Sebastian Colțescu acuzat de rasism! PSG-Bașakșehir, abandonat după derapajul arbitrului român

Românul a declanșat un scandal imens în Liga Campionilor

Sebastian Colțescu, arbitrul de rezervă la partida dintre PSG și Istanbul BB contând pentru etapa a șasea a grupelor Ligii Campionilor, a declanșat, marți seară, un scandal imens, nemaiîntâlnit în această competiție.

Update 4: Presa internațională despre cazul ”Colțescu”:

Bild: „Meciul de la Paris oprit. Acuzații de rasism împotriva celui de-al patrulea arbitru”

The Sun: „Jucătorii au părăsit terenul, ca protest după un abuz rasist”

Gazzetta dello Sport: „Frază rasistă a arbitrului de rezervă. Indignați, fotbaliștii s-au dus la vestiare”

Marca: „Scandal. «Nu mă numi negru!»”

L’Equipe: „Acuzat de rasism. Joc întrerupt”

Update 3: ”Federația Română de Fotbal a luat act de cele întâmplate la partida din Liga Campionilor, PSG – Istanbul Bașakșehir, partidă întreruptă în minutul 14, în urma unui incident în care a fost implicat Sebastian Colțescu, cel de-al patrulea oficial al meciului.

Partida nu a mai continuat, iar UEFA va analiza incidentul. Federația Română de Fotbal așteaptă raportul forului de la Nyon pentru a afla exact cele petrecute și pentru a acționa în consecință! Federația Română de Fotbal se delimitează ferm de orice acțiune sau declarație cu tentă rasistă sau xenofobă!”, se arată în comunicatul de presă al FRF.

Update 2: UEFA a făcut anunțul oficial în urmă cu câteva minute. Forul european a hotărât că meciul se va relua miercuri, de la ora 19:55, cu o altă brigadă de arbitri.

Update: Meciul dintre Paris Saint Germain și Istanbul BB a fost abandonat! Istanbul Bașakșehir nu va mai intra pe teren. Anunțul a fost făcut pe contul oficial de Twitter al grupării turce: „Jucătorii noștri au luat decizia de a NU reveni pe teren după ce „secundul” Pierre Webo a fost victima unei reacții rasiste a arbitrului de rezervă”.

Ediția electronică a cotidianului francez L’Equipe anunță că partida ar putea fi reluată miercuri, de la ora 19:55.

„Nu poți să te exprimi așa, suntem într-un alt mileniu. Băieți, domnilor arbitri, dați-vă la o parte că nu aveți ce să căutați acolo. Se retrag echipele de pe teren din cauza voastră! Nu sunteți profesioniști! I-ați făcut să iasă pentru prima oară și să nu mai intre pe teren în cea mai frumoasă competiție a fotbalului.

Arbitrajul românesc a pierdut enorm prin acești incompetenți de la conducere, care nu au fost capabili să îi pună, pe Balaj sau pe Tudor, președinte de comisie, după ce s-au retras. Suntem într-o cădere liberă, iar ce s-a întâmplat în seara asta va fi o bilă care va atârna greu de tot de picioarele arbitrajului românesc”, a declarat Ion Crăciunescu, în exclusivitate, pentru prosport.ro.

„Dacă l-au adus la export, să fie sănătoși cu el cu tot. Nu am niciun fel de variantă. A greșit arbitrul, nu vreun jucător. Atunci puteai să spui că te îndrepți împotriva echipei respective. E greu de spus. Vor urma sancțiuni, dar nu împotriva echipelor. Nici turcii, nici cei de la PSG nu au vreo vină. Arbitrul i-a dat cartonaș roșu….

Pentru Hațegan, având un parcurs excelent, nu îi cade bine. Nu e vinovat cu nimic. Toleranță zero când vine vorba de rasism. Jocul nu avea niciun fel de legătură. E un gest care nu îi trebuia lui sub nicio formă. Nu are nicio culpă.

