LIPSA APEI CALDE CONTINUA in Capitala. UITE APA, NU E APA! UPDATE

Bucurestenii din sectoarele 2, 3, 4 si 5 au ramas fara apa calda, pentru ca, incepand de marti, Distrigaz a limitat cantitatea de gaze livrata Electrocentrale Bucuresti (Elcen), din cauza unei datorii de 88,86 de milioane de lei, Distrigaz anuntand sambata ca a reluat furnizarea la parametri normali.

UPDATE 14.15: Problema apei calde continua in Bucuresti, dupa ce, sambata seara si duminica dimineata, Distrigaz a anuntat ca reia furnizarea normala de gaze pentru ELCEN. Cu toate acestea, in sectoarele 3, 4 si 5 apa care curge la robinete este in continuare rece, informeaza posturile Digi 24 si B1 Tv.

Peste 1,7 milioane de bucuresteni racordati la RADET au ramas fara apa calda in ultimele zile, ca urmare a faptului ca ELCEN, producatorul de energie termica din Capitala, a acumulat datorii la Distrigaz, iar furnizorul de gaze a redus presiunea din conducte.

UPDATE 10.30:  Furnizarea apei calde a revenit la parametri normali, informeaza stirileprotv.ro. Furnizarea apei calde a revenit la parametri normali. Incepand din 30 septembrie Distrigaz Sud Retele a redus cantitatea de gaz distribuita catre CET Sud si CET Vest ceea ce a dus la scaderea temperaturii apei calde furnizata catre bucuresteni. 

Intr-o scrisoare adresata Distrigaz, primarul general, Sporin Oprescu, scrie ca a fost platita in totalitate cantitatea de agent termic achizitionata de la Electrocentrale Bucuresti.  

UPDATE 09.10: Mai mult de 1,5 milioane de bucuresteni sufera in continuare din cauza lipsei apei calde. In ciuda asigurarilor date de oficiali in frunte cu ministrul de resort Razvan Nicolescu situatia este, in continuare, nerezolvata.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, este ingrijorat ca, daca nu se vor rezolva problemele dintre companii, bucurestenii ar putea fi privati de caldura la iarna. “Noi traim efectele unui lant intreg de neajunsuri ale sistemului de producere, distributie si furnizare a apei calde. Se trag semnae de alarma de ani de zile, dar nu s-a facut nimic. Suntem in prag de iarna si nu primi apa calda, ceea ce este incredibil in 2014. Vine iarna, asteptam caldura, dar s-ar putea sa nu avem. Este incredibil ce se intampla. Nu stiu de ce nimeni nu se apuca de treaba sa faca ceva”, a declarat Radu Opaina pentru postul B1 Tv.

CITESTE SI: RADET Bucuresti OPRESTE apa calda pentru PROBE DE PRESIUNE 

Potrivit unui comunicat al Primariei Municipiului Bucuresti (PMB), Distrigaz Sud Retele SRL afirma, intr-o adresa trimisa primarului Sorin Oprescu, ca are o creanta de 88,86 milioane lei, la Elcen, reprezentand contravaloarea serviciilor de distributie a gazelor naturale neachitate panǎ in prezent, motiv pentru care au fost realizate limitari in furnizarea gazelor naturale la centralele termoelectrice CET Sud si la CET Vest ale producatorului de agent termic.

Potrivit unui comunicat al Distrigaz Sud Retele, compania a redus cantitatea de gaz distribuita catre CET Sud si CET Vest din 30 septembrie, “ca urmare a acumularii de catre Elcen a unor datorii importante de plata aferente serviciului de distributie prestat inclusiv pentru sezonul rece 2013-2014”. “Masura limitarii a fost luata dupa ce au fost parcurse toate etapele de mediere in vederea esalonarii debitelor”, mai spun reprezentantii Distrigaz.

Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET) anunta pe site, sambata, ca a fost nevoita sa reduca temperatura apei calde, in sectoarele 2,3,4 si 5, din cauza reducerii presiunii si cantitatii de gaze livrate catre Elcen.

Distrigaz Sud Retele a mai anuntat, sambata, ca, in prezent, a restabilit parametrii de furnizare a gazelor naturale catre unitatile Elcen din Bucuresti, urmand ca “nu mai tarziu de finalul saptamanii viitoare, conform promisiunii autoritatilor responsabile, sa se gaseasca o solutie acceptabila pentru stingerea datoriei”.

PMB a mai comunicat ca, pentru cantitatile de energie termica cumparate de la Elcen, in volum de 2.840.000 Gcal, in perioada ianuarie – septembrie 2014, a achitat, alaturi de RADET, suma totala de 677.580.571 lei, fata de valoarea totala a facturilor aferente perioadei mentionate – 609.907.040 lei.

“Avand in vedere cele mentionate nu pot fi retinute motivele invocate de catre Electrocentrale Bucuresti SA conform carora arieratele pe care aceasta le are la Distrigaz Sud Retele SRL sunt cauzate, in principal, de neplata obligatiilor financiare ale RADET si ale Primariei Municipiului Bucuresti, privind achizitia de agent termic pentru perioada mentionata”, spune primarul Sorin Oprescu.

Sursa foto: realitatea.net