SCOTIA: Mii de OAMENI au cerut in strada un nou REFERENDUM pentru INDEPENDENTA

Intre trei si patru mii de persoane au defilat sambata dimineata la Glasgow pentru a cere organizarea unui al doilea REFERENDUM privind INDEPENDENTA SCOTIEI, dupa decizia britanicilor de a parasi UE. In conditiile in care Marea Britanie a votat in proportie de 52% pentru parasirea UE in cadrul referendumului de la 23 iunie, SCOTIA s-a pronuntat in proportie de 62% pentru ramanerea in blocul comunitar, ceea ce a dus la reaparitia scenariului privind INDEPENDENTA sa, relateaza AFP, citata de Agerpres.

La finalul marsului, manifestantii, dintre care multi arborau drapele scotiene, s-au adunat in marea piata George Square, in centrul orasului. Premierul scotian Nicola Sturgeon a declarat inca de a doua zi dupa consultarea de la 23 iunie ca chestiunea unui al doilea referendum este acum “de actualitate”, dupa ce precedentul a fost pierdut de cei ce sustineau independenta in 2014.

CITESTE SI: UNIUNEA EUROPEANA A DESEMNAT NEGOCIATORUL-SEF PENTRU BREXIT

“Daca luam in considerare ca interesele noastre nu pot fi protejate in Marea Britanie, independenta trebuie sa fie una dintre optiunile posibile”, a spus seful Partidului National Scotian (SNP) luni. Totusi, potrivit unui sondaj YouGov publicat sambata, 53% dintre scotieni s-ar pronunta in favoarea mentinerii in Marea Britanie in cazul unui nou referendum.

De asemenea, 55% dintre scotieni au afirmat ca prefera sa traiasca intr-o Mare Britanie iesita din UE decat intr-o Scotie independenta, dar inca in UE, fata de 45% care au o opinie contrara. In septembrie 2014, scotienii au votat in proportie de 55,3% pentru ramanerea in Marea Britanie la primul referendum privind independenta.

Sursa foto: The Guardian