Se numesc Coulibaly sau Kouachi si traiesc o adevarata drama de la atentatele de la Paris

Se numesc Coulibaly sau Kouachi si traiesc o drama de la atentatele de la Paris

Numeroase familii franceze poarta aceleasi nume ca cei trei teroristi – Amedy Coulibaly si fratii Saïd si Chérif Kouachi -, iar de la atentatele comise in ianuarie la Paris multe dintre ele sunt insultate, intimidate si chiar amenintate cu moartea, relateaza Le Figaro in editia electronica.

Potrivit ziarului, cei care poarta numele Kouachi sau Coulibaly sunt asociati cu cei trei teroristi, care au ucis 17 persoane la Paris, in perioada 7-9 ianuarie. Dupa atacul de la sediul saptamanalului satiric Charlie hebdo, viata lor de zi cu zi s-a schimbat. Ei primesc telefoane in miezul noptii, insulte, amenintari cu moartea, iar aceste familii – care au devenit “prizonierele” numelor pe care le poarta – sunt nevoite sa se justifice neincetat.

“N-avem nimic a face cu el”, declara pentru Le Figaro doamna Coulibaly la telefon. “O spun mereu – pe sotul meu il cheama Amedy Coulibaly, ca pe terorist, dar nu-l cunosteam, nu facem absolut deloc parte din aceeasi familie”. Familia sa, originara din Mauritania, a primit zeci de apeluri de amenintare, uneori la miezul noptii sau mai tarziu. “Oamenii suna, raspundem, dar nu vorbeste mimeni la celalalt capat al firului, este o tacere apasatoare, extrem de infricosatoare”, povesteste femeia, mama a patru copii, care locuieste in Hauts-de-Seine. Sotul ei a depus plangeri pentru hartuire.

Citeste si: MAREA BRITANIE: ESTE IMPORTANT CA TARI PRECUM ROMANIA SA OPREASCA TRANZITUL TERORISTILOR DIN STAT ISLAMIC

Alta femeie, cu copii, din En Indre-et-Loire, pare la capatul puterilor. “Da avem acelasi nume ca fratii Kouachi, dar numai atat, n-avem nimic in comun cu ei”, declara ea pentru ziar. Copiii i-au fost agresati la scoala inca din dimineata lui 8 ianuarie, la o zi dupa masacrul de la Charlie Hebdo, spune ea. “Au inceput sa-i insulte, fiii mei au fost facuti teroristi la colegiu, la fel fiica mea, la liceu”, declara femeia. “Ne-am gandit inclusiv sa ne schimbam numele”, adauga ea.

Le Figaro prezinta si cazul lui L. Kouachi, in varsta de 70 de ani, un militar in retragere din Tours, care a trecut prin acelasi calvar. Copiii lui sunt mai mari, dar au fost insultati. “Fiul meu, militar, a fost sunat noaptea si a fost numir asasin. Pana la urma a depus plangere”, povesteste barbatul, care a fost sunat si el. “Erau niste imbecili care sunau sa ne insulte. Cu siguranta ne-au gasit numarul in cartea de telefon”. De o saptamana apelurile s-au mai calmat. “Suntem musulmani, eu frecventez o moschee. Mi-e frica sa nu fim atacati”, marturiseste el.

Citeste si: Ministrul Aurescu: Masurile de combatere a terorismului nu trebuie sa afecteze libera circulatie in UE

Alta familie Kouachi suporta consecintele atentatului in Languedoc Roussillon. “A fost un soc sa-mi vad numele mereu la televizor, zile in sir”, povesteste o femeie in varsta de 48 de ani pentru ziar. “Sora mea a primit amenintari cu moartea si nu a dormit acasa in primele zile (dupa aracuri)”, spune ea. La serviciu nu s-a schimbat nimic, iar femeia, un cadru de conducere intr-o firma, a fost promovata, asa cum era prevazut. Comportamentul s-a schimbat mai degraba in anturajul ei. “Nu mai esti privit ca inainte. Esti suspectat pentru orice. Este foarte greu de suportat”, afirma ea.