SEBASTIAN GHITA A FOST LOCALIZAT si ARESTAT in SERBIA! Cat va dura pana va fi EXTRADAT

SEBASTIAN GHITA a fost localizat si retinut, in cursul noptii de joi spre vineri, in Belgrad, potrivit politiei romane, care precizeaza ca fostul deputat s-a legitimat cu acte false. Potrivit unor surse citate de News.ro, el avea acte false slovene. Aducerea lui SEBASTIAN GHITA in tara ar putea dura circa o luna. 

UPDATE 8: Curtea Suprema din Serbia a decis plasarea in arest a lui SEBASTIAN GHITA pentru doua luni, in vederea extradarii, anunta Agentia de presa Tanjug, citata de News.ro. Purtatorul de cuvant al instantei, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug ca decizia a fost determinata de riscul ca SEBASTIAN GHITA sa se ascunda sau sa fuga pentru a se sustrage extradarii.

Anterior, procuratura din Belgrad a decis retinerea pentru 48 de ore a lui SEBASTIAN GHITA pentru posesie de documente falsificate, dupa ce a fost arestat in noaptea de joi spre vineri pe baza unui mandat emis de autoritatile de la Bucuresti, anunta agentia Tanjug. SEBASTIAN GHITA a fost retinut pentru comiterea unei infractiuni pe teritoriul sarb si pentru posesie de documente falsificate.

UPDATE 7: Surse apropiate anchetatorilor sarbi si romani care au avut ca obiectiv prinderea si repatrierea lui SEBASTIAN GHITA au declarat, pentru postul de televiziune Digi24, ca pasaportul omului de afaceri, care era fals, era si expirat. In plus, poza lui SEBASTIAN GHITA era lipita peste cea a unui cetatean sloven. Potrivit IGPR, “in momentul depistarii, cel in cauza a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezinta insemnele unui stat din UE”, fiind vorba despre Slovenia.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro ca a fost urmarit fratele lui Ghita, Alexandru, care initial s-a aflat la Istanbul, dupa care a plecat catre Serbia. Conform surselor citate, cand SEBASTIAN GHITA a fost prins erau impreuna. Omul de afaceri avea permis de conducere si pasaport sloven si a fost dus la un birou de politie din Belgrad. Cei doi frati iesisera pe strada dupa patru ore de discutii, moment in care au fost interpelati de politisti.

UPDATE 6SEBASTIAN GHITA va fi judecat de o instanta sarbeasca, procesul urmand sa inceapa cel mai tarziu peste o luna de zile, au declarat pentru Agerpres oficiali de la Belgrad. Fostul deputat SEBASTIAN GHITA, retinut in noaptea de joi spre vineri, la Belgrad, va fi judecat de o instanta a unui tribunal din Serbia pentru prezentarea de acte de identitate false, potrivit mass-media sarbe. El risca inchisoare de la 6 luni la 3 ani. 

SEBASTIAN GHITA a utilizat un pasaport sloven fals la intrarea pe teritoriul Republicii Serbia.  Conform oficialilor citati, SEBASTIAN GHITA ar fi venit in Serbia cu o cursa aeriana, de la Istanbul.

UPDATE 5: Anchetatorii citati de postul de televiziune  sustin ca, pe langa Serbia, SEBASTIAN GHITA a mai trecut si prin alte tari din apropierea Romaniei si din Balcani – Ungaria, Bulgaria, Turcia, Grecia, Muntenegru si Croatia.

De asemenea, SEBASTIAN GHITA ar fi trecut si prin tari occidentale – Austria, Italia si Franta. Polistitii cred ca omul de afaceri a putut circula prin aceste state cu ajutorul documentelor false de identitate. Potrivit IGPR, “in momentul depistarii, cel in cauza a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezinta insemnele unui stat din UE”, fiind vorba despre Slovenia.

UPDATE 4: Ministrul de Interne Carmen Dan a dat noi detalii, vineri, despre prinderea lui SEBASTIAN GHITA la Belgrad, precizand ca acesta nu s-a opus retinerii, dar si ca procedura de extradare poate dura aproape 40 de zile. “Noi credem ca deja a ajuns in fata judecatorilor sarbi. Nu ne putem amesteca, dansii au libertatea sa-si exercite competentele. Am derulat toate activitatile specifice si ne-am descurcat bine. Nu s-a opus retinerii. Era pur si simplu pe strada, nu avea forta sa se opuna”, a transmis ministrul de Interne.

Carmen Dan nu a dorit insa sa vorbeasca despre momentul in care a avut indicii cu privire la locul in care se afla Sebastian Ghita, transmitandu-le jurnalistilor ca “asta veti afla dupa ce se va finaliza ancheta. O sa aflati toate detaliile. Sunt convinsa ca veti afla in timp util tot ce trebuie, dupa ce se va finaliza ancheta”.

Ministrul de Interne a mai spus ca procedurile de extradare vor incepe dupa definitivarea activitatilor specifice in acest caz. “Suntem direct interesati sa sprijinim si sa comunicam cat se poate de deschis cu partenerii nostri din Serbia. Imediat dupa ce vor definitiva activitatile specifice, vom incepe procedurile de extradare. Facem uz de toate argumentele legale pentru a avea siguranta ca ne indeplinim misiunea pana la capat”, a spus Carmen Dan, aflata la vama Nadlac, unde in aceste zile s-au format cozi la iesirea din tara.

Intrebata cand va ajunge SEBASTIAN GHITA in tara, ministrul de Interne a raspuns: “Depinde foarte mult de procedura din Serbia, procedura de extradare care se desfasoara prin Ministerul Justitiei, dureaza aproape 40 de zile. N-as vrea sa vorbesc in numele ministrului Justitiei”.

