DECIZII luate in CSAT: Romania va participa in Afganistan cu pana la 200 de militari, 50 de politisti si jandarmi

CSAT a aprobat intrarea si stationarea in Romania a unor forte si mijloace din Armata Canadiana, precum si o decizie care stipuleaza ca Romania va participa in Afganistan cu pana la 200 de militari, 50 de politisti si jandarmi.

Astfel, CSAT a aprobat intrarea si stationarea pe teritoriul Romaniei a unor forte si mijloace din Armata Canadiana “in scopul pregatirii si desfasurarii unor misiuni ale NATO, la solicitarea partii romane, in contextul evolutiei situatiei din regiune”, potrivit unui comunicat remis dupa sedinta Consiliului.

CSAT: Romania va participa in Afganistan cu pana la 200 de militari, 50 de politisti si jandarmi-

Consiliul Suprem de Aparare a tarii a mai decis ca Romania va participa la misiunea de instruire, consiliere si asistenta in Afganistan cu pana la 200 de militari din cadrul MApN si cu pana la 50 de politisti si jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, membrii Consiliului au analizat optiunile nationale de participare a Romaniei la viitoarea misiune NATO in Afganistan, dupa 2014, luand in considerare optiunile adoptate la nivel NATO si au stabilit ca, in functie de decizia NATO, Romania va participa la misiunea de instruire, consiliere si asistenta in Afganistan cu un numar de pana la 200 de militari din cadrul Ministerului Apararii Nationale si cu pana la 50 de politisti si jandarmi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

 

O alta tema pe agenda sedintei CSAT a vizat analizarea si aprobarea fortelor armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2015.

 

Astfel, fortele puse la dispozitie de Ministerul Apararii Nationale cuprind 1.801 militari, comparativ cu anul 2014, cand valoarea fortelor a fost dimensionata la 3.039 de militari.

Din cei 1.801 militari propusi pentru a indeplini misiuni in afara teritoriului national in anul 2015 pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare, 502 militari, iar alti 1.299 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.

 

Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispozitie pentru misiunile Uniunii Europene, Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), NATO si Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in anul 2015 un numar de 1.486 de jandarmi si politisti. Comparativ cu anul 2014, numarul acestora este mai mic cu 103 jandarmi si politisti.

STIRE INITIALA: Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit miercuri, de la ora 16.00, in sedinta la Palatul Cotroceni. Reuniunea a fost condusa de presedintele Traian Basescu, la aceasta luand parte si premierul Victor Ponta.

Mondo News va prezenta in format UPDATE principalele aspecte din sedinta.

UPDATE ora 18.00: Situatia din regiune a fost un punct principal pe ordinea de zi a sedintei CSAT. S-a discutat si despre militarii din Afganistan, dar si despre rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale in perioada ianuarie – aprilie 2014.

UPDATE ora 16.40: Sedinta CSAT a inceput. Presedintele Traian Basescu si premierul Victor Ponta sunt pentru prima data impreuna dupa izbucnirea scandalului Mircea Basescu – Bercea Mondial.

Pe ordinea de zi a sedintei se afla subiecte precum mandatul Romaniei la Summitul Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) 2014, participarea Romaniei la viitoarea misiune NATO in Afganistan, dupa 2014, fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman in anul 2015, raportul privind activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale si analiza posibilelor evolutii ingrijoratoare si a amenintarilor la adresa securitatii nationale, informeaza Administratia Prezidentiala.

Pe parcursul sedintei vor fi abordate si alte subiecte de interes pentru securitatea nationala, potrivit sursei citate.