoxe.” Totusi, venirea la guvernare a PNL, prin ajutorul indirect al SRI si DNA, ar putea sa semene cu suspendarea lui Basescu din vara lui 2012, cand, la nivel international, imaginea creata a fost una a unei lovituri de stat.

”Daca tinem cont de nesimtirea democratica a Binomului SRI-DNA, nu-i exclus ca PNL sa vina la putere in urma unei actiuni in forta a DNA (inculparea lui Victor Ponta sau arestarea lui Gabriel Oprea), actiune patronata din inaltimea peretelui pe care sta atirnat de la alegeri incoace de Tabloul suris Klaus Iohannis.

O asemenea manevra, pe linga caracteru-i anticonstitutional, echivalenta tentativei de lovituri de stat care a fost Suspendarea lui Traian Basescu din vara lui 2012, ar fi o nenorocire chiar pentru PNL”, scrie ION CRISTOIU in editorial. In cazul in care PSD va trece in opozitie ca urmare a unei actiuni DNA-SRI, iar PNL va ajunge la guvernare cu ajutorul indirect al acestor doua institutii de forta, ION CRISTOIU previzioneaza ca alegerile din 2016 vor fi castigate fara echivoc de partidul condus de Victor Ponta.

ION CRISTOIU  incearca sa evidentieze si avantajele PSD-ului, in cazul in care ajunge in opozitie si in acelasi timp marile dezavantaje pentru liberali in situatia in care ajung la guvernare.

In ceea ce ii priveste pe social- democrati si plecarea acestora de la guvernare ca urmare a unei potentiale lovituri data de SRI si DNA, partidul lui Ponta va beneficia de imaginea de victima sau de partidul care nu se opune anchetarii coruptilor.

Pe de cealalta parte, liberalii, odata ajunsi la Palatul Victoria, ar putea sa fie, in viziunea lui ION CRISTOIU, scindati de lupte interne, intre diferite grupari, pentru diferite functii. O alta situatie greu de gestionat este aceea ca Iohannis va trebui sa gireze noua echipa guvernamentala, fapt care ar putea sa il compromita iremediabil in mentalul opiniei publice.

Editorialul, in varianta integrala, semnat de ION CRISTOIU pentru evz.ro:

”Profitind de faptul ca Binomul SRI-DNA a ridicat in juru-i un zid de aparare, faurit din catusele altora (cei mai multi dusmani), pe post de caramizi, Vasile Blaga a scos capul din tacerea in care se ratacise de ceva timp, pentru a comite niste ziceri despre PNL pe stil nou, sigla sub care s-a pitit, de frica electoratului, PDL-ul:

”Eu mi-as dori sa intram la guvernare de Pasti. Nici o problema. Dar trebuie sa ai o majoritate parlamentara care sa iti asigure succesul unei motiuni de cenzura. De aceea, noi am trimis acest program de guvernare tuturor formatiunilor politice din parlament, mai putin PSD-ului, si cei care vor achiesa la el vor semna o motiune de cenzura. Avem raspuns pina acum din partea domnului Geoana si, in continuare, vom discuta cu fortele politice din Parlament, ca asa-i in democratie”.

Din raitele prin Istoria patriei, am luat seama la ceea ce s-ar putea numi obsesia unui partid sau chiar a unei societati pe intinderea unei perioade. Asa cum am mai scris, definitoriu pentru Opozitia din anii 1922-1927 a fost obsesia poreclita Campania de Rasturnare a Guvernului Liberal. Ca doua bucati la inceput si ca un intreg mai tirziu, Partidul National Roman din Transilvania, al lui Iuliu Maniu, si Partidul Taranesc, al lui Ion Mihalache, au lansat chiar imediat dupa catastrofa electorala din 1922, Campania de rasturnare a Guvernului. Ca Guvernul n-a fost rasturnat decit in 1928 si atunci doar dupa ce Ionel Bratianu si Regele Ferdinand murisera, iar pe Regenta, o incropeala hazlie ( facea parte din ea si un popa!), o lasasera nervii, e o alta poveste.

Povestea despre care vreau sa vorbesc se refera la o alta obsesie maladiva, definitorie insa pentru perioada de dupa instalarea de catre Structuri a Presedintelui Tablou Klaus Iohannis:

Cea de parvenire la Putere a PNL pe stil nou.

