UDPATE-Secretar de stat din Ministerul Sanatatii: CRESC contributiile la sanatate. Ministrul Banicioiu il CONTRAZICE

CONTRIBUTIILE PENTRU ASIGURARI DE SANATATE ar putea CRESTE in acest an, cu pana la 14%, existand si o discutie cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) in acest sens, a declarat luni, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Dorel Sandesc. Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, isi contrazice insa subordonatul.

UPDATE 13.30: “Ministerul Sanatatii nu a discutat cu Fondul Monetar International si nici cu alte organisme internationale o eventuala crestere a contributiilor la Sanatate. De asemenea, nu a avut loc o asemenea dezbatere nici in Guvernul Romaniei. Stiu ca acum 4 ani, in anul 2010, au existat propuneri privind posibile majorari, dar ramase la stadiul de discutii. Subliniez faptul ca nu vor fi majorate contributiile la Sanatate”, a replicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, intr-un comunicat.

Stire initiala:

In urma cu sase ani s-a luat decizia ca aceste CONTRIBUTII sa fie scazute, insa de atunci spitalele au beneficiat de mai putini bani. Acum, potrivit sursei citate, se doreste REVENIREA la 14%, in prezent CONTRIBUTIA DE ASIGURARI DE SANATATE fiind de 10.7%, 5.2% de la angajat si restul de 5.5% de la angajator.

Secretarul de stat a precizat ca la nivelul Ministerului Sanatatii exista discutii privind posibilitatea majorarii contributiei pentru asigurarile de sanatate, fara ca pana acum sa existe o decizie in acest sens.

Citeste si: PROGRAMELE NATIONALE DE SANATATE DIN OUG NR. 2/2014 VOR INTRA IN VIGOARE DE LA 1 IANUARIE 2015

“A fost o discutie privind analiza sistemului de sanatate. Nu este un obiectiv sau o masura stabilita de Guvern. Au fost discutii globale. Nu avem o discutie sau decizii la nivel interministerial. Este doar o discutie in perspectiva si merita facuta, dupa parerea mea”, a spus secretarul de stat, la conferinta de presa dedicata Zilei Internationale de Lupta impotriva Hepatitei, organizata de Mediafax, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

Dorel Sandesc a adaugat ca discutia din Guvern privind reducerea CAS a venit si pe fondul unei “frici de noi taxe”.

Secretarul de stat a precizat ca la discutiile cu oficialii FMI au participat si reprezentanti ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, ai Agentiei Nationale a Medicamentului si ai Ministerului de Finante.

Intrebat care a fost pozitia FMI, secretarul de stat a raspuns: “Nu s-au opus, chiar au apreciat, considerand ca este justificata.”

Citeste si: DEFICIT BUGETAR DE DOUA ORI MAI MARE, IN LUNA IUNIE

Totusi, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, Oana Grigore, s-a grabit sa INFIRME declaratiile secretarului de stat Sandesc: “Nu a fost luata in calcul CRESTEREA CONTRIBUTIILOR LA SANATATE. Este o discutie mai veche, din 2010. Cred ca a fost o declaratie scoasa din context”, a spus Grigore.

Sursa foto: financiarul.ro