Secretarul general al NATO: Recomand ROMANIEI sa-si creasca cheltuielile bugetare pentru aparare

Potrivit secretarului general al NATO, JENS STOLTENBERG, Romania ar trebui sa isi creasca cheltuielile bugetare pentru aparare, pe fondul cererilor in crestere pentru securitate si aparare, cu mentiunea ca tara noastra este importanta pentru NATO, arata zf.ro.

“Recomand Romaniei sa-si creasca cheltuielile bugetare pentru aparare, deci sa continuie cresterea de anul trecut pentru anii care vor veni. Aceasta masura este deosebit de importanta pentru tarile noastre avand in vedere ca trebuie sa raspundem unor provocari de aparare intr-o lume in schimbare in care avem cereri crescande pentru securitate si aparare. Romania doreste sa contribuie la o alianta mai puternica care este in acelasi timp cea mai buna garantie pentru securitatea in Europa in special astazi cand avem de a face cu cele mai mari provocari de securitate din timpul acestei generatii. Toate tarile membre ale NATO isi sporesc capacitatea de reactie a trupelor si ne consolidam prezenta in partea estica a aliantei, prezenta care va deveni din ce in ce mai puternica pe masura ce ne pregatim pentru summit-ul de la Varsovia, din iulie”, a declarat secretarul general al NATO, in contextul intrevederii pe care a avut-o la Bruxelles cu premierul DACIAN CIOLOS.

CITESTE SI: CIOLOS: ROMANIA doreste o prezenta activa a NATO in regiunea MARII NEGRE

Romania este un membru foarte apreciat al aliantei noastre care contribuie in mod activ la misiunile NATO din Afganistan si Kosovo si la securitatea Marii Negre si isi ofera sustinerea pentru Moldova, Georgia si Ucraina ajutandu-le sa-si construiasca capacitatile de aparare. Romania este de asemenea o gazda pentru echipamente active ale NATO cum ar fi Divizia multinationala din sud-est care a devenit activa in decembrie si astfel consolideaza apararea aliantei noastre. Anul trecut am vizitat unitatea NATO de la Bucuresti, una din cele sase mici baze pe care le desfasuram in Europa Centrala si de Est. Aceasta baza va asigura ca trupele NATO se vor desfasura rapid in Romania daca este nevoie. Romania este gazda de asemenea pentru o parte importanta din sistemul de aparare antiracheta la Deveselu”, a continuat JENS STOLTENBERG.