Invocarea Sloganului de catre Vasile Blaga la Oradea, unde a calatorit electoral (pe banii negri de la Afacerea EADS, desigur) a fost doar unul dintre numeroasele momente care au creat puternica si penibila impresie ca singura politica a PNL in acest moment e Venirea cu orice pret la Ceaunul in care clocotesc bucatele Puterii.

Cealalta staba a PNL – privighetoarea Cotrocenilor, Alina Gorghiu – e mult mai harnica in materie de tipete si batut din conduri, Venim la Putere! Prin toate locurile pe unde are acces – de la Facebook pina la cuhniile Palatului prezidential – copresedinta PNL vorbeste doar despre Parvenirea PNL la Putere.

O schita satirica de Hasek surprinde un Spital de nebuni in care pacientii se definesc printr-o obsesie maladiva. Unul, de exemplu, care se crede Dictionar lingvistic, striga de dimineata pina seara Deschideti-ma la cuvintul…! Asa si liderii PNL. De dimineata pina seara ei nu bolboresc decit atit: Venim la Putere! cu variantele Sintem gata sa venim la Putere! Ne pregatim sa venim la Putere! Acus, acus venim la Putere! Din suburbiile Centrului politic, site-urile si televiziunile tinute in viata de banii negri ai PNL ( Lupta impotriva coruptiei inseamna trecerea banilor negri dintr-o sacosa de o culoare intr-o sacosa de alta culoare!) se grabesc sa susure zvonuri cu pretentii de stiri despre iminenta prabusire a Guvernului Victor Ponta.

Chiar si cind e vorba de o maladie, explicatiile nu pot lipsi.

De ce si-a facut PNL pe stil nou o obsesie din sloganul Acus, acus venim la Putere!?

Definirea drept maladie nu e o exagerare. De-a lungul si de-a latul post-decembrismului, Opozitia a invocat nevoia de rasturnare a Guvernului. Ea, Opozitia, a plasat insa sloganul in plan secund, ca un lucru de la sine inteles, punctul central al politicii reprezentindu-l critica temeinica a Guvernului, in paralel cu prezentarea ofertei proprii. In cazul PNL din ultimele luni, sloganul Venim la Putere! domina zdrobitor discursul social-politic. Intreaga activitate a PNL se reduce la declaratii si fapte tinind de Campania Acus, acus venim la Putere!. Intre noi fie vorba, daca in cazul PNR si PT din interbelic, campania insemna lovituri in Parlament, actiuni de strada, intensificarea isteriei jurnalistice, in cazul PNL de azi, ea se rezuma la schimbarea majoritatii parlamentare prin mijloace neortodoxe.

De ce?

1. In 2004, desi Alianta DA pierduse alegerile parlamentare, noul guvern a fost al Aliantei. Mesterul acestei rasturnari a fost Traian Basescu. Exploatind abil deruta din cadrul aliantei PSD-PUR si bulbuceala nationala stirnita de victoria sa in cel de-al doilea tur, Traian Basescu a rupt cuplul PSD-PUR, a decis UDMR sa opteze cu Puterea, si a produs minunea. O minune asemanatoarea au asteptat si asteapta sa se intimple si liderii PNL dupa victoria lui Klaus Iohannis din 16 noiembrie 2014. Desigur, asa cum am mai scris, conditiile din 2014 sint net deosebite de cele din 2004. Alaturi de noutatea unor alegeri prezidentiale fara alegeri parlamentare, trebuie sa luam in considerare si adevarul – greu de inghitit de adversarii lui Victor Ponta – ca nu Klaus Iohannis a cistigat, ci Victor Ponta a pierdut, si, mai ales, ca noul presedinte e, asemenea Imparatilor romani din secolul decadentei, un impus de Garda Pretoriana care sint in Romania de azi Structurile: SRI, DNA, STS, SPP. Fara sa realizeze noul context, liderii PNL au asteptat si mai asteapta ca Imperatorul sa darime Guvernul si sa puna in loc Guvernul Meu.

