SCUTUL ANTIRACHETA de la DEVESELU este OPERATIONAL. Declaratii Hans Klemm, Lazar Comanescu si Mihnea Motoc. UPDATE

Guvernele american si roman urmeaza sa declare vineri capabilitatea tehnica a facilitatii antiracheta Aegis Ashore (din cadrul bazei militare de la Deveselu, n.r.), care va oferi aparare contra potentialelor atacuri din partea Iranului, au afirmat joi trei oficiali americani guvernamentali si din domeniul apararii, citati de agentia de presa Reuters.

UPDATE 11.25: Sistemul antiracheta de la Deveselu are un rol strict defensiv, a declarat vineri ministrul de Externe Lazar Comanescu, in ziua in care baza antirachetă de la Deveselu este finalizata. “Indiscutabil, este cel mai important proiect strategic bilateral romano-american”, a declarat si ministrul Apararii, Mihnea Motoc. Baza de la Deveselu va fi complet operationala in 2016. La randul sau, Hans Klemm, ambasadorul SUA la Bucuresti, considera ca “Scutul de la Deveselu, o confirmare a relatiilor extraordinare dintre Statele Unite si Romania.” El a subliniat ca scutul “este un sistem de aparare impotriva pericolelor din afara Europei. Nu este indreptat impotriva Rusiei”.

STIRE INITIALA

Ambasada SUA la Bucuresti si Ministerul Afacerilor Externe roman vor anunta ca obiectivul, care include un radar puternic, interceptoare de rachete si echipament de comunicatii, este ‘capabil din punct de vedere tehnic’, au afirmat sursele citate.

CITESTE SI: RUSIA SUSTINE CA POATE TRECE DE SCUTUL ANTIRACHETA AMERICAN

‘Acest lucru inseamna ca toate componentele majore ale sistemului de aparare antiracheta, inclusiv rachete, sunt in teren si au fost predate comandantilor militari’, a spus unul dintre oficialii americani citati. Comandantii militari vor declara facilitatea Aegis Ashore operationala sau pregatita pentru folosirea initiala la inceputul lui 2016, odata cu integrarea sa in sistemul mai amplu de aparare antiracheta al NATO, a precizat acelasi oficial.

Tim Hawkins, purtator de cuvant al Fortelor Navale ale SUA, a refuzat sa faca vreun comentariu despre anuntul asteptat pentru vineri, dar a apreciat ca obiectivul respectiv este un ‘pas important in eforturile noastre (ale SUA) de protejare fata de amenintarea crescanda reprezentata de proliferarea rachetelor balistice cu raza de actiune, capacitate letala si complexitate tot mai mari’. Anuntul care va fi facut vineri are loc pe fondul discutiilor la nivelul oficialilor americani despre maniera de raspuns la testele cu rachete efectuate de Iran pe 10 octombrie, care au incalcat rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU.

Sursa foto: jurnalul