Schema fiscala privind reesalonarea creditelor vs impozitul diferentiat. Vezi precizarile oferite de guvernatorul BNR

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu a declarat, marti, ca schema fiscala de reesalonare a creditelor este un prim pas spre impozitul diferentiat, prin limita de venit de 1.600 de lei impusa pentru clientii bancilor care pot beneficia de reducerea impozitului. Masura de reesalonare a creditelor ar urma se aplice de la 1 aprilie.

“In ultima instanta, daca persoanele carora i se adreseaza aceasta masura sunt limitate la 1.600 lei, este un prim pas spre diferentierea inpozitarii”, a declarat Mugur Isarescu.

Tot astazi, Isarescu a afirmat ca bancile nu ar avea motive prudentiale sau de afaceri pentru a reesalona creditele fara restante, dar ar putea sa aleaga o usurare a platilor pentru clientii care “gâfâie” si sunt aproape de neperformanta, a declarat marti guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

Programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.

Vezi aici declaratiile premierului cu privire la reesalonarea creditelor

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionând aplicarea doar la creditele fara intârzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani.

Ponta a aratat ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului.

Asociatia Oamenilor de Afaceri din România considera ca ajutorul fiscal pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ridica problema echitatii, insa este o masura care va incuraja rambursarile.

Foto: Mondo News