Se cere un NOU PLAN ANTITERORISM la nivelul UE, dupa atentatul de la Charlie Hebdo

Se cere un NOU PLAN ANTITERORIST la nivelul UE, dupa atentatul de la Charlie Hebdo

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, le va propune statelor membre UE un nou plan de combatere a terorismului, dupa atacul care a vizat redactia revistei Charlie Hebdo.

“in cursul saptamanilor care urmeaza, vom prezenta un nou program de combatere a terorismului”, a anuntat Juncker intr-o conferinta de presa comuna cu Laimdota Straujuma, premierul Letoniei, tara care asigura presedintia semestriala a Consiliului Uniunii Europene.

“Deocamdata, este prematur sa anuntam detalii, dar exploram un anumit numar de piste”, a spus presedintele CE.

Uniunea Europeana intentioneaza sa intensifice colectarea si schimbul de informatii privind riscurile teroriste.

“Vom ameliora calitatea cooperarii intre statele membre. Contracararea terorismului tine de competentele fiecarui stat, dar este logic ca trebuie sa existe interconexiuni”, a explicat Jean-Claude Juncker.

Federica Mogherini, inaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, a insistat asupra “urgentei” instituirii unui registru european privind datele pasagerilor, un proiect blocat din 2011 de Parlamentul European.

Cei aproximativ 3.000 de europeni deveniti membri ai grupurilor teroriste din Irak si Siria reprezinta o amenintare grava pentru securitatea Uniunii Europene.

Douasprezece persoane au fost ucise, iar alte 11 au fost ranite, pe 7 ianuarie, intr-un atac comis de islamisti la sediul parizian al revistei satirice Charlie Hebdo. Printre victime se numara directorul publicatiei, Stéphane Charbonnier (Charb), si alti trei cunoscuti caricaturisti – Jean Cabut (Cabu), Bernard Verlhac (Tignous) si Georges Wolinski (Wolinski). Autorii atacului sunt islamisti care ar avea legaturi cu grupul fundamentalist sunnit Stat Islamic in Irak si Siria si cu reteaua terorista Al-Qaida.