Scriitorul NICOLAE BREBAN nu a fost colaborator al Securitatii, a decis ICCJ

Scriitorul NICOLAE BREBAN nu a fost colaborator al Securitatii, a decis irevocabil Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care a admis recursul fata de o hotarare luata in 2012 de Curtea de Apel Bucuresti.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a cerut, la inceputul lui aprilie 2011, Curtii de Apel Bucuresti sa constate calitatea de colaborator al fostei Securitati a scriitorului NICOLAE BREBAN.

Decizia de colaborare in cazul NICOLAE BREBAN a fost data de CNSAS in martie 2011, iar dosarul in care Consiliul cerea constatarea calitatii de colaborator al Securitatii a scriitorului a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti – Sectia de contencios administrativ si fiscal pe 4 aprilie 2011.

Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucuresti a admis cererea CNSAS, constatand astfel calitatea de colaborator al Securitatii in privinta lui NICOLAE BREBAN.

Citeste si: Mircea Iorgulescu nu a fost colaborator al Securitatii

Hotararea a fost atacata de NICOLAE BREBAN la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Miercuri, 18 iunie, ICCJ a admis recursul si a stabilit irevocabil ca Nicolae Breban nu a fost colaborator al Securitatii.

“Sunt bucuros ca dupa trei ani de zile a fost luata aceasta decizie. Eu am ramas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru ca eu n-am dat in viata mea Securitatii un rand, dimpotriva, eram urmarit. Ma bucur ca Inalta Curte de Casatie si Justitie m-a reabilitat”, a declarat vineri scriitorul NICOLAE BREBAN, citat de Mediafax.

Citeste si: Stenograma Nicolae Breban – Plesita, discutii cu privire la Paul Goma

El a mai spus ca profesia sa este una publica si a avut de suferit din cauza deciziei CNSAS, precizand insa ca nu a luat o decizie daca va deschide un nou proces pentru a cere daune morale Consiliului.

NICOLAE BREBAN, nascut in 1934, la Baia Mare, este romancier si eseist, precum si directorul revistei Contemporanul, editata de Fundatia Culturala Ideea Europeana.

Sursa foto: cotidianul.ro