SCOLILE ROMANESTI din TRANSNISTRIA ar putea fi INCHISE

SCOLILE cu predare in LIMBA ROMANA din TRANSNISTRIA ar putea fi INCHISE, daca autoritatile de pe ambele maluri ale Nistrului nu vor ajunge la un acord inainte de inceperea ANULUI SCOLAR, informeaza postul RTV.

Concluzia ii apartine Inaltului Comisar al OSCE pentru minoritati nationale, ASTRID THORS, care s-a aflat intr-o vizita de doua zile la Chisinau si Tiraspol. Scopul vizitei a fost acela de a monitoriza situatia actuala a scolilor cu predare in LIMBA ROMANA din partea stanga a Nistrului si de a purta discutii cu reprezentantii partilor implicate in procesul de reglementare TRANSNISTREANA. Potrivit inaltului comisar, dreptul copiilor de a fi educati in limba materna trebuie sa fie pe deplin respectat.

CITESTE SI: Separatistii transnistreni au data navala in singurul liceu romanesc de la Tiraspol 

ASTRID THORS a salutat ideea participantilor la procesul de reglementare TRANSNISTREANA de a elabora un regulament privind statutul scolilor cu grafie latina, insa a declarat ca este “profund ingrijorata de faptul ca pozitiile partilor implicate sunt prea opuse, pentru ca problema sa poata fi rezolvata rapid”. In scopul evitarii situatiei de INCHIDERE a acestor SCOLI, ASTRID THORS a indemnat partile sa ajunga rapid la un acord in conformitate cu recomandarile OSCE. La inceputul lunii iulie, vicepremierul Eugen Carpov a anuntat elaborarea unui regulament care sa stabileasca statutul, drepturile si competentele SCOLILOR cu predare in grafie latina din regiunea TRANSNISTREANA, potrivit sursei amintite.

CITESTE SI: Conturile liceului “Lucian Blaga” din Transnistria au fost deblocate 

Sursa foto: timpul.md