REFERENDUM ISTORIC IN SCOTIA: 51 la suta dintre scotieni se pronunta IMPOTRIVA INDEPENDENTEI, potrivit unui exit-poll nedefinitiv

Scotia decide joi daca va deveni independenta sau daca va ramane in componenta Marii Britanii, in cadrul unui referendum a carui miza a generat o dezbatere politica in randul celor pasionati de istoria sa. Birourile de vot s-au deschis, joi dimineata, la ora 07.00 (09.00 ora Romaniei) pentru referendumul pe tema independentei Scotiei, un plebiscit istoric care ar putea conduce la destramarea Marii Britanii si la formarea unei noi tari in Europa.

UPDATE 21.27: 51 la suta dintre alegatorii din Scotia se pronunta IMPOTRIVA INDEPENDENTEI fata de Marea Britanie, in timp ce tabara secesionista are o cota de 49 la suta, conform unui sondaj de tip exit-poll nedefinitiv, prezentat de Reuters inainte de inchiderea sectiilor de votare.

UPDATE 17:40 Scotia ar putea lua in considerare posibilitatea de a-i acorda azil lui Edward Snowden

Scotia ar putea lua in considerare posibilitatea de a-i acorda azil fostului consultant al NSA (Agentia nationala de securitate din SUA), Edward Snowden, relateaza site-ul ibtimes.co.uk.

UPDATE 16:50 Scotia ar putea stabili noi recorduri in ceea ce priveste rata de participare la referendum – studiu

Rata de participare la referendumul de joi privind independenta Scotiei ar urma sa fie deosebit de mare, dar pentru a inregistra un record absolut ar trebui sa depaseasca cele 97,6 de procente inregistrate in Noua Zeelanda in 1946, potrivit unei analize a Universitatii Reading.

Scotia ar putea stabili noi recorduri in ceea ce priveste rata de participare la referendum, se arata in analiza profesorului Alan Renwick, publicata pe blogul Departamentului de politica si relatii internationale al Universitatii Reading, care prezinta mai multe puncte de comparatie.

Cea mai mare prezenta la un plebiscit organizat exclusiv in Scotia a fost inregistrata la referendumul din 1979, cu privire la transferul unor puteri si crearea unei adunari regionale scotiene, cand 63,6 la suta dintre alegatori s-au prezentat la urne.

La alegerile generale din Regatul Unit din 1950, au participat 80,9 la suta dintre scotieni, aceasta fiind cea mai mare participare inregistrata in Scotia.

Cea mai mare rata de participare la un referendum din Regatul Unit a fost inregistrata in 1998, in Irlanda de Nord, cand 81,1 la suta dintre alegatori s-au prezentat la urne. Pe de alta parte, cea mai mare rata de participare la un vot din Regatul Unit, de 84 la suta, s-a inregistrat la alegerile generale din 1950.

Recordul de participare la un referendum european dupa 1970 a fost stabilit in 2003, la votul privind aderarea Maltei la UE, cand 90,9 la suta dintre cetateni s-au prezentat la urne.

Cea mai mare participare la un referendum unde prezenta nu este obligatorie a fost in 1995, la votul privind independenta Quebecului, de 93,5 la suta.

La alegerile din Nauru din 2013 au participat 96,9 la suta dintre electori, aceasta fiind cea mai mare prezenta la un vot national intr-o democratie dupa anul 2000. La alegerile generale din Noua Zeelanda din 1946 au participat 97,6 la suta dintre alegatori, aceasta fiind cea mai mare rata de participare la un vot national intr-o democratie dupa 1945.

UPDATE 14:18 tarile care si-au proclamat independenta fata de britanici

Scotia, in cazul unei victorii a taberei care sustine independenta in referendumul de joi, se va alatura unei lungi liste de state care s-au eliberat de britanici, relateaza site-ul american Global Post, care prezinta o harta cu toate statele care au facut parte din Imperiu.

Statele Unite, in 1776, si Irlanda, in 1916, sunt primele care si-au proclamat independenta. Au urmat Egiptul (1922), Canada, Africa de Sud, Australia si Noua Zeelanda (1931) si Irakul (1932). Iordania (1946), India si Pakistanul (1947), Myanmar si Sri Lanka (1948) si Malaysia si Ghana (1949) au constituit urmatorul val de tari care au devenit independente.

Aceasta miscare de emancipare a continuat atat in Africa si Orientul Mijlociu, dar si in America Centrala si Oceania in anii ’60-’70, iar Zimbabwe si Vanatu (1980), Belize si Antigua and Barbuda (1981), St Kitts and Nevis (1983) si Brunei (1984) sunt ultimele state care au devenit independente in prima jumatate a anilor ’80.

