SCOLI INCHISE joi, 30 ianuarie, in Bucuresti. Elevii din Bucuresti, Constanta, Ilfov si alte judete nu fac ore

SCOLI DESCHISE: Scolile din Bucuresti se redeschid. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a decis, in urma cu putin timp, reluarea cursurilor incepand de joi in invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal din Capitala, chiar daca meteorologii au anuntat intensificarea ninsorilor si viscolului in orele urmatoare.

SCOLI INCHISE – UPDATE joi, ora 09: Ministerul Educatiei Nationale a centralizat, miercuri, situatia unitatilor de invatamant din judetele aflate sub cod meteorologic de avertizare, asa cum a fost ea prezentata de inspectoratele scolare judetene si al municipiului Bucuresti, pana la ora 16.30.

In urma deciziilor inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in ziua de joi, 30 ianuarie, toate unitatile de invatamant vor fi inchise in Bucuresti si alte 14 judete, dupa cum urmeaza: Arges, Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Galati, Giurgiu, Ialomita, Ilfov, Prahova, Teleorman, Tulcea, Valcea si Vrancea.

In cinci judete, doar o parte dintre unitatile de invatamant vor fi inchise: Bacau (o unitate scolara, in mediul rural), Dambovita (32 de unitati scolare), Iasi (14 unitati scolare), Mehedinti (3 unitati scolare), Vaslui (86 de unitati scolare, in mediul rural).

UPDATE ora 16.00: Scolile si gradinitele din Bucuresti si 14 judete raman si joi inchise, s-a anuntatin comandamentul de iarna. Astfel, aproximativ 240.000 de elevi vor ramane acasa. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat, la Guvern, ca a solicitat Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) sa reevaluzeze situatia scolilor si gradinitelor pentru joi, iar in urma acestei discutii a fost convenit, in final, ca unitatile sa ramana totusi inchise joi.

SCOLI DESCHISE: Astfel, copiii se vor reintoarce la cursuri incepand de joi, 30 ianuarie. Masura se aplica la scoli, licee, gradinite si crese de stat.

Reamintim ca meteorologii au emis Cod Rosu de vreme severa, valabil in sase judete din sud-estul tarii. Avertizarea este valabila miercuri, intre orele 15.00 si 22.00, in judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Tulcea, Constanta.

Administratia Nationala de Meteorologie precizeaza, in informarea nowcasting de Cod Rosu, ca intre orele 15:00 si 22:00, judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea vor fi vizate de intensificari ale vantului, cu rafale de peste 85 km/h, ninsoare abundenta, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitate redusa spre zero.

Meteorologii mai precizeaza ca, pana la ora 12, in toata zona avertizata, vantul si ninsoarea au fost în intensificare progresiva.

Directorul ANM, Ion Sandu, a declarat la intalnirea care a avut miercuri dimineata cu premierul Victor Ponta ca in intervalul in care se va afla in vigoare Codul Rosu, viscolul va fi foarte puternic.

“Tinand cont de climatologia fiecarei tari, nu sunt identice criteriile (de emitere a codurilor – n.r.). Ar trebui sa adaugam ca in afara de meteorologii prezenti in timpul emiterii avertizarilor, avem mai multe centre regionale, ai caror meteorologi se pun de acord asupra zonei respective. Nebunia asta cu emiterea codului ca nu trebuia rosu, ca a fost pentru presa, a fost o prostie. Populatia trebuie sa inteleaga ca in timpul codului portocaliu nu trebuie sa plece la drum. Vom stabili acele judete care indeplinesc cele trei conditii simultan si vom emite dupa-amiaza o perioada de cateva ore de cod rosu. Vor fi vizate Calarasi, Ialomita, Braila, Constanta si Tulcea. Vantul va fi extrem de intens pe litoral cu depunere de polei. Viscolul asta se opreste maine la pranz. Nu e  la fel de lung ca celalalt, dar va fi foarte puternic in aceasta dupa-amiaza”, a declarat Ion Sandu.

