Secretarul de stat CIAMBA, in discutiile cu Comisia LIBE:Nu au rezultat probe privind CENTRE CIA IN ROMANIA

Secretarul de stat in MAE GEORGE CIAMBA a declarat , joi, in contextul vizitei unei delegatii a Grupului de Lucru Informal al Comisiei pentru Libertati Civile (LIBE) din PE la Bucuresti, ca s-au facut verificari si pe plan intern, dar NU S-A CONSTATAT ca pe teritoriul Romaniei ar fi existat vreodata INCHISORI CIA.

Vizita in Romania a reprezentantilor Comisiei LIBE are loc pe fondul dezbaterilor recente la nivelul Parlamentului European si al recomandarilor incluse in Rezolutia adoptata la 11 februarie 2015 pe marginea raportului Senatului SUA privind PRACTICILOR DE TORTURA ALE CIA.

“In cadrul intrevederii, secretarul de stat George Ciamba a reafirmat importanta deosebita acordata de autoritatile romane derularii unui dialog cuprinzator cu reprezentantii Parlamentului European pe teme de interes pe agenda europeana actuala. A exprimat, in acest sens, aprecierea deosebita fata de activitatea constanta a Comisiei LIBE in vederea promovarii drepturilor omului, valorilor fundamentale si practicilor democratice, la nivel UE si international, si a reiterat atasamentul profund si constant dovedit de Romania fata de respectarea acestor principii si valori”, se arataa intr-un comunicat al MAE.

George Ciamba a adaugat ca “Romania, in calitate de stat membru al Uniunii Europene si al NATO si parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, se DISOCIAZA SI RESPINGE VEHEMENT ASTFEL DE PRACTICI, indiferent de circumstante, continuand sa abordeze o politica clara, fara echivoc, in ceea ce priveste protejarea si garantarea drepturilor omului”.

CITESTE SI: TALPES: ROMANIA NU A AVUT NICIODATA VREO OFERTA DE DESCHIDERE SAU OFERIRE A UNEI INCHISORI CIA

In acest sens, oficialul roman a reamintit demersurile derulate de Romania, in plan intern, destinate verificarii alegatiilor, referindu-se la rezultatele cercetarilor efectuate in perioada 2005-2008 de Comisia de ancheta a Senatului Romaniei. A subliniat ca, urmare acestor verificari mentionate, intreprinse de autoritatile romane, NU AU REZULTAT PROBE care sa indice ca pe teritoriul Romaniei au existat CENTRE DE DETENTIE ALE CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. In egala masura, a informat cu privire la existenta anchetei judiciare in curs, a Parchetului General, pe aceasta tema.

In aceste conditii, este importanta o comunicare corecta si impartiala pentru a nu permite perpetuarea, in spatiul public, a unor alegatii lipsite de temei.

Comisia LIBE se va intalni cu fostul presedinte Ion Iliescu, cu fostul director al SRI, Ioan Talpes, cu ministrul de Externe Bogdan Aurescu si cu procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu. In programul trimisilor LIBE la Bucuresti sunt stabilite intalniri si cu membrii ai societatii civile.

Comisia pentru libertati civile, afaceri externe si drepturile omului din Parlamentul European a reinceput ancheta legata de presupusele transporturi si detentii ilegale de prizonieri desfasurate de CIA in statele membre ale Uniunii Europene.

Sursa foto: rt