SEDINTA CSAT S-A INCHEIAT. Trupe portugheze vor stationa in Romania. UPDATE

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT), prima prezidata de Klaus Iohannis, s-a incheiat marti, in jurul orei 17.00, dupa doua ore de discutii. Pana la aceasta ora nu au fost facute declaratii din partea lui Klaus Iohannis. In cadrul sedintei CSAT s-a aprobat, printre altele, ca aproximativ 150 de militari din armata portugheza sa stationeze in Romania. De asemenea, patru avioane Falcon F16 vor putea survola spatiul aerian, urmand a asigura misiuni de politie aeriana. 

“Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari si civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO. Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii”, informeaza Administratia Prezidentiala.

In cadrul sedintei CSAT, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii privind activitatea desfasurata in anul 2014 si s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, catre Parlamentul Romaniei”.

Va prezentam mai jos comunicatul de presa transmis de Administratia Prezidentiala:

“Marti, 3 martie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis. La sedinta au participat: Prim-ministrul Guvernului Romaniei, domnul Victor-Viorel Ponta; viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Interne, domnul Gabriel Oprea; ministrul Apararii Nationale, domnul Mircea Dusa; ministrul Afacerilor Externe, domnul Bogdan Aurescu; ministrul Justitiei, domnul Robert-Marius Cazanciuc; ministrul Economiei, Comertului si Turismului, domnul Mihai Tudose; ministrul Finantelor Publice, domnul Darius-Bogdan Valcov; Directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul Eduard Hellvig; prim-adjunctul Directorului Serviciului Roman de Informatii, domnul general-locotenent Florian Coldea; prim-adjunctul Directorului Serviciului de Informatii Externe, domnul general Silviu Predoiu; seful Statului Major General, domnul general-locotenent Nicolae Ciuca; consilierul prezidential pentru Securitate Nationala, domnul Adrian-George Scutaru; secretarul CSAT, domnul general Ion Oprisor. Au mai participat, ca invitati: ministrul pentru Societatea Informationala, domnul Sorin Mihai Grindeanu, si Directorul Serviciului de Protectie si Paza, domnul general Lucian-Silvan Pahontu.

O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza starii de securitate din Ucraina si implicatiile pentru Romania. Membrii Consiliului au apreciat ca sprijinul consecvent al Romaniei pentru Ucraina, de la declansarea crizei, a marcat o deschidere fara precedent a autoritatilor de la Kiev fata de cooperarea bilaterala cu Romania. In continuare, membrii Consiliului au luat in discutie stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana si stadiul demersurilor de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest. Acestia au apreciat ca, in anul 2014, s-au inregistrat progrese privind parcursul european al acestor state. Totodata, membrii Consiliului au considerat ca regiunea Balcanilor de Vest trebuie inclusa intr-o viziune de ansamblu asupra Europei de Sud-Est, care sa intareasca rolul strategic al Romaniei in zona. Exercitarea de catre Romania a rolului de pivot al NATO si UE in regiune va contribui, la momentul oportun, si la acceptarea de catre partenerii occidentali a includerii Republicii Moldova in pachetul de extindere care are in vedere Balcanii de Vest.

O alta tema de pe agenda sedintei a reprezentat-o informarea cu privire la stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei pentru perioada 2013-2016 si in perspectiva pana in anul 2022. Membrii Consiliului au concluzionat ca, in anul 2014, Romania a continuat respectarea angajamentelor asumate in cadrul organismelor internationale de securitate, simultan cu reducerea contributiei cu forte in teatrele de operatii.

Membrii Consiliului au remarcat ca decizia de crestere a bugetului alocat apararii la nivelul de 2% din PIB pana in anul 2017, urmare a consensului obtinut din partea tuturor partidelor parlamentare, va asigura revigorarea programelor majore privind transformarea, dezvoltarea si inzestrarea Armatei Romaniei si va reprezenta si o oportunitate certa pentru industria de aparare.

