Scutul de la DEVESELU va deveni operational pana la sfarsitul anului

Un oficial al departamentului de Stat, Frank Rose, aflat in vizita la Bucuresti, a laudat parteneriatul cu Romania si a declarat ca proiectul de la Deveselu se va incheia cu succes, pana la sfarsitul anului curent.

Scutul de la Deveselu nu este indreptat impotriva Rusiei. Este mesajul ferm al Statelor Unite dupa ce Rusia a amenintat ca va lua masuri daca sistemul antiracheta va deveni operational.

De asemenea, oficialul american a reconfirmat angajamentul SUA pentru implementarea deplina a acestui proiect strategic in calendarul stabilit, subliniind ca materializarea acestuia reprezinta “o contributie importanta la securitatea Romaniei, a SUA si la cea euro-atlantica”, informeaza Agerpres.

Frank Rose a mai precizat ca, “prin operationalizarea facilitatii antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu, precum si prin cele patru nave tip Aegis, dislocate in Spania, va creste raza de acoperire si protectie in raport cu amenintarile balistice provenind din afara spatiului euro-atlantic”.

CITESTE SI: AURESCU: Sistemul de la DEVESELU este de natura EXCLUSIV DEFENSIVA

De asemenea, Rose a confirmat faptul ca “finalizarea cu succes a negocierilor cu Iranul asupra dosarului nuclear nu influenteaza in niciun fel dezvoltarea apararii antiracheta, tinand cont ca programul balistic iranian continua sa reprezinte un risc”.

Ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, declara, pe 14 iulie, ca scutul antiracheta al SUA din Europa devine inutil, dupa acordul cu Iranul si solicita desfiintarea centrului de la Deveselu.

”Rusia spera ca SUA vor abandona elementele scutului antiracheta in Europa”, declara, la acel moment, Lavrov, in contextul in care Iranul si Marile Puteri ajunsesera la un acord cu privire la programul nuclear. 

“Cu totii ne amintim ca, in aprilie 2009, la Praga, presedintele Barack Obama afirma ca daca se rezolva problema programului nuclear iranian, atunci sarcina crearii segmentului european, al sistemului de aparare antiracheta, va disparea”, mai spunea Lavrov.

CITESTE SI: DUSA: LUCRARILE DE LA DEVESELU SUNT IN GRAFIC, IN LUNILE SEPTEMBRIE-OCTOMBRIE SE FINALIZEAZA

Inca de la anuntarea initiativei de amplasare a elementelor scutului antiracheta, in estul Europei, SUA au sustinut ca acesta are scopul de a feri membrii NATO de un atac venind dinspre Iran. Rusia a solicitat, in permanenta, garantii ca scutul nu este indreptat impotriva sa si a aratat ca acesta constituie o amenintare la adresa securitatii sale, lansand periodic atacuri la adresa sistemului antiracheta.

La 3 mai 2011, presedintele Romaniei de atunci, Traian Basescu, anunta public decizia CSAT privind aprobarea amplasarii la Unitatea militara Deveselu, in judetul Olt, a componentelor din Romania ale sistemului de aparare antiracheta. La 13 septembrie 2011, ministrul Afacerilor Externe al Romaniei si secretarul de stat al SUA semnau, la Washington, acordul intre Romania si Statele Unite ale Americii privind amplasarea in Romania a sistemului SUA de aparare impotriva rachetelor balistice.

Documentul a fost ratificat de Parlamentul Romaniei prin Legea nr. 290/ 2011, care a intrat in vigoare la 23 decembrie 2011.

La 28 octombrie 2013 au inceput lucrarile principale de constructie la Facilitatea antiracheta din cadrul Bazei militare Deveselu, iar la 29 iulie 2014 a fost finalizat cadrul de implementare a Acordului (14 Aranjamente de Implementare/amendamente la Aranjamentele de Implementare).

Sursa foto: agerpres