2. Victoria lui Klaus Iohannis e rodul uneia dintre cele mai mari Conspiratii din istoria postdecembrista a Romaniei. In aceasta conspiratie Binomul SRI-DNA, puternic sprijinit de Inalta Curte de Casatie si Justitie, a jucat un rol crucial. Ne reamintim cu totii de perdeaua de fum creata de asaltul DNA pentru ca practic sa nu ne dam seama ca e campanie electorala si astfel sa nu vrem sa incercam cu destul ambalajul de carton numit candidatul Klaus Iohhannis. Stiind acest adevar, liderii PNL au asteptat si asteapta ca Binomul SRI-DNA sa-i aduca la Putere prin aceleasi mijloace folosite pentru parvenirea lui Klaus Iohannis. Pina acum Binomul SRI-DNA a evitat o interventie directa, in forta, dupa tipicul abuzurilor staliniste, impotriva lui Victor Ponta, multumindu-se cu o campanie de stirbire a imaginii. La aceasta campanie, Victor Ponta a raspuns abil prin masurile de relansare fiscala si printr-o mai mare atentie acordata iesirilor sale publice. Liderii PNL mai spera insa ca Binomul SRI-DNA sa intervina in forta prin anchetarea penala a lui Victor Ponta sau macar a lui Gabriel Oprea. E o iluzie? Nu. Umflarea peste margini a fiintei fizice a Codrutei Kovesi de catre comandourile SRI din presa poate fi o pregatire propagandistica pentru un abuz de proportii al Binomului SRI-DNA.

Daca tinem cont de nesimtirea democratica a Binomului SRI-DNA, nu-i exclus ca PNL sa vina la putere in urma unei actiuni in forta a DNA (inculparea lui Victor Ponta sau arestarea lui Gabriel Oprea), actiune patronata din inaltimea peretelui pe care sta atirnat de la alegeri incoace de Tabloul suris Klaus Iohannis.

O asemenea manevra, pe linga caracteru-i anticonstitutional, echivalenta tentativei de lovituri de stat care a fost Suspendarea lui Traian Basescu din vara lui 2012, ar fi o nenorocire chiar pentru PNL.

Sa ne imaginam situatia in care, prin actiunea in forta a Binomului SRI-DNA, Guvernul Victor Ponta cade, pentru a-i lua locul Guvernul PNL, conduse, evident, de Alina Gorghiu, ca doar n-o sa accepte Imperatorul stinghereala de a lucra cu barbatul Catalin Predoiu!

PSD ar trece in Opozitie. Nu oricum, ci avantajat enorm de:

1. Imaginea de victima a unei lovituri de forta date de Structuri pentru a urca PNL in podul cu slanina al Guvernarii.

2. Imaginea de partid care a obtinut succese rasunatoare in administrarea tarii: reducerea TVA la alimente, strictetea in colectarea taxelor si impozitelor.

3. Imaginea de partid care nu mai apara, ca altadata, coruptii.

4. Imaginea de partid modern, curatat de baronii locali cu prestatie publica de ciocoi.

Sa ne imaginam cum ar arata Guvernarea PNL dupa lovitura de stat prin care Guvernul Ponta a fost doborit:

1. Batalia pentru sefii intre diferitele grupari din PNL ar scirbi electoratul de Dreapta. Daca Traian Basescu nu va fi pina atunci arestat de Binomul SRI- DNA, PMP va fi vioara intiia in denuntarea mis-masurilor din formarea Guvernului.

2. Ca vrea sau nu, Klaus Iohannis va fi constrins sa coboare din tablou si sa se implice in desemnarea noii echipe. Fericit prilej de a se compromite iremediabil.

3. Noua majoritate Parlamentara ar fi cea mai penibila din istoria noastra postdecembrista. Sa ne imaginam o noua majoritate, alcatuita din PNL, UNPR si UDMR, razboindu-se cu PSD-ul din Opozitie!

Legi importante nu vor trece in veci.

Toate aceste lucruri ar fi complet lipsite de importanta daca peste numai un an, in 2016, Romania n-ar cunoaste alegerile locale si alegeri parlamentare. Cine va cistiga aceste alegeri va da, in 2019 si presedintele Romaniei.

Daca PSD e inlaturat de la guvernare printr-o lovitura de stat data de Binomul SRI-DNA, isi imagineaza cineva ca alegerile de la anul vor avea un alt cistigator decit PSD?!”, conchide ION CRISTOIU in editorialul pentru evz.ro.

Sursa foto: jurnalul.ro