UPDATE 13:50 Vremea ar putea intarzia anuntarea rezultatelor referendumului din Scotia

Vremea ar putea determina intarzieri in anuntarea rezultatelor referendumului pe tema indepedentei care are loc joi in Scotia, deoarece exista zone izolate de unde buletinele vor fi aduse cu elicoptere sau ambarcatiuni, relateaza BBC News Online.

Scotia are zone izolate, astfel incat vremea si factorul geografic pot juca un rol important in calcularea rezultatelor referendumului.

Buletinele de vot din insulele Argyll si Bute, unde o treime din populatie traieste in sate care au mai mult de 1.000 de locuitori, vor fi aduse cu elicopterele la centrul din Lochgilphead, unde se vor numara voturile. Alte zone se bazeaza pe transportul urnelor cu barcile.

Dar vremea nefavorabila ar putea intarzia primirea buletinelor de vot pentru numaratoare si, prin urmare, ar putea intarzia rezultatele finale.

si rata de participare ar putea influenta numaratoarea voturilor. Peste 4,2 milioane de persoane s-au inregistrat pentru a vota in cadrul acestui referendum, acesta fiind cel mai numeros electorat inregistrat vreodata in Scotia.

Ofiterii care vor numara voturile au pus in functiune masuri speciale pentru a reduce cozile de asteptare de la cele 5.579 de sectii de votare.

UPDATE 12:24 Personalitati scotiene care voteaza pro sau contra independentei fata de Marea Britanie

Pro-independenta

Liz Lochhead, poet si dramaturg: Aproape fiecare scriitor sau artist contemporan, tanar sau batran, pe care il cunosc a declarat ca va spune un mare DA la intrebarea Ar trebui ca Scotia sa fie o tara independenta?…Exista o dorinta puternica spre autonomia politica si culturala. O dorinta de a creste si de a ne asuma responsabilitatea pentru noi insine.

Irvine Welsh, scriitoare: Cred ca Scotia este in pragul unor lucruri minunate. incepe de fapt sa se realizeze pe sine. Dezbaterea nationalista pare sa fi devenit mult mai matura. Cele doua tari au ales drumuri diferite, deci independenta pare inevitabila.

Sean Connery, actor: Campania “DA” s-a concentrat pe o viziune pozitiva asupra Scotiei. Are la baza tendinta de includere, egalitate si acea valoare democratica autentica potrivit careia poporul Scotiei este paznicul perfect al propriului viitor.

Contra-independenta

Alex Ferguson, fost manager in fotbal: Opt sute de mii de scotieni lucreaza, ca si mine, in alte parti ale Regatului Unit. Nu traim intr-o tara straina; suntem doar intr-o alta parte a familiei Marii Britanii. Scotieni care traiesc in afara Scotiei dar inauntrul Marii Britanii ar putea sa nu primeasca dreptul la vot la acest referendum, dar avem o voce si ne pasa foarte mult de tara noastra.

Susan Boyle, cantareata: Sunt o scotianca mandra si independenta, pasionata de mostenirea si de tara mea. Dar nu sunt o nationalista.

Joanne K Rowling, scriitoare: Reticenta mea in a fi de acord cu independenta nu are nimic de-a face cu lipsa de incredere in oamenii remarcabili ai Scotiei sau in realizarile sale. Adevarul simplu este ca Scotia este supusa acelorasi presiuni din secolul 21 ca si restul lumii. Trebuie sa participe la aceeasi competitie a pietelor globale, sa se apere de aceleasi amenintari si sa navigheze prin ceea ce pare in continuare o recuperare economica fragila.

Zi decisiva pentru SCOTIA, dar si pentru intreaga Europa! Peste 4 milioane de SCOTIENII ies la vot, joi, pentru a decide daca vor ramane sub tutela Marii Britanii sau nu. Ultimul sondaj arata ca diferenta intre unionisti, cei care vor sa ramana la fel, si partizanii INDEPENDENTEI este foarte mica, de 1%.

In afara de cele patru milioane de SCOTIENI, in cadrul scrutinului mai pot vota toti strainii de peste 16 ani care au rezidenta in SCOTIA, inclusiv romanii.

Citeste si: CUM S-AR PUTEA NUMI REGATUL UNIT AL MARII BRITANII DUPA DESPARTIREA DE SCOTIA

Un vot in favoarea INDEPENDENTEI SCOTIEI va implica separarea de Marea Britanie, iar in caz contrar politicienii britanici au promis SCOTIENILOR ca Londra va conferi o putere mai mare tarii.

Totodata, un vot favorabil INDEPENDENTEI va aduce complicatii legate de noul statut international al tarii, dar si divergente de natura economica intre cele doua tari. Ultimele sondaje de opinie indica o diferenta de numai un procent intre unionisti si separatisti.

Sursa foto: romaniatv.net