SCUMPIREA GAZELOR a fost AMANATA de GUVERN pana in iunie 2021

SCUMPIREA GAZELOR  a fost amanata de Guvern, decizia fiind luata in timpul sedintei care a avut loc astazi la Palatul Victoria. Calendarul liberalizarii pretului gazelor a fost amanat pana in luna iunie a anului 2021, ca urmare a discutiilor pe care RAZVAN NICOLESCU, ministrul de resort, le-a purtat la Bruxelles, sapatamana trecuta, cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) si cu cei ai Bancii Mondiale (BM).

Majorarea pretului la gaze pentru consumatorii casnici, care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate, in sensul extinderii perioadei pana la 30 iunie 2021 pentru acesti consumatori. Hotararea a fost aprobata in sedinta de luni a Guvernului.

CITESTE SI: GAZPROM a comunicat ca de marti pana joi nu vor scadea volumele de gaz catre Romania 

In urma cu o saptamana, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat ca Guvernul va suspenda pe termen nedeterminat liberalizarea pretului gazelor naturale produse in Romania si destinate consumului populatiei si va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii.

El a aratat ca, pentru a amana aplicarea majorarii pretului la gaze de la 1 octombrie, Guvernul va trebui sa emita o hotarare de guvern, iar mai apoi o amanare de cativa ani va necesita modificarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale 123/2012.

Calendarului de liberalizare a pretului gazelor, convenit de Guvern cu Comisia Europeana in 2012, prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018. In cazul in care Comisia Europeana va fi de acord cu propunerea Departamentului pentru Energie, liberalizarea va fi operata pana la 1 iulie 2021.

Calendarul de liberalizare presupune mai multe cresteri trimestriale ale pretului gazelor din productia interna.

Departamentul pentru Energie arata, intr-un comunicat transmis la inceputul lunii septembrie, ca, din cauza unor neintelegeri cu DG Intreprinderi, structura din cadrul CE, in privinta dreptului consumatorilor casnici de a primi cu prioritate doar gaze din productia interna, mai ieftine fata de cele importate din Rusia, aplicarea calendarului agreat in 2012 de Guvern este momentan suspendata.]

CITESTE SI: Guvernul va suspenda nedeterminat liberalizarea pretului gazelor produse in Romania si destinate populatiei 

Astfel, prin suspendarea calendarului de liberalizare, cresterea de pret programata pentru 1 octombrie este anulata.

Nicolescu declara in luna august ca legislatia romaneasca actuala prevede obligativitatea ca producatorii de gaze naturale sa livreze cu prioritate gaze produse intern pentru populatie, dar DG Intreprinderi din cadrul CE doreste liminarea acestei prevedere.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Sursa foto: jurnalul.ro