SEDINTA CSAT S-A INCHEIAT. O parte dintre ministri au revenit la Guvern. UPDATE

sedinta_csat

Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) s-a reunit, vineri, la Palatul Cotroceni, subiectul fiind privatizarea CFR Marfa. Decizia de convocare a CSAT a reprezentat un nou subiect de disputa intre Guvern si Presedintie, ambele institutii acuzand presiuni.

Ora 12.20: O parte dintre ministrii care au participat la sedinta CSAT s-au intors la Palatul Victoria. Printre ei, ministrul de Externe Titus Corlatean si ministrul de interne Radu Stroe.

Ora 12.15: Sedinta CSAT s-a incheiat in jurul orei 12.10. Doar premierul Victor Ponta si ministrul Economiei Varujan Vosganian au lipsit de la sedinta CSAT, insa primul-ministru a fost reprezentat de vicepremierul Gabriel Oprea, care insa nu a avut drept de vot. Sunt asteptate concluziile sedintei, inca nu se stie daca au fost doar discutii sau s-a dat aviz negativ sau pozitiv pe privatizarea CFR Marfa.

Astazi s-ar putea da un aviz privind conditiile principale de privatizare a CFR Marfa, dupa ce in urma cu doua zile a fost desecretizata hotararea CSAT privind aceasta privatizare.

Sedinta CSAT de astazi vine dupa un schimb de replici dure intre Presedintie si Guvern pe marginea articolelor care vizeaza organizarea CSAT. Doua comunicate au venit, vineri dimineata, de la Palatul Cotroceni si de la Palatul Victoria.

Guvernul a afirmat ca nu a cerut presedintelui Romaniei sa convoace sedinta CSAT in regim de urgenta, iar Presedintia a raspuns ca Guvernul trebuie sa dea dovada de mai multa responsabilitate. 

Astfel, Guvernul Romaniei a anuntat vineri dimineata ca nu a cerut convocarea de urgenta a CSAT, ci a solicitat presedintelui sa dispuna includerea pe ordinea de zi a proximei sedinte a proiectului de HG amintit anterior. 

Executivul a catalogat ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca “de urgenta” CSAT, hotararile in cadrul Consiliului luandu-se cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot, se mai arata in comunicat.

“Guvernul Romaniei considera ca discutarea in CSAT a subiectului nu trebuie sa aiba drept scop sau consecinta pasarea responsabilitatii intre institutiile statului, ci eventuala evidentiere a unor informatii noi, care pot pune la indoiala viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfa, sau care pot elimina dubiile ridicate in ultima perioada. Fara o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat. Guvernul Romaniei vede ca fiind o fortare decizia presedintelui de a convoca ”de urgenta” CSAT, cunoscut fiind faptul ca hotararile in cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenti, in conditiile indeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil in cazul participarii la sedinta a cuiva fara drept de vot”.

In replica, Presedintia Romaniei a precizat ca urgenta convocarii sedintei CSAT este justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului Romaniei, in frunte cu primul-ministru Victor Ponta, le-au facut in ultimele saptamani.

„Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a convocat de urgenta o sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a tarii astazi, chiar a doua zi dupa ce Guvernul Romaniei a solicitat acest lucru in mod oficial (documentele privind privatizarea CFR Marfa au fost trimise de Guvernul Romaniei Secretariatului CSAT joi, 1 august a.c., la ora 17.05, dupa plecarea din tara a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta). Urgenta este justificata de presiunile pe care chiar membrii Guvernului Romaniei, in frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au facut in ultimele saptamani pentru convocarea acestei sedinte, de faptul ca procesul de privatizare a creat incertitudini in randul salariatilor CFR Marfa si al familiilor acestora, dar si ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare in cursul lunii septembrie. Rugam Guvernul Romaniei sa dea dovada de mai multa responsabilitate si acuratete in furnizarea informatiilor catre public pentru a evita eventuale dezinformari si sa corecteze informatia publicata in comunicatul de presa din data de 26 iulie 2013 in care se spune ca «Guvernul Romaniei asteapta in contiuare convocarea CSAT de catre presedintele Romaniei» si ca documentele privind privatizarea CFR Marfa «au fost trimise catre Consiliul Suprem de Aparare a tarii» (in realitate, documentele au fost trimise abia dupa o saptamana, joi, 1 august a.c., la ora 17.05)”, a anuntat ulterior Presedintia.