Se scumpesc gazele și curentul – Raport ANRE

Se anunță noi scumpiri la energia electrică și la gaze. Veștile despre majorările de preț la curent și gaze sunt dezvăluite de jurnaliștii de la Profit.ro. Aceștia au obținut un raport realizat de ANRE, mai exact primul raport al noii conduceri votate în octombrie în Parlament.

Cu cât și de ce se scumpește lumina

Curentul se va scumpi pentru consumatorii finali cu 1,5% de la 1 ianuarie, potrivit raportului citat.

Documentul menționează că lumina se va scumpi, că urmare a majorării de preț pe care o va opera Transelectrica. Compania de transport se confruntă cu o creștere a costurilor cu energia suplimentară necesară asigurării siguranței în funcționare a sistemului energetic național, în momentele în care producția de energie nu face față consumului.

Asa că a decis să majoreze tariful pentru serviciul de sistem, ceea ce se va traduce printr-o scumpire și la consumatorul final.

“ANRE apreciază că (…) începând cu dată de 1 ianuarie 2018 (…) tariful pentru serviciul de sistem – componentă pentru servicii tehnologice de sistem (STS) va trebui majorat cu circa 20-30% (…). În concluzie, această suplimentare, la care se adaugă și evoluția în sens crescător a prețurilor pentru achiziția în regim concurențial a serviciilor tehnologice de sistem în acest an, conduce la majorarea certă a costurilor cu achiziția serviciilor tehnologice de sistem, ceea ce ar implică o creștere estimată a tarifului pentru serviciul de sistem, începând cu 1 ianuarie 2018, cu circa 20-30% până la sfârșitul primului semestru al anului 2018, având impact asupra prețului energiei electrice la clienții finali cu circa 1,5%”, se arată în raportul ANRE.

In ultima perioada, am avut parte de două scumpiri la energia electrică: de la 1 iulie și 1 octombrie.

La gaze s-a amânat o scumpire, dar tot nu scapam

ANRE a amânat scumpirea la gaze, preconizată inițial pentru 1 octombrie, însă nu vom putea scapă totuși de majorare! Deoarece prețurile engros de achiziție a acestora de către furnizori de la producători pe bursă de gaze au crescut cu până la 20%.

Comparatia este făcută între gazele cu perioada de livrare noiembrie 2017 – martie 2018, care ajung până la 78 lei/MWh, comparativ cu tarifele la gaze în vigoare la finalul lunii octombrie 2017, de 64,67 lei/MWh.

In raportul pe care ANRE l-a trimis la Parlament nu se menționează procentul cu care va crește prețul la consumatorul final. Ultima scumpire la gaze a avut loc la 1 aprilie 2017.

Urmatoarea majorare anunțată inițial pentru octombrie s-a amânat până la aprobarea în Parlament a OUG nr. 64/2016 privind liberalizarea pieței pentru consumatorii casnici, lucru care încă nu s-a întâmplat.

Având în vedere toate scumpirile preconizate, săptămâna trecută BNR a majorat deja ținta de inflație.

Sursa text: profit.ro