Scotia: A fost stabilita data proclamarii independentei

Guvernul Scotiei a luat cateva decizii importante in ultima perioada. Referendumul privind separarea de Regatul Unit al Marii Britanii va avea loc pe data de 18 septembrie 2014, iar ziua istorica de proclamare a independentei sa fie 24 martie 2016, in situatia in care rezultatele votului vor fi pozitive.

Data proclamarii independentei va marca implinirea a 700 de ani de la victoria scotienilor asupra trupelor engleze in Batalia de la Bannockburn.

Referendumul a fost initiat de Partidul National Scotian (SPN), care domina Parlamentul inca din 2007, ideea fiind promovata in cadrul campaniei “YES Scotland”. Aceasta a fost initiata in ianuarie 2012 si a dus la semnarea unei intelegeri istorice intre primul ministru britanic, David Cameron, si liderul SPN, Alex Salmond, privind organizanirea unui referendum pentru independenta Scotiei.

SPN considera ca, in urma separarii, Scotia va putea profita de pe urma resurselor de petrol si energie regenerabila de care dispune, putand retine intre 80% si 90% din totalul veniturilor de pe urma exploatarilor din Marea Nordului care, in prezent, merg la bugetul Marii Britanii.

Schimbarea statutului Scotiei va insemna si schimbarea relatiilor Londrei cu Uniunea Europeana, fiind asteptate scaderea contributiei financiare la bugetul UE si a puterii de decizie a acesteia.

Sondajul initiat in anul 2012 arata ca doar 39% dintre scotieni isi doresc independenta, in timp ce 61% sunt impotriva.

Sursa foto: adevarul.ro