UPDATE 3: Fostul presedinte Traian Basescu a avut prima reactie dupa arestarea lui SEBASTIAN GHITA in Serbia. El a afirmat pentru televiziunile de stiri ca arestarea lui SEBASTIAN GHITA reprezinta o victorie pentru autoritatile din Romania si s-a declarat convins ca nu va scapa usor. In opinia lui Basescu, „foarte multi tremura” la dezvaluirile care se anunta dupa arestrea lui SEBASTIAN GHITA. Cred ca in 30 de zile va fi in Bucuresti, a precizat Basescu.

„Pentru autoritatile romane pe fond este o victorie. SEBASTIAN GHITA era o persoana cu o miza foarte mare, avand in vedere inceputul de dezvaluiri pe care le-a facut si-mi aduc eu bine aminte ca spunea ca mai are multe de spus. In conditiile astea, nu cred ca cei din anturajul lui se simt foarte confortabil, insa vom vedea. S-ar putea sa existe si o negociere si atunci sa se inchida tot. De scapat nu va scapa usor, dupa parerea mea, pentru ca are alte dosare decat cele pe care ar putea sa le genereze dezvaluirile lui. (…) Eu am avut in mintea mea doua variante. M-am gandit ca o varianta este ca SEBASTIAN GHITA sa fie in tara, dar niciodata nu mi-a trecut prin cap ca ar putea sa bantuie prin Europa ca „Voda prin loboda”. Adica, ori in tara, ori undeva foarte departe l-as fi vazut. Mi se pare ca a fost copil, mai ales sa accepte sa se intalneasca si cu fratele…i-a fost fatal”, a declarat Traian Basescu, la postul Romania Tv.

UPDATE 2: “Acum multi ani aflasem ca lui SEBASTIAN GHITA i se spunea <<prostul SRI>>. N-am inteles niciodata de ce si, recunosc, nici n-am intrebat. Am zis ca intr-o zi se va revela de la sine porecla. A venit ziua”, a scris fostul consilier prezidential Sebastian Lazaroiu pe Facebook. 

UPDATE 1SEBASTIAN GHITA poate fi extradat din Serbia in baza unui tratat incheiat intre tara noastra si tara vecina in anii ’60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justitiei, informeaza News.ro. Informatii initiale indicau ca nu exista un tratat de extradare, estimand la o luna termenul in care SEBASTIAN GHITA ar putea fi adus in tara.

Totusi, intre Romania si Serbia functioneaza, potrivit Ministerului Justitiei, prin declaratie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 intre Republica Socialista Romana si Republica Populara Federativa Iugoslavia privind asistenta juridica. Documentul a intrat in vigoare in 6 februarie 1961.  Potrivit Tratatului, partile se obliga sa-si extradeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, in vederea urmaririi penale, judecarii sau executarii pedepsei. 

“Extradarea in vederea urmaririi penale si judecarii se admite numai pentru infractiunea pentru care, potrivit legilor ambelor Parti Contractante, se poate da o pedeapsa mai mare de un an privatiune de libertate sau o pedeapsa mai grea”, prevede documentul.  

STIRE INITIALA

SEBASTIAN GHITA (foto interior, in momentul capturarii)este in custodia politiei din Belgrad, urmand sa se desfasoare procedurile de extradare, dar dupa ce autoritatile sarbe vor finaliza ancheta privind actele false folosite de fostul deputat, a declarat ministrul de interne, Carmen Dan, la Realitatea TV. Intrebata de ce oficiali romani, inclusiv premierul Grindeanu, au negat informatiile prezentate de HotNews.ro potrivit carora SEBASTIAN GHITA a fost localizat in Serbia, Carmen Dan a raspuns: Pentru ca probabil la acel moment aceasta era realitatea. Eu refuz sa cred ca autoritatile romane au dezinformat.

Aducerea in tara a lui SEBASTIAN GHIITA ar putea dura aproximativ o luna, in conditiile in care Romania nu are un acord de extradare cu Serbia, au declarat surse judiciare, pentru News.ro.  “In urma activitatilor investigative complexe si a informatiilor furnizate de Directia Operatiuni Speciale si Directia de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Romane, in cursul acestei nopti, in Belgrad, a fost localizat si retinut, inculpatul GHITA SEBASTIAN AURELIAN.  Multumim reprezentantilor institutiilor de aplicare a legii din Serbia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Turcia, Muntenegru, Croatia, Austria, Italia si Franta, precum si partenerilor interni, pentru cooperarea in acest caz. Schimbul de date si informatii a avut loc prin CCPI, ENFAS si PNR”, scrie un comunicat la IGPR. In momentul depistarii, cel in cauza a prezentat pentru legitimare, documente false, care prezinta insemnele unui stat din U.E.”, mai precizeaza comunicatul.

SEBASTIAN GHITA era sub control judiciar si avea interdictie de a parasi tara. Omul de afaceri urmeaza sa fie extradat. Surse judiciare su declarat pentru News.ro ca a fost urmarit fratele lui SEBASTIAN GHITA, care initial s-a aflat la Istanbul, dupa care a plecat catre Serbia. Conform surselor citate, cand SEBASTIAN GHITA a fost prins erau impreuna. Omul de afaceri avea permis de conducere si buletin sloven si a fost dus la un birou de politie din Belgrad.

SEBASTIAN GHITA a disparut in 21 decembrie 2016 si a fost initial dat in urmarire nationala dupa ce a incalat termenii controlului judiciar.  In 10 ianuarie, un complet de la instanta suprema a emis un mandat european de arestare pe numele lui SEBASTIAN GHIITA, omul de afaceri fiind dat si in urmarire internationala, prin Interpol.

Sursa foto: realitatea