Sedinta CGMB, inchisa din lipsa de cvorum

Lucian Iliescu (PDL) si Richard Ghita Vicentiu (PPDD) sunt noii viceprimari ai Capitalei

Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) convocata pentru miercuri de primarul general Sorin Oprescu a fost inchisa la doua ore dupa ora anuntata pentru deschidere, dupa ce s-a constatat lipsa cvorumului necesar desfasurarii acesteia.

In sala de sedinte a CGMB au fost prezenti 24 de consilieri de la PSD, PC si PP-DD. Dupa doua ore de discutii intre consilierii generali si secretarul general al Primariei Municipului Bucuresti (PMB), Tudor Toma, sedinta nu a mai fost tinuta, avand in vedere ca pentru desfasurarea acesteia era nevoie de majoritatea consilierilor validati, respectiv 26 de consilieri.

Timp de doua ore, discutiile au avut in vedere faptul ca in urma numeroaselor sedinte de indata, precum si a sedintei ordinare desfasurate saptamana trecuta, in CGMB exista validati, in prezent, 56 consilieri generali.

Citeste si: HAOS la Primaria Capitalei: Sedinta CGMB s-a TINUT, desi a fost REVOCATA de Sorin Oprescu

Pe de o parte, grupul consilierilor de la PSD, PC si PP-DD nu recunoaste validarile facute de noua majoritate PNL-PDL, care, in replica, sustine ca validarile sunt legale. 

Cu ocazia discutiilor, secretarul general al PMB a aflat ca are depusa plangere penala la Parchetul general, iar liderul consilierilor generali PSD, Bogdan Georgescu, a cerut prefectului Capitalei o analiza a activitatii lui Toma.

“sedinta a fost legal convocata de primarul general, insa este un joc al secretarului general al primariei care, in cardasie cu PDL, a facut o lista de prezenta de 51 de consilieri generali. in mod ilegal si abuziv, a scos de pe lista consilierilor generali doi consilieri PP-DD si pe domnul Nicolaescu (Marcel Nicolaescu, PNL – n.r.). Vom instiinta si prefectul pentru ca, in cadrul Comisiei de disciplina ce functioneaza sub controlul Prefecturii, sa se analizeze activitatea domnului Toma. Domnul Toma este pus in aceasta functie sa fie garantul legalitatii, nu sa faca dansul ilegalitati”, a declarat Bogdan Georgescu.

Consilierii PDL si PNL au anuntat, inaintea de ora pentru care fusese convocata sedinta ordinara de miercuri (13.00), ca nu participa la aceasta, sustinand ca a fost convocata ilegal de catre primarul general Sorin Oprescu.

“Consilierii generali ai PDL si PNL de la Primaria Capitalei nu vor participa astazi la sedinta ordinara convocata ilegal de Sorin Oprescu, in semn de protest fata de abuzurile repetate savarsite de primarul general. PDL si PNL ii cer lui Sorin Oprescu sa renunte la mascarada politica si sa respecte legea”, s-a aratat intr-un comunicat al PDL Bucuresti, remis miercuri agentiei Mediafax.

PDL si PNL Bucuresti i-au cerut primarului general ”sa nu mai incalce legea si sa nu mai convoace, dupa bunul plac, doua sedinte ordinare ale Consiliului General in aceeasi luna, intrucat este contrar legii”.

Citeste si: BOICOT la PRIMARIA CAPITALEI. Consilierii au refuzat sa se prezinte la o SEDINTA

“Reamintim faptul ca dupa ce a convocat pentru data de 23.07.2014 o sedinta ordinara care s-a desfasurat in conditii legale, Oprescu a incercat in aceeasi zi sa o revoce (lucru nepermis de lege!) si a convocat pentru astazi, 30.07.2014, o alta sedinta ordinara cu aceeasi ordine de zi ca cea din 23 iulie a.c”, s-a mai aratat in comunicat.

Potrivit PDL Bucuresti, intrucat proiectele pe care Sorin Oprescu doreste sa le puna in discutie miercuri au fost deja votate de majoritatea PNL-PDL in sedinta ordinara de saptamana trecuta, sedinta de astazi nu mai are obiect.

In 23 iulie, noua majoritate din CGMB, formata din PDL, PNL si trei consilieri PP-DD, a aprobat opt proiecte de pe ordinea de zi a sedintei ordinare din acea zi, care a fost tinuta desi primarul general Sorin Oprescu anuntase reconvocare ei pentru 30 iulie.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a decis reconvocarea sedintei ordinare a CGMB din 23 iulie pentru data de 30 iulie, cu aceeasi ordine de zi, dupa ce “anumite partide politice au transmis solicitari de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consiliului”.

“Decizia este luata ca urmare a faptului ca in intervalul dintre data afisarii convocarii si data stabilita pentru sedinta ordinara, anumite partide politice au transmis solicitari de retragere a sprijinului politic pentru unii dintre membrii Consikliului General al Municipiului Bucuresti, fapt ce genereaza incertitudini in ceea ce priveste legitimitatea unor mandate de consilieri generali, punandu-se astfel sub semnul intrebarii cvorumul legal necesar adoptarii proiectelor Bucurestiului”, a informat Primaria Capitalei.

Oprescu a aratat ca putea revoca sedinta de miercuri “si cu o jumatate de ora inainte”.

sedinta ordinara din 23 iulie fusese convocata de primarul general pentru a fi aprobata marirea bugetelor muzeelor Literaturii si al Municipiului Bucuresti, dar si alte “proiecte importante pentru bunul mers al serviciilor publice ale orasului”, dupa ce prefectul a atacat mai multe hotarari.

Desi Oprescu a reconvocat sedinta CGMB de miercuri pentru 30 iulie, consilierii actualei majoritati din Consiliu – de la PDL si PNL, plus trei consilieri PP-DD – au ramas in sala de sedinte si au votat proiectele aflate pe ordinea de zi.

In ultimele saptamani, sedintele CGMB au fost marcate de numeroase amanari si controverse. Acestea au inceput, practic, din 30 iunie, de cand Consiliul are o noua majoritate, formata din reprezentantii PNL si PDL, plus trei consilieri de la PPDD cu care, potrivit consilierului Mircea Raicu (PDL) s-a discutat “ca persoane fizice”.

Noua majoritate din CGMB a votat, in sedinte de indata, mai multe proiecte de hotarare, care au fost insa atacate de prefectul Capitalei, Nicolae Petrovan.

Prefectura a precizat ca sedintele de indata ale CGMB sunt convocate in caz de forta majora si de maxima urgenta, conform prevederilor legale. Astfel, a explicat Prefectura, hotararile luate in sedintele de indata “abuziv convocate” au fost atacate in instanta, fapt ce va fi facut si pe viitor.

Printre hotararile aprobate de noua majoritate din CGMB se numara si aceea prin care consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, si Richard Ghita, de la PPDD, au fost alesi viceprimari ai Capitalei, in locul lui Dan Darabont si Marcel Nicolaescu.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, in 22 iulie, ca viceprimarii sunt cei care au fost intotdeauna, numiti, respectiv Dan Darabont si Marcel Nicolaescu, el precizand ca toate hotararile de schimbare a acestora au fost luate in sedinte de indata, care au fost atacate.