Urmatoarea tema a constituit-o avizarea proiectului de lege privind planificarea apararii. Membrii Consiliului au apreciat ca aceasta lege urmareste eficienta procesului de planificare a apararii, concentrat asupra dotarii militare, in scopul integrarii tuturor disciplinelor de planificare a apararii si asigurarii coerentei acestora cu planificarea din celelalte state NATO si UE.

Referitor la exercitiile si antrenamentele de mobilizare desfasurate in anul 2014, membrii Consiliului au fost informati despre concluziile raportului prezentat si propunerile Guvernului de imbunatatire a activitatii institutiilor implicate.

In continuare, membrii Consiliului au analizat si aprobat raportul privind activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO, in anul 2014, institutie al carei obiectiv general a constat in dezvoltarea capacitatii de raspuns la incidente de securitate cibernetica si a relatiilor de cooperare cu entitati nationale sau internationale, cu atributii si responsabilitati in domeniul securitatii cibernetice.

Consiliul Suprem de Aparare a tarii a aprobat propunerile Prim-ministrului referitoare la intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei, in perioada mai-iunie 2015, a unor forte si mijloace ale armatei portugheze, avand in compunere patru aeronave F16 Falcon si personalul aferent (aproximativ 150 militari si civili) in scopul pregatirii si desfasurarii misiunilor de Politie Aeriana NATO. Presedintele Romaniei urmeaza sa informeze Parlamentul cu privire la decizia luata, in conditiile legii.

In cadrul sedintei, s-a aprobat Raportul Consiliului Suprem de Aparare a tarii privind activitatea desfasurata in anul 2014 si s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, catre Parlamentul Romaniei”.

UPDATE 15.00: Sedinta CSAT a inceput la Palatul Cotroceni. Inaintea acesteia atat presedintele KLAUS IOHANNIS, cat si premierul VICTOR PONTA s-au intalnit, marti dimineata, cu directorul FBI JAMES COMEY care se afla intr-o vizita la Bucuresti. DETALII AICI

La aceasta sedinta a CSAT se va afla, pentru prima ora, si noua director al Serviciului Roman de Informatii (SRI), EDUARD HELLVIG, cel care a fost validat ieri (n.red. luni) in Plenul Parlamentului.

“Marti, 3 martie a.c., incepand cu ora 15.00, la Palatul Cotroceni, va avea loc o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.

Pe ordinea de zi a sedintei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la:

CITESTE SI: VICTOR PONTA: SERVICIILE SECRETE nu mai aveau INCREDERE anul trecut sa colaboreze cu TRAIAN BASESCU 

• Starea de securitate din Ucraina. Implicatii pentru Romania;
• Stadiul proceselor de asociere politica si economica cu Uniunea Europeana si de integrare euroatlantica a statelor din Balcanii de Vest; 
• Stadiul indeplinirii Programului multianual de restabilire a capacitatii de lupta a Armatei Romaniei;
• Proiectul de lege privind planificarea apararii; 
• Concluziile rezultate in urma desfasurarii exercitiilor si antrenamentelor de mobilizare, in anul 2014, pentru verificarea stadiului pregatirii populatiei, economiei si a teritoriului pentru aparare;
• Activitatea Consiliului Operativ al Securitatii Cibernetice, in anul 2014, si evolutiile inregistrate in spatiul cibernetic;
• Activitatea Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO, in anul 2014;
• Regulamentul de organizare si functionare al Centrului National de Raspuns la Incidente de Securitate Cibernetica – CERT-RO;
• Provocarile actuale generate de migratie in contextul securitar din zone cu potential terorist;
• Activitatea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii in anul 2014;
• Stadiul indeplinirii hotararilor adoptate de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii in anul 2014.

CITESTE SI: IOHANNIS intreaba pe FACEBOOK: Procurorul General trebuie sau nu sa participe la CSAT? 

Pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala”, se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale.

Sursa foto: presidency.ro