SECETA din CALIFORNIA creste riscul producerii de CUTREMURE

Seceta severa din statul american California i-a determinat pe fermieri sa pompeze si mai multa apa din panza freatica, ceea ce creste riscul producerii unor seisme in aceasta zona traversata de falia San Andreas, se tem oamenii de stiinta, citati de publicatia electronica TakePart.

Seceta din California a atins proportii epice, fiind afectat aproximativ 60 la suta teritoriul statului. Fermierii sunt obligati astfel sa foloseasca rezervele subterane de apa, in timp ce incendiile devasteaza nordul si sudul statului.

Spre deosebire de alte state din vest, California nu are legi care sa reglementeze pomparea apei din subteran. Ca urmare, in ultimii 150 de ani, locuitorii au pompat aproximativ 160 de kilometri cubi de apa din panza freatica din Central Valley, nucleul agricol al statului.

CITESTE SI: Cutremur de 6,9 grade pe scara Richter, inregistrat in California

Cu mai putina apa in panza freatica, solul din Central Valley se taseaza. In unele locuri, pamantul se lasa cu 0,3 metri pe an, avariind drumurile si alte infrastructuri si crescand riscul inundatiilor.

Cu cat este pompata mai multa apa din panza freatica din Central Valley, cu atat creste riscul producerii unor cutremure pe falia San Andreas din apropiere, sugereaza un studiu publicat in acest an in revista Nature.

Studiul nu prezinta insa o noutate. Cutremurul produs in mai 2011 in Lorca, Spania, care a provocat moartea a noua persoane si pagube importante, ar fi fost generat de suprasolicitarea panzei freatice locale.

Studiul publicat de Nature prezinta concluziile unei echipe de geologi condusa de Colin B. Amos de la Western Washington University care a examinat datele oferite de peste 500 de inregistrari GPS in Central Valley si regiunile montane din jur.

CITESTE SI: Top 10 al celor mai expuse zone din lume la cutremure, inundatii sau furtuni violente 

Datele, care au masurat gradul in care terenul s-a ridicat sau s-a lasat, arata ca fara cei 160 de kilometri cubi de apa cantarind 176 miliarde de done care sa taseze litosfera, California Coast Ranges, MuntiiTehachapi si sudul Muntilor Sierra Nevada se inalta cu aproximativ trei milimetri pe an.

In Coast Ranges, inaltarea terenului creste probabilitatea producerii unei cutremure pe falia San Andreas. Geologii au constatat ca se produc mai multe seisme cu magnitudinea de 1,25 sau mai mari spre sfarsitul verii si toamna, respectiv in perioada in care fermierii din Central Valley incep sa irige culturile pentru ca acestea sa supravietuiasca celor mai toride luni ale anului.

“Aceasta schimbare sezoniera inseamna incarcarea si descarcarea litosferei”, afirma geologul William Hammond, coautor al studiului. “Pamantul se ridica si coboara, iar cutremurele mici par sa fie un raspuns la acest lucru”, explica el.

 Sursa foto: washington post