Secretarul General al ONU a solicitat celor doua COREI sa opreasca escaladarea tensiunilor

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, a cerut Coreei de Nord si Coreei de Sud sa opreasca escaladarea tensiunilor, la o zi dupa schimburile de focuri produse la frontiera lor comuna, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Ban Ki-moon “cere partilor sa se abtina de la orice noua masura care ar putea amplifica tensiunile”, a declarat purtatoarea sa de cuvant, Eri Kaneko. Acesta s-a declarat profund ingrijorat si a facut apel la dialog intre cel doua state.

Liderul suprem de la Phenian a anuntat joi ca este aproape de o ”stare de razboi” si a anuntat armata sa fie pregatita pentru un eventual conflict cu sud-coreenii. Kim Jong-un a dat de asemenea un ultimatum Seulului, cerandu-i sa nu mai difuzeze la volum maxim mesaje de propaganda la frontiera, prin intermediul unor difuzoare.

CITESTE SI: ALERTA COREEA de NORD a BOMBARDAT o unitate militara SUD-COREEANA la frontiera. Reactia SEULULUI

La randul lor, sud-coreeni au acuzat Phenianul ca a provocat schimbul de focuri lansand mai multe obuze in directia unui difuzor de-al sau de la frontiera. Seulul a ripostat tragand obuze de artilerie de 155 mm.

Coreea de Sud a relansat razboiul de propaganda dupa un atac cu mina antipersonal de la inceputul lunii august in care doi sooldati i-au fost mutilati. Atacul a fost atribuit vecinilor nord-coreeni. Pe de alta parte, Coreea de Nord a solicitat Consiliului de Securitate ONU sa organizeze o reuniune de urgenta pentru a discuta despre exercitiile militare comune pe care Statele Unite le organizeaza cu armata sud-coreeana.

CITESTE SI: AMENINTARI FARA PRECEDENT ale PHENIANULUI la adresa COREEI DE SUD

Surse au declarat pentru ABC News ca americanii au suspendat exercitiile militare comune tocmai din cauza amenintarilor Coreei de Nord.

Sursa foto paginadepolitica