SECRETUL care te va ajuta sa ai o stare fizica si psihica de invidiat

Specialistii spun ca pentru un organism sanatos este importanta alimentatia echilibrata caloric, consumarea produselor care fac bine, fara a elimina nejustificat anumite produse, cum ar fi cele cu gluten, "pentru ca asa spun unii la TV", si fara "nostalgia hranei traditionale".

Specialistii spun ca pentru un organism sanatos este importanta alimentatia echilibrata caloric, consumarea produselor care fac bine, fara a elimina nejustificat anumite produse, cum ar fi cele cu gluten, “pentru ca asa spun unii la TV”, si fara “nostalgia hranei traditionale”.

“In Romania nu se mananca sanatos pentru ca nu avem o educatie nutritionala serioasa. Noi nu selectam alimentele. Chiar si din noua alimente neprietenoase, trebuie sa-l alegem pe cel mai putin prietenos”, a spus profsorul Nicolae Hancu, membru de onoare al Academiei Romane, la o masa rotunda privind importanta alimentatiei echilibrate pentru sanatate.

Potrivit lui Hancu, cel mai important lucru este acela de a avea o buna digestie, adica un confort abdominal, iar probioticele din iaurt ajuta la digestie.

Mai mult, cu doua pahare de iaurt pe zi este compensat deficitul de calciu, dar, in Romania, atat barbatii, cat si femeile consuma mai putin decat aceasta cantitate, a mai spus Hancu.

La randul lui, profesorul Dan Dumitrascu, co-fondator al Societatii Romane de Neurogastroenterologie, a spus ca digestia contribuie la starea afectiva a omului.

Citeste si: NU te vei mai uita la TELEVIZOR NICIODATA dupa ce vei afla ASTA!

“Avem 95 la suta din serotonina, cea care moduleaza starile afective, concentrata in celule dispersate de-a lungul tubului digestiv intr-un asa numit sistem nervos enteric si doar 5 la suta in sistemul nervos central in creier. (…) «Creierul din stomac» nu este o simpla metafora, ci denumirea sub care mai este cunoscut sistemul nervos enteric (SNE), cu celule localizate de-a lungul peretilor intregului sistem digestiv (esofag, stomac, intestinul subtire si colon) care formeaza un sistem unitar. Celulele sunt similare, ca structura si functie, cu cele care se gasesc in creier si se afla in stransa legatura atat cu sistemul digestiv, cat si cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite si primeste impulsuri prin neurotransmitatori, inregistreaza experiente si reactioneaza la emotii. Creierul cerebral si «creierul din stomac» se influenteaza reciproc, iar implicatiile acestui fapt sunt importante pentru intelegerea, prevenirea si tratarea multor afectiuni digestive, dar si neuronale si psihoemotionale”, a explicat Dan Dumitrascu.

Potrivit medicului, multe afectiuni gastrointestinale (colita, sindromul colonului iritabil) au la baza disfunctii ale sistemului nervos enteric. In cazuri de emotii puternice, suprastimularea receptorilor de serotonina din tractul digestiv poate provoca diareea, in timp ce, in cazul pacientilor cu Alzheimer sau Parkinson, se constata in mod frecvent probleme cu constipatia, lucru explicat recent prin faptul ca celulele nervoase din tractul digestiv sunt la fel de afectate ca cele din creier. Anxietatea si depresia insotesc simtomele clasice ale bolilor digestive, a mai spus Dan Dumitrascu.

Citeste si: SFATURI PENTRU A ALUNGA INSOMNIA DIN VIATA NOASTRA

El a abordat apoi unele mituri privind alimentatia, precum ideea de a nu manca friptura cu cartofi, spunand ca barometrul pentru combinatiile acestea este propriul organism.

Referitor la “nostalgia hranei traditionale”, Dumitrascu a precizat ca romanii aveau inainte speranta de viata mai mica.

“Grija foarte mare pentru a manca sanatos, dar nestiintific, este un pericol. Un exemplu ar fi acela al celor care cauta alimente fara gluten, desi nu li s-a recomandat asa ceva”, a mai spus medicul.

El a mai aratat ca aceeasi mancare poate avea efecte diferite, in functie de atitudinea fata de hrana.

“Pe plan calitativ, mancarea nu difera intre SUA si Franta, dar diferenta este atitudinea fata de alimente. Francezii nu ciugulesc mult intre mese, nu-i vezi mult mancand pe strada, in schimb le palce sa stea la masa sa manance in tihna. Americanul termina masa, in timp de francezul abia termina de uns felia cu unt”, a explicat Dumitrascu.