Secretarul de stat Catalin Chiper le-a recomandat prefectilor sa acorde atentie gravidelor, dializatilor si persoanelor fara adapost

Reprezentantii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au convocat, luni, Comandamentul de Urgenta la sediul MAI, in cadrul caruia au discutat cu prefectii in videoconferinta despre masurile necesare a fi aplicate la nivelul intregii tari pentru atenuarea efectelor situatiilor de urgenta care pot aparea, in contextul avertizarii Cod Galben de ninsori viscolite.

La sedinta, incheiata in jurul orei 13.00, au participat reprezentantii MAI, ai Jandarmeriei, ai Politiei Romane, ai CNADNR si ai Ministerul Sanatatii. 

Secretarul de Stat in MAI, Catalin Chiper, le-a recomandat prefectilor sa acorde atentie gravidelor, dializatilor si persoanelor fara adapost. “Avand in vedere temperaturile extrem de scazute, va rog sa aveti in vedere persoanele fara adapost, va rog sa pregatiti spatiile de cazare pentru  persoanele care au nevoie de asistenta, inclusiv pentru persoanele care ar fi surprinse pe drumuri inzapezite. Va rog sa acordati atentie gravidelor, persoanelor dializate”, a declarat Catalin Chiper.

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a prelungit Codul Galben de viscol pana marti dimineata, la ora 09, interval in care se vor inregistra intensificari ale vantului, ninsori, zapada viscolita si spulberata.

Astfel, pana marti dimineata va ninge si se va depune un strat nou de zapada, la inceput in Maramures, in nordul Carpatilor Orientali si in Muntii Apuseni, apoi si in restul zonei montane si local in Transilvania. Izolat cantitatile de precipitatii vor depasi 15 l/mp.

In zona de munte, vantul va avea rafale ce vor depasi 70 km/h, iar pe creste si 100 km/h, viscolind si spulberand zapada. Intensificari ale vantului vor fi si in restul teritoriului, cu viteze mai mari in est, unde in cursul noptii de luni spre marti va atinge viteze de 70….80 km, viscolind ninsoarea pe arii restranse in nordul Moldovei. In Crisana, vestul Transilvaniei si local in Moldova, precipitatiile vor fi si sub forma de ploaie si lapovita favorizand aparitia poleiului.

Masuri suplimentare pentru un trafic rutier in siguranta

Politia Romana a luat masuri pentru ca traficul rutier sa se desfasoare in siguranta. Politisti de la rutiera si de la ordine publica actioneaza pentru fluidizarea traficului si prevenirea evenimentelor rutiere, in contextul avertizarilor meteorologice de cod galben de ninsori si viscol, precum si al protestului organizat de transportatori. De asemenea, activitatile de control desfasurate de politisti, impreuna cu reprezentantii I.S.C.T.R., privind legalitatea transportului public de persoane si marfuri, continua la nivel national.

Reamintim faptul ca, blocarea cu intentie a drumului public, conform normelor legale in vigoare, reprezinta infractiune. Astfel, potrivit art. 92, alin. (4) din O.U.G. nr. 95/2002 privind circulatia pe drumurile publice, cu modificarile si completarile ulterioare, blocarea cu intentie a drumului public, daca se pune in pericol siguranta circulatiei ori se aduce atingere dreptului la libera circulatie a celorlalti participanti la trafic” constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Urmare a extinderii atentionarii meteorologice cod galben de ninsoare si viscol, Politia Romana recomanda conducatorilor auto sa nu porneasca la drum fara sa verifice starea traseului pe care urmeaza sa il parcurga, sa-si echipeze autovehiculul pentru circulatia in conditii de iarna si sa respecte semnificatia indicatoarelor si indrumarile agentilor de circulatie.

ATENTIE! Politia Rutiera atentioneaza ca utilizarea anvelopelor de iarna este obligatorie atunci cand se circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei.

In cazul autovehiculelor de transport marfa cu o masa totala maxima autorizata mai mare de 3,5 tone si al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducatorului auto, acestea trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe rotile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

In conditiile unui trafic aglomerat, precipitatiile sau ceata pot determina aparitia unor blocaje rutiere temporare. Pastrati-va calmul, nu uitati de politetea rutiera si nu blocati intersectiile. De asemenea, nu va angajati in depasirea unei coloane de autovehicule fara a avea o buna vizibilitate.

Politistii le recomanda conducatorilor auto sa respecte indicatiile agentilor de circulatie si ale lucratorilor de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, in cazul interzicerii sau restrictionarii temporare a circulatiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea interventiei echipajelor de deszapezire si a autosalvarilor.