SCHWEIGHOFER, scrisoare catre ZGONEA. Biroul Permanent a trimis documentul COMISIEI JURIDICE

Holzindustrie Schweighofer i-a trimis o scrisoare presedintelui Camerei Deputatilor, VALERIU ZGONEA, in care se plange de modificarea Codului Silvic privind limitarea la 30% a achizitiei de masa lemnoasa si ii cere opinia acestuia, Biroul Permanent stabilind trimiterea scrisorii la Comisia juridica.

In scrisoarea semnata de Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer, se arata ca acest grup a inceput sa investeasca in Romania in 2002 “cu mare placere, intr-un mediu atractiv pentru investitorii internationali din industria de prelucrare a lemnului”, iar investitiile sale se ridica la 778 milioane euro, care au produs o cifra de afaceri anuala de 510 milioane euro in 2013, estimarea pentru 2015 fiind de 700 milioane euro si are peste 3000 de angajati romani, informeaza Mediafax. 

Firma austriaca se refera la modificarea Codului Silvic, aratand ca prin prevederea de la articolul 60 “se incearca limitarea liberei concurente pe piata prin introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa disponibil in Padurile Nationale”.

“Acest articol sus mentionat cuprinde o componenta a ajutorului de stat si incalca principiile fundamentale prevazute in Tratatul de functionare a UE. Acest articol incalca, de asemenea, legile UE privind concurenta. Articolul 60 va avea un impact negativ asupra tratatului bilateral de investitii dintre Austria si Romania, dat fiind ca Austria este tara noastra de origine si, astfel, Romania ar putea fi adusa in fata Centrului international de Solutionare a disputelor privind investitiile de la Wasgington”, se arata in scrisoare.

CITESTE SI: EXPLOZIV SCHWEIGHOFER HOLZINDUSTRIE s-ar putea RETRAGE din ROMANIA

“Prejudiciul potential total in urma inchiderii unitatilor noastre de productie ar fi, pentru bugetul de stat al Romaniei, de mai mult de 150 milioane de euro pe an. Adoptarea acestui articol ne-ar putea obliga sa concediem angajatii, un scenariu care nu ar fi de dorit nici pentru Romania, ca o tinta potentiala a investitiilor straine directe, nici pentru investitorii straini directi din acest domeniu”, se adauga in scrisoare.

Firma austriaca solicita opinia presedintelui Camerei Deputatilor in acesta privinta, insa Valeriu Zgonea a precizat, in sedinta Biroului Permanent de miercuri, ca nu are nicio competenta in acesta problema, iar conducerea Camerei a decis sa trimita scrisoarea Comisiei juridice pentru un punct de vedere.

CITESTE SI: EXPLOZIV Fostul consilier onorific al lui PONTA pe mana cu Schweighofer Holzindustrie

Deputatii din comisiile juridica, de agricultura si mediu au respins, marti, cererea de reexaminare a proiectului de modificare a Codului silvic, fiind inregistrate 35 de voturi “impotriva” cererii si 21 “pentru”‘. Raportul comisiilor urmeaza sa fie supus dezbaterii plenului Camerei, forul legislativ decizional.

Senatul a respins, in 27 aprilie, modificarile solicitate de presedintele Klaus Iohannis prin cererea de reexaminare si a votat legea in varianta initiala.

Sursa foto www.hunedoreanul.ro