Acum sunt atâtea microfoane, se ia și ce se discută în căști. Traducerile nu mai sunt greu de făcut. Nu trebuie să știi vreo limbă străină ca să înțelegi. Negru în orice limbă din lume e negru, e foarte ușor de intuit. Nu pot să îmi dau seama ce a fost în capul lui. Nu mai spun nimic de Colțescu, am zis atâtea de-a lungul timpului. Unde s-o fi crezut el că arbitrează. E un fapt inedit. Nu știu ce soluții sunt. E păcat pentru Hațegan și pentru nivelul lui. Un gest neplăcut… Îi dai peste mână lui Hațegan… Aici nu te poți juca, nu poți ignora rasismul. Toate reclamele la FIFA, la UEFA, sunt clare…”, a declarat Adrian Porumboiu în exclusivitate pentru ProSport.ro.

„Nu cunosc toate amănuntele, dar am o opinie. Dacă Sebastian Colțescu s-a adresat și a folosit cuvinte rasiste cu jucătorul care s-a simțit lezat, atunci nu este de acceptat așa ceva. Dacă a avut o discuție cu Hațegan, internă, în care să nu fie folosit sensul peiorativ, ci ca să identifice pe cineva și nu să jignească, atunci lucrurile, chiar dacă sunt sensibile, sunt diferite”, a declarat Cristi Balaj în exclusivitate pentru ProSport.

„Nu se acceptă rasismul nicăieri în lume! Nu doar în fotbal sau la nivelul Ligii Campionilor. Asta este clar. Eu, cunoscând brigada, sunt convins că e doar o neînțelegere și Colțescu a folosit un cuvânt cu un anume sens și a fost auzit de fotbalistul lezat. Chiar daca seamănă cu un cuvânt rasist din limba engleză e foarte diferit ca nuanță. Îi cunosc foarte bine, ei nu au jignit niciodată pe nimeni, nici pe bază de culoare a pielii, nici pe bază de religie sau mai știu eu ce. Sunt foarte respectuoși cu toți jucătorii. E drept, însă, că era o situație care putea fi evitată și va fi un exemplu și pentru alți arbitri”, a mai declarat Cristi Balaj pentru ProSport.

Știre inițială

Sebastian Colțescu este acuzat că a folosit o remarcă rasistă la adresa lui Pierre Webo, antrenorul secund al formației turce. Partida a fost întreruptă inițial, în minutul 16, apoi a fost abandonată după ce fotbaliștii de la Istanbul BB au refuzat să mai continue meciul de pe Parc des Princes.

Sebastian Colţescu l-a atenţionat pe centralul Ovidiu Hațegan că o persoană din staff-ul echipei turce trebuie sancţionată. Colţescu ar fi folosit cuvântul “negru” despre acea persoană, scrie lefigaro.fr.

Ovidiu Haţegan l-a eliminat pe antrenorul secund Pierre Webo (foto interior în echipament verde), iar turcii au decis să iasă de pe teren după mai multe discuţii cu brigada şi cu alţi oficiali ai meciului.

Jucătorul Demba Ba, aflat pe banca de rezerve, a fost primul care a reacționat și l-a confruntat pe Sebastian Colțescu: “De ce ai zis negru? De ce? Te-am auzit spunând asta! De ce nu spui <acest tip alb>, când vorbești despre el, spui doar acest tip? Ascultă-mă! De ce atunci când menționezi <un tip negru>, trebuie să spui <acest tip negru?>”.

“Reprezentanta noastră condamnă cu tărie remarcile rasiste făcute împotriva lui Pierre Webo, unul din membrii staff-ului tehnic al echipei Başakşehir şi cred că UEFA va face demersurile necesare. Suntem necondiţionat împotriva rasismului şi discriminării în sport şi în toate domeniile vieţii. Nu, rasismului”, a scris preşedintele turc Recep Erdogan, pe Twitter.

UEFA a convocat rapid o celulă de criză și a decis că incidentul rasist provocat de remarca lui Sebastian Colțescu va fi analizat cu maximă atenție, independent de meciul propriu-zis.

Sursa foto: captură video