SCHIMBAREA LA FATA a PARTIDULUI NATIONAL LIBERAL – ANALIZA

Lansarea lui Marian Munteanu in cursa pentru Primaria Capitalei din partea PNL a fost ca un soc. Stirea s-a dus imediat in presa si a captat toata atentia publicului. A fost un moment in care toata lumea ramasese blocata. Socul numelui paralizase in prima faza reactiile pro sau contra.

Dupa un timp au inceput sa apara in online reactiile. Majoritatea negative. M-am uitat la cei din generatia mea, voiam sa identific „generatia golanilor”. Nu erau comentarii pozitive nici acolo. Puteai constata ca „simbolul Pietei Universitatii” fusese inlocuit de „legionar”, „omul lui Magureanu”.

Marian Munteanu nu a fost vazut niciodata ca un liberal, ci mai mult ca un fundamentalist conservator. Din aceasta cauza au aparut si primele reactii: PNL se muta doctrinar spre alta zona, renunta la liberalism si se duce spre conservatorism.

Aceasta ar fi radiografia online-ului.

Acum cateva luni, Iohannis lua apararea Antenei 3 si producea un mare soc publicului din online. Am spus atunci, ca Iohannis a ales sa joace pentru alt public, a ales sa renunte la electoratul din online, mult mai pretentios, in favoarea celui mai usor de convins captat de televiziunea lui Voiculescu.

Daca zvonurile care umbla in presa sunt adevarate, precum ca miscarea cu Marian Munteanu este pregatita de Cotroceni, atunci se poate spune ca a fost o strategie mult mai ampla. Putem afirma ca aducerea lui Marian Munteanu este al doilea pas dintr-o strategie de schimbare a identitatii PNL, trecerea liberalilor in zona nationalist conservatoare. De altfel, ei sunt in PPE, grupare crestin-conservatoare; am putea spune ca acum devin mai consistenti din punct de vedere doctrinar. Poate se incearca o copie a modelului polonez-partidul Dreptate si Justitie, desi Polonia ca si climat e departe de Romania.

Ce efecte produce lansarea lui Marian Munteanu?

Marian Munteanu are cateva atuuri. Fostii taranisti inca il apreciaza. Este vorba despre niste voturi care se pot adauga in cosul liberalilor. „Liderul Pietei Universitatii” poate capta voturi si de pe curentul nationalist care acum este in crestere. Il poate lasa pe Traian Basescu fara discurs pe zona imigranti-moschee si alte teme conexe. Cert este ca Marian Munteanu poate lua voturi si din alte zone, ceea ce poate duce chiar la o faramitare a voturilor pe restul segmentelor de electorat.

Este greu de zis, la acest moment, daca electoratele dure ale vechilor liberali si al vechilor PD-isti il vor lua in brate. Mai degraba nu, dar trebuie sa asteptam campania si pozitionarea candidatului PNL. Va putea „simbolul democratiei anilor 90” sa treaca peste accentele „legionare” si sa vanda imaginea unui om care poate face lucruri pentru Bucuresti? Daca va continua sa vorbeasca despre Trecut si nu Viitor, ar putea fi o problema pentru PNL in aceasta campanie.

Electoratul din online se simte abandonat de catre liberali. Vor putea ei influenta atat de mult votul la viitoarele alegeri? Vor fi de ajuns pentru a-l impinge pe Nicusor Dan spre fotoliul de primar. Probabil, acolo se vor indrepta in majoritatea lor si asta nu pentru ca Nicusor ar fi cel mai bun candidat de primar, ci pentru ca poate capta cel mai usor votul antisistem.

Ce mai poate face PNL?

Cred ca tactic PNL trebuie sa joace cat mai mult pe canalele trusturilor de televiziune. In online nu mai are nicio sansa. Trebuie sa se foloseasca de atuurile de comunicare ale lui Marian Munteanu (omul are o capacitate de comunicare buna) si sa il impinga in fiecare zi pe orice canal TV.

Ar fi singura sansa pentru ca Marian Munteanu sa fie pe un loc bun la finalul campaniei. Vom vedea, insa, daca va reusi sa traga si scorul partidului, macar sa fie in aceleasi procente.

Ramane de vazut ce va iesi la finalul acestor alegeri. Daca PNL va putea rezista dupa o fuziune si unei schimbari majore de identitate.

Sursa text: Cristi Hrituc – PoliticScan