SCUMPIRI LA GAZE IN IULIE SI OCTOMBRIE, daca importurile de gaze rusesti vor fi mai mici

GAZELE S-AR PUTEA SCUMPI IN IULIE SI OCTOMBRIE. Aplicarea dereglementarii pretului gazelor naturale pentru populatie va detemina o scumpire cu 2% la 1 iulie si cu 3% la 1 octombrie, dar, daca importurile de gaze rusesti vor fi mai mici, aceste majorari s-ar putea injumatati, a declarat Niculae Havrilet, presedintele ANRE.

“Cresterile de pret pot fi la jumatate, depinde cate gaze vom importa”, a afirmat Havrilet, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE) in cadrul conferintei “Mediafax Talks about Energy”.

Citeste si: UE vrea pret unic la gazele RUSESTI

Guvernul s-a angajat fata de FMI sa renunte la preturile reglementate la electricitate si gaze.

Populatia beneficiaza de o perioada mai lunga de aplicare a liberalizarii preturilor gazelor naturale, respectiv pana in 2018, termen care ar putea fi insa prelungit cu un an.

Citeste si: RUSIA va livra CHINEI GAZE la un PRET apropiat de 350 dolari pentru 1.000 de metri cubi

In privinta consumatorilor mari de energie, respectiv firmele, cresterea suplimentara a pretului gazelor nu mai este necesara, deoarece tarifele au fost aliniate deja cu cele din tarile din regiune, potrivit ministrului delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.

Conferinta Mediafax Talks about Energy este organizata in parteneriat cu Camera de Comert si Industrie Romano- Germana, cu sprijinul Transelectrica si Compania Nationala a Uraniului si are ca parteneri: Petrom, Adrem Invest si Eximtur.