CSAT: SECURITATEA NATIONALA este AFECTATA de NEAPLICAREA legii “Big Brother” si a celei privind cartelele preplatite

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) se intruneste, marti, in sedinta, pe ordinea de zi figurand teme precum riscurile si amenintarile la adresa Romaniei pentru 2015, prevenirea si combaterea utilizarii internetului in scopuri teroriste si participarea Romaniei la misiunea NATO din Afganistan. Sedinta CSAT va incepe la ora 16.00.

UPDATE 19.03: Membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii au stabilit, in cadrul sedintei de marti, ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului pentru a redace Legea “Big Brother” si cea privind cartelele prepay, declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala, mentionand ca acestea au implicatii negative la adresa SECURITATII NATIONALE.

“Amenintarile cibernetice la adresa SECURITATII NATIONALE si capabilitatile Romaniei de reactie la atac cibernetic major au reprezentat pentru Consiliu o alta tema pe ordinea de zi. Membrii CSAT au hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersurile necesare urgentarii adoptarii cadrului legislativ in domeniul securitatii cibernetice, sa sprijine constituirea de entitati, atat in cadrul sectorului public, cat si al celui privat, specializate in evaluarea securitatii infrastructurilor cibernetice de interes national, iar institutiile responsabile sa ia masuri pentru definirea si operationalizarea unui program destinat instruirii specialistilor in domeniul securitatii cibernetice. De asemenea, Consiliul a mai hotarat ca Guvernul Romaniei sa intreprinda demersuri pentru introducerea in scoli a pregatirii obligatorii cu privire la securitatea spatiului cibernetic si pentru crearea de specializari in invatamantul universitar si postuniversitar in domeniul securitatii cibernetice”, se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

”La finalul sedintei, CSAT a luat nota de implicatiile negative la adresa securitatii nationale ca urmare a declararii neconstitutionalitatii Legii nr. 82/2012 privind retentia datelor, respectiv a Legii pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice. In urma analizei, membrii Consiliului au stabilit ca se impune de urgenta o interventie legislativa a Guvernului sau a Parlamentului Romaniei in vederea restabilirii cadrului legislativ necesar indeplinirii de catre institutiile abilitate, in conditii de legalitate, a responsabilitatilor ce le revin in domeniul securitatii si sigurantei nationale”, se mai spune in text.

UPDATE 18.40: Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii s-a incheiat, dupa o ora si jumatate, pe agenda discutiilor aflandu-se riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa Romaniei pentru anul 2015, dar si amenintarile cibernetice la adresa securitatii nationale.

La sedinta Consiliului, condusa de presedintele Traian Basescu, au participat premierul Victor Ponta, ministrul de Interne, Gabriel Oprea, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Economiei, Constantin Nita, ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, directorul Serviciului Roman de Informatii, George Maior, generalul Silviu Predoiu, adjunct al directorului Serviciului de Informatii Externe, care asigura conducerea Serviciului dupa demisia lui Teodor Melescanu, seful Statului Major General, general locotenent Stefan Danila, consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota, secretarul Consiliului, Ion Oprisor, si purtatorul de cuvant al presedintelui, Bogdan Oprea.

De la sedinta a lipsit ministrul Apararii, Mircea Dusa, aflat intr-o vizita oficiala in China.

UPDATE 17.27: Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de presedintele Traian Basescu, a inceput, la Palatul Cotroceni.

Mondo News va reveni cu detalii din sedinta CSAT.

Pe ordinea de zi a sedintei CSAT sunt incluse teme legate de riscurile, amenintarile si vulnerabilitatile la adresa Romaniei pentru anul 2015, amenintarile cibernetice la adresa securitatii nationale si capabilitatile Romaniei de reactie la atac cibernetic major si prevenirea si combaterea utilizarii internetului in scopuri teroriste.

Citeste si: TRAIAN BASESCU: ELITELE TREBUIE SA SE ANGRENEZE IN POLITICA; ESTE SINGURA SANSA PE CARE ROMANIA O ARE

De asemenea, in sedinta CSAT se va discuta si despre presedintia romana a Comitetului Interministerial de Rang inalt al Fortei de Jandarmerie Europeana din anul 2015, cadrul de cooperare interinstitutionala dintre Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Afacerilor Interne, participarea Armatei romane la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan in anul 2015 si posibilele contributii ale Romaniei la coalitia internationala condusa de Statele Unite ale Americii impotriva Statului Islamic din Irak si Levan.

”Pe timpul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea internationala”, mai precizeaza Administratia Prezidentiala.