Se schimba regulile RCA

Companiile de asigurari care emit polite de raspundere civila auto (RCA) vor fi obligate sa mentioneze pe politele RCA comisionul de intermediere, iar acesta nu trebuie sa depaseasca 10% din valoarea primelor de asigurare incasate, potrivit unui proiect de norma al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) pentru modificarea si completarea normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de autovehicule.

Comisionul de intermediere va fi mentionat pe polita de asigurare RCA atât in valoare absoluta, cât si ca procent aplicat primei de asigurare mentionate pe polita, fiind inclus ca valoare in prima de asigurare totala. Nivelul maxim al comisionului acordat de asiguratori pentru contractarea asigurarii RCA nu va depasi 10% din valoarea primelor de asigurare incasate.

Citeste si: Peste 162 kilograme de LEGUME si FRUCTE, RETRASE de pe piata de inspectorii ANPC

Asiguratorii RCA au obligatia sa prevada in orice contract de intermediere obligatia intermediarului de a incasa prima de asigurare aferenta politelor RCA integral in contul asiguratorului sau, in cazul platilor in numerar, de a vira prima de asigurare incasata integral in contul asiguratorului, cel târziu in ziua urmatoare datei incasarii.

De asemenea, asiguratorii RCA vor trebui sa detina pentru activitatea de asigurari generale un grad de solvabilitate, determinat ca raport dintre marja de solvabilitate disponibila si marja de solvabilitate minima, de cel putin 1,3.