SCRISOARE DESCHISA a profesorilor de ECONOMIE din Romania: NU RATATI RELAXAREA FISCALA!

Mai multi PROFESORI ROMANI DE ECONOMIE au semnat o SCRISOARE DESCHISA in care cer decidentilor politici sa nu rateze RELAXAREA FISCALA continuta de CODUL FISCAL respins de presedintele KLAUS IOHANNIS, publicata pe site-ul de specialitate economica.

” Suntem un grup de cadre didactice, economisti, antreprenori si manageri preocupati de politicile publice care afecteaza climatul de afaceri si bunastarea populatiei. Urmarind anumite luari de pozitie din ultima perioada cu privire la Codul fiscal, dorim sa ATRAGEM ATENTIA asupra faptului ca, in opinia noastra, OPORTUNITATEA POLITICA A SCADERII POVERII FISCALE generata odata cu elaborarea legii referitoare la Codul fiscal se constituie intr-o SANSA CE NU TREBUIE RATATA”, considera semnatarii scrisorii.

CITESTE SI: PONTA: O sa incepem sa aplicam MASURILE FISCALE fie prin OUG, fie prin ASUMAREA RASPUNDERII

Specialistii adauga ca ”PROSPERITATEA NU SE POATE CONSTRUI PE DEFICITE BUGETARE SI DATORIE PUBLICA” si ca politicile monetare si fiscal ”NU POT COMPENSA ABSENTA REFORMELOR REALE”. De asemenea, autorii scrisorii considera ca noua abordare trebuie bazata pe ”RESPONSABILITATE si PRINCIPII SANATOASE”, punand capat ”EXPERIMENTELOR si VICIOASEI PENDULARI INTRE POLITICI STOP & GO” care intretin un ”CLIMAT FRUSTRANT DE INCERTITUDINE si LETARGIE ECONOMICA”.

”Fara indoiala ca noul Cod fiscal NU ESTE PERFECT. Insa reducerea taxelor este un lucru bun in sine, de aceea se cuvine sa fie SUSTINUTA NECONDITIONAT, indiferent de culoarea politica a Guvernului care a initiat-o”, se mai arata in scrisoare.

De asemenea, profesorii de economie din Romania constata ”cu ingrijorare” populismul Guvernului dar si ai membrilor din opozitie si semnaleaza ineficienta statului de a face uz de taxele foarte mari ale statului, care impiedica dezvoltarea accelerata a economiei.

” Observam cu ingrijorare ca apetitul Guvernului pentru MASURI POPULISTE a sporit in ultima vreme si suntem dezamagiti ca restul clasei politice MIMEAZA (in cel mai bun caz) un protest neconvingator impotriva acordarii de alocatii, subventii si alte cadouri, fara sa ofere solutii alternative. Ar fi insa si mai trist ca reducerea poverii fiscale sa ajunga TAPUL ISPASITOR in toata aceasta cacofonie politico-legislativa. Mai cu seama cu cat scaderea impozitelor nu este un privilegiu, ci un deziderat firesc pentru o economie care vrea sa intre pe un traseu de dezvoltare accelerata.

CITESTE SI: PNL: REEXAMINAREA CODULUI FISCAL se impune ca urmare a proastei GUVERNARI

Romania este o TARA A TAXELOR MARI (comparativ cu a altor tari vivace economic), a taxelor multe si greu de platit, a taxelor prost cheltuite. Statul roman incaseaza la buget mai multi bani decat incaseaza media tarilor in dezvoltare, dar ritmul cresterii economice este inferior acesteia”, noteaza autorii.

”Suntem, categoric, adeptii ECHILIBRULUI BUGETAR. Care sunt pilonii pe care trebuie sa se bazeze SCADEREA POVERII FISCALE? De unde poate proveni spatiul fiscal necesar implementarii unei reforme curajoase? Pe de o parte, din consolidarea fiscala, din mai buna colectare a impozitelor.

Pe de alta parte, din REDUCEREA CHELTUIELILOR BUGETARE, prin REFORMA SISTEMULUI DE PENSII, restructurarea serviciilor publice si cresterea eficientei cheltuirii banului public. In masura in care nu exista un plan concret de rationalizare a cheltuielilor, de eficientizare a serviciilor publice si un control asupra investitiilor de capital, vom ajunge sa crestem datoria pana la un nivel nesustenabil, precum alte tari, ca sa acoperim deficitul”, alerteaza specialistii in economie.

CITESTE SI: ALINA GORGHIU: NU INTELEG ISTERIA PSD CU PRIVIRE LA NOUL COD FISCAL

”Apreciem ca un Cod fiscal cu valente reformiste NU VA FI NICIODATA PERFECT, iar incertitudinea care planeaza asupra magnitudinii efectelor sale este inerenta unui asemenea demers. […]Credem ca tocmai acum, intr-o perioada de CRESTERE ECONOMICA, este momentul oportun pentru scaderea fiscalitatii si ca aceasta reforma nu poate fi amanata in mod credibil – experienta recenta de pe plan intern si international arata elocvent ca in conditii de recesiune politicienii nu au capacitatea de a intreprinde acest gen de masuri, ci din contra”, au incheiat semnatarii scrisoarea adresata principalilor lideri politici ai tarii.

Printre cei care au semnat aceasta scrisoare se numara profesori universitari de la principalele centre universitare ale tarii, antreprenori, analisti si consultant economici.  

Sursa foto: economica