SCOLILE cu predare in LIMBA ROMANA din TRANSNISTRIA vor functiona in regim NORMAL, da asigurari Chisinaul

Negocierile desfasurate marti la biroul din Tiraspol al Misiunii OSCE in Republica Moldova privind activitatea SCOLILOR cu predare in LIMBA ROMANA din regiunea TRANSNISTREANA au fost constructive, existand garantii ca acestea vor activa in regim NORMAL si ca nu vor aparea impedimente pentru inceperea noului an de studii, au dat asigurari autoritatile de la Chisinau, scrie Agerpres, care citeaza agentia IPN.

Gheorghe Balan, seful Biroului de reintegrare in cadrul guvernului Republicii Moldova, a indicat ca la intrevederea de marti a reprezentantilor politici pentru reglementarea conflictului transnistrean din partea Chisinaului si Tiraspolului, respectiv vicepremierul Eugen Carpov si “ministrul de externe” Nina Stanski, cu participarea grupurilor de lucru pentru educatie, au fost discutate mai multe aspecte tinand de buna functionare a scolilor cu predare in limba romana din regiunea separatista, inclusiv probleme de ordin financiar.

Gheorghe Balan a mai informat ca partile au discutat si despre un regulament in baza caruia, incepand cu data de 1 septembrie, sa functioneze SCOLILE cu predare in LIMBA ROMANA din stanga Nistrului, scoli care se afla in subordinea Ministerului Educatiei de la Chisinau. S-a convenit ca asupra acestui regulament sa se pronunte expertii OSCE, precum si reprezentantii formatului de negocieri “5+2”.

Citeste si: SCOLILE ROMANESTI din TRANSNISTRIA ar putea fi INCHISE

Liliana Nicolaescu-Onofrei, ministru adjunct al educatiei, a apreciat de asemenea ca rezultatele negocierilor de la Tiraspol au fost bune si a dat asigurari ca toate cele opt SCOLI cu predare in LIMBA ROMANA din stanga Nistrului sunt pregatite pentru inceperea anului de studii, cu toate ca exista inca neintelegeri cu administratia transnistreana.

Directorul liceului cu predare in LIMBA ROMANA “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a confirmat ca institutia pe care o conduce este pregatita pentru noul an scolar, exprimandu-si speranta ca nu vor fi impedimente la 1 septembrie. “Este timpul sa fie gasita o solutie pentru a asigura procesul de studii in mod NORMAL, fara frica, si sa nu mai fim folositi de catre regimul de la Tiraspol pe post de ostatici”, a afirmat Iovcev.

Reprezentantul politic al Tiraspolului, Nina Stanski, a declarat ca, de la 1 septembrie, aceste SCOLI vor putea activa fara niciun impediment, daca toate datoriile pentru chirie si servicii comunale vor fi achitate la timp. “Am fost informati ca platile vor fi efectuate pana la inceputul noului an de studii, astfel incat sa nu fie perturbata activitatea scolilor. Partea moldoveana a dat asigurari ca toate obstacolele au fost inlaturate. Acum, specialistii urmeaza sa efectueze o noua expertiza”, a afirmat Nina Stanski.

Totodata, Eugen Carpov a precizat ca partile urmeaza sa elaboreze un mecanism pentru achitarea chiriei cladirilor in care functioneaza scolile cu predare in limba romana si ca in acest sens vor fi deschise conturi bancare speciale.

Citeste si: Renate Weber: In Transnistria, educatia trebuie depolitizata, hartuirile impotriva scolilor in limba romana trebuie sa inceteze

Gimnaziul cu predare in LIMBA ROMANA din localitatea Corjova, situata in stanga Nistrului, a fost amenintat in luna iulie cu inchiderea, regimul transnistrean sustinand ca institutia are de platit 700.000 de lei moldovenesti (aproximativ 50.000 de dolari), suma care ar reprezenta restantele la chiria cladirii.

Anterior, regimul de la Tiraspol a obligat scolile cu predare in limba romana sa deschida conturi in bancile locale. Chisinaul a respins solicitarea, motivand ca institutiile de invatamant respective sunt subordonate Ministerului Educatiei Republicii Moldova. Tiraspolul a mai cerut ca angajatii scolilor sa plateasca impozite in bugetul regional, problema ce a ramas nesolutionata, subiectul urmand sa fie discutat la viitoarea runda de negocieri ce va avea loc la 25 august la Chisinau.

Sursa foto: adevarul.ro