Ponta: Tariceanu este cea mai buna varianta de premier. Vom reface USL

Coalitia de guvernare s-a reunit marti, incepand cu ora 17.00, intr-o intalnire la care au participat lideri ai PSD, UNPR, PC si PLR. Dupa lucrarile desfasurate la Palatul Parlamentului, Victor Ponta a anuntat ca in situatia in care va fi ales presedinte, pe 16 noiembrie, prima optiune pentru postul de prim-ministru va fi Calin Popescu Tariceanu, insa a mentionat alte doua variante de lucru.

“Daca voi fi ales presedinte pe 16 noiembrie, voi ramane prim-ministru pana pe 21 decembrie. Cel tarziu pe 23 decembrie sa vina noul ministru cu noul guvern in Parlament pentru votul de incredere. Am propus pentru functia de prim-ministru pe presedintele PLR, Calin Popescu Tariceanu. Este principala mea optiune”, a spus Victor Ponta.

Victor Ponta a mai spus ca nu exclude nici optiunea unui premier tehnocrat, in persoana prim-viceguvernatorului BRN, Florin Georgescu, daca situatia economica si politica fiscala o vor impune. De asemenea, Ponta nu a exclus nici varianta George Maior in fruntea viitorului Executiv, care ar fi a treia varianta pentru aceasta functie, daca apar probleme de securitate.

“Indiferent cine va fi prim-ministru, daca are sustinerea coalitiei de guvernare, voi lucra impreuna cu el si nu impotriva lui”, a mai spus Victor Ponta, dupa discutiile purtate in cadrul coalitiei de guvernare.

Citeste si: TARICEANU, NOMINALIZAT PRIM-MINISTRU DE PONTA: E OPTIUNEA PREMIERULUI. SUNT LIBERALI CARE SE GANDESC SA PLECE, NU VA MAI DURA MULT

“Nu impun eu un prim-ministru, eu voi lucra cu prim-ministrul care are sustinerea Parlamentului. E un prim-ministru care garanteaza pastrarea cotei unice de 16 la suta, garanteaza pastrarea reducerii CAS cu 5 la suta, dar si indexarea pensiilor, cresterea salariului minim si acordurile cu sectorul de sanatate si cu sectorul de educatie”, a adaugat presedintele PSD, afirmand inca o data ca USL se va reface.

UPDATE ora 17.25: V. Ponta: “Romania are nevoie sa stie pe ce drum merge dupa 16 noiembrie. Imi doresc sa fiu presedinte dar imi doresc si ca Romania sa ramana stabila, cu un presedinte care lucreaza impreuna cu Guvernul si Parlamentul, nu se lupta. Am considerat ca este corect ca dupa turul I, sa nu pastrez ca o surpiza ceea ce imi doresc sa fac in relatia cu coalitia de guvernare si sa discut cu cei din coalitie despre cel care va fi prim-ministru. Eu imi doresc sa fiu un presedinte care sa uneasca si sa lucreze cu guvernul. Nu impun eu un premier ci voi lucra cu premierul care are sustinerea Parlamentului si care duce la indeplinire tot ce ne-am angajat din 2012 ca USL. E un premier care garanteaza pastrarea cotei unice, scutire , reducerea CAS si maurile de dreptate sociala luate, adica indexarea anuala a pensiilor, cresterea salariului minim si acordurile cu sanatatea, educatia, cu obligatiile internationale care tin de cresterea bugetului apararii. Am discutat cu toti reprezentantii coalitiei care este solutia cea mai buna prin care USL sa se refaca si tentativa din aceasta vara de rupere a USL si de schimbare a drumului pe care am pus Romania sa esueze. Din punctul meu de vedere, daca voi ales presedinte pe 16 noiembrie voi ramane premier pana in 21 decembrie. In aceasta perioada e nevoie sa finalizam discutiile privind bugetul, structura noului Guvern, cu FMI si CE si in 22 sau 23 decembrie sa vina noul premier cu noul guvern in Parlament. Am propus si consider ca ar fi cea mai buna solutie pe presedinte PLR, Calin Popescu Tariceanu, care este fondator al USL. Nu exclud de a avea un premier tehnocrat in persoana primului viceguvernator, Florin Georgescu. Il putem lua in considerare si pe domnul George Maior. Principala optiune politica care va fi analizata in Coalitie este C. P. Tariceanu”.

UPDATE ora 17.00: Este foarte posibil ca astazi sa aflam trei nume nominalizate la functia de premier: Calin Popescu Tariceanu, George Maior (directorul SRI), dar si prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. O alta varianta vehiculata este si Mugur Isarescu (varianta de lucru), insa acesta a respins o eventuala implicare a sa la guvernare.

Inainte de inceperea sedintei, Victor Ponta a anuntat ca Teodor Melescanu va face parte din echipa prezidentiala, daca va iesi invigator din cursa pentru Palatul Cotroceni, acesta urmand a ocupa postul de consilier pe probleme de securitate.

“Imediat ce incep lucrarile Coalitiei voi face propunerile, dar decizia apartine colegilor mei. Ce depinde de mine este faptul ca am vorbit cu Teodor Melescanu, va face parte din comisia prezidentiala, va fi consilier pe probleme de securitate, pe locul ocupat acum de domnul Fota. Ma bazez de experienta domniei sale, ma bazez pe oameni cu experiente”, a spus Ponta.

PSD, UNPR, PC SI PLR DISCUTA MARTI STRATEGIA PENTRU TURUL DOI AL ALEGERILOR PREZIDENTIALE SI ALEG PREMIERUL

Referitor la functia de premier, Victor Ponta nu a dorit sa dezvaluie inainte de discutia cu membrii coalitiei de guvernare, un anunt in acest sens urmand a fi facut cel mai probabil la finalul sedintei.

“Pentru functia de premier este nevoie de sprijinul coalitiei, care va fi pana al sfarsitul anului 2016 intre PSD-UNPR-PC-UDMR si PLR. Voi discuta cu colegii mei. In acest moment putem sa punem bazele unei stabilitati de care Romania are nevoie. N-o luam de capat cu blocaje. Va pot garanta ca oricare va fi persoana sustinuta de coalitie, eu il voi sprijini pentru binele Romaniei. Eu am spus foarte clar, eu vreau sa fiu presedintele romanilor. Orice fel de persoana care ma sustine ma onoreaza, nu am niciun resentiment si imi doresc sa fiu presedinte cu legitimitate. Sunt onorat de orice roman care are incredere ca pot fi presedintele romanilor”, a completat premierul, inainte de inceperea lucrarilor de la Parlament.

Viitorul premier, in cazul in care Victor Ponta va castiga alegerile prezidentiale din 16 noiembrie, nu va fi cel mai probabil de la PSD.

“Nu este obligatoriu ca premierul sa fie de la PSD. Nici nu stiu daca este foarte bine lucrul acesta”, a spus, ieri, Liviu Dragnea.

Pana in acest moment, pentru functia de viitor premier au fost vehiculate numele lui Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului si presedintele PLR, si George Maior, actualul sef al SRI.

Calin Popescu Tariceanu a mai detinut aceasta functie timp de patru ani. O alta varianta ar fi Teodor Melescanu, potrivit unor surse politice.