El a amintit, intr-o discutie cu premierul Victor Ponta, aflat la sediul ANM, ca pentru emiterea unui cod rosu este necesar sa fie indeplinite trei conditii, si anume ca stratul de zapada sa fie de cel putin 50 centimetri, intensitatea caderii zapezii sa fie de peste 10-15 cm/ora, iar viteza vantului sa depaseasca 80-90 km/ora.

“Probabilitatea ca, miercuri dupa-amiaza, aceste trei conditii pentru emiterea codului rosu sa fie indeplinite este foarte mare (…) Dupa-masa, cel putin o perioada de cateva ore, va fi emis cod rosu, asta inteleg ca se va intampla”, a spus Sandu, dupa ce reprezentantii ANM au prezentat prognoza pentru urmatoarele ore.

Acestia au aratat ca sunt monitorizate cu atentie judetele din sud-est, in special pe cele din Dobrogea si Baragan, respectiv Ialomita si Calarasi, dar si Buzau si Braila, marcate la acest moment cu cod portocaliu, dar si rosu pentru ora 15.00-16.00 pana spre seara. Conducerea ANM a amintit ca viscolul se va opri joi la pranz, dar va fi foarte puternic miercuri dupa-amiaza.

Premierul Victor Ponta a aratat ca a dorit sa vina la ANM pentru a transmite mesajul ca tot ceea ce este prezentat din punct de vedere meteorologic este stabilit pe baza unor criterii stiintifice, astfel incat populatia si institutiile sa aiba incredere in prognoze si sa respecte recomandarile.

Si reprezentantii ANM au aratat ca un cod rosu nu este emis “pentru presa”, ci doar daca se impune aceasta situatie.

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, prezenta la ANM, a asigurat ca in prezent nu exista probleme de alimentare cu apa a populatiei in sistem centralizat, iar cursurile superioare de apa sunt monitorizate din punct de vedere al inghetului, intervenindu-se, la nevoie, prin dinamitari.

“Avem o cantitate suplimentara de apa pentru a produce energie electrica, daca este cazul, de 160 milioane metri cubi in acumulari. in acest moment, este nivelul de 3 miliarde metri cubi pentru Romania din acumulari si nu sunt probleme cu rezerva de apa bruta si de producere suplimentara a energiei “, a adaugat ministrul.

ANM a anuntat anterior ca Bucurestiul si 14 judete din sudul si estul tarii vor fi, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judete a fost emisa o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisa pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dambovita.

Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Valcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si jumatatea de nord a judetelor Dambovita si Arges.

Incepand de miercuri, ora 23.00, va intra in vigoare o alta avertizare, valabila pana joi, la ora 10.00.
Avertizarea cod portocaliu va fi restransa, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judete, respectiv Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati.

De asemenea, de miercuri noapte pana joi dimineata va fi prelungita avertizarea cod galben pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Iasi, Vaslui, Bacau si Covasna.

Joi si vineri, vremea va deveni geroasa pe arii extinse in regiunile estice, sudice si centrale, cu precadere dimineata si noaptea.

Drumuri inchise

Centrul Infotrafic anunta ca miercuri, la ora 12:30, traficul rutier este intrerupt, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a doua autostrazi si pe sapte drumuri nationale: A2 Bucuresti – Fetesti; A3 Bucuresti – Ploiesti; DN 1D Urziceni – Adancata (de la limita cu judetul Prahova) ; DN 2 tronsoanele Sinesti – Ciocarlia (in judetul Ialomita) si Buzau – Mihailesti – Gologanu (in judetul Buzau) ;DN 22 Ramnicu Sarat (judetul Buzau) – Braila; DN 22D Macin – Horia; DN 22E Garvan – I.C. Bratianu; DN 24D Balabanesti – Tulucesti (din judetul Galati) ; DN 2C Costesti – Padina (in judetul Buzau).