Declaratia lui KLAUS IOHANNIS de la sfarsitul SEDINTEI CSAT

Planul de inzestrare a Armatei Romane, implementarea Strategiei Globale a UE si Carta alba a apararii vor fi discutate, marti, la Palatul Cotroceni, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, se arata intr-un comunicat al  Administratiei Prezidentiale.
 
UPDATE: Cele mai importante declaratii ale presedintelui KLAUS IOHANNIS:
 
  • Am discutat despre strategie UE pe securitate si aparare. E vorba de o initiativa europeana ce vizeaza in prima etapa cercetarea militara, studiul asupra modului in care industria de aparare poate fi imbunatatita si in perspectiva felul in care armatele nationale vor putea coopera mai bine. Concluzia este Romania e interesata de acest proiect si doreste sa devina parte din proiect.
  • Reamintesc discutia despre Europa cu mai multe viteze. Cand e vorba de securitate si securitatea granitelor externe, Romania doreste sa participe.
  • Am avut un proiect care se reia in fiecare an – aprobarea fortelor si mijloacelor MApN si MAI pentru misiuni externe. Au fost aprobate aceste cifre. A fost marit numarul fortelor care pot fi puse la dispozitie. Avem un numar maximal de 1793 de persoane militari si civili la misiuni externe de la MApN si 971 persoane de la MAI. In realiate, acum nu sunt atatea persoane angajate si probabil nu vor fi nici in 2018, dar situatiile se pot schimba de al o zi la alta si vrem sa fim siguri ca dispunem de o marja confortabila.
  • In afara de aceste maxime, s-au mai stabilit  un numar de militari si civili in asteptare, pe teritoriul national si in cazul unei crize pot fi alocati suplimentar
  • Am avizat Cartea alba a apararii 2017.
  • Am analizat un raport al MAI privind evolutia fenomenului migratiei, in special ilegala. Acest fenomen care s-a intensificat neasteptat de mult in 2015 a devenit ceva cu ce trebuie sa ne confruntam zilnic. Acesta a fost mesajul pentru MAI, nu mai e o criza limitata in timp,l trebuie sa ne pregatim sa facem fata acestei miscari pentru multi ani de acum inainte. Nu exista niciun indiciu ca presiunea se va diminua
  • Nu avem semnale pozitive in ce priveste razboiul din Siria, MAI trebuie sa fie bine pregatit. 
  • Am aprobat raportul de activitate al SRI pe 2016, un raport complet, bine documentat, si care a aratat o data in plus cat de importanta e munca SRI pentru a ne apara de teroristi.
  • Un document pe care nu l-am discutat, a fost retras de pe ordinea de zi – planul de inzestrare a Armatei. S-a constatat ca documentul a  neglijat Acordul politic de a aloca 2% din PIB pentru Aparare pentru cel putin un deceniu. Documentul a fost retras si adaptat dorintei politice.
 
STIRE INITIALA
 
Marti, 4 iulie, incepand cu ora 11:00, la Palatul Cotroceni, va avea loc sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.
 
Pe ordinea de zi a sedintei sunt incluse subiecte referitoare la: implementarea Strategiei Globale a UE (dimensiunea securitate si aparare), fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2018, activitatea Serviciului Roman de Informatii in anul 2016, regulamentul de organizare si functionare a Centrului de Coordonare Operativa Antiterorista, Carta alba a apararii, planul de inzestrare a Armatei Romaniei 2017-2026, evolutiile recente ale fenomenului migratiei si principalele masuri implementate la nivel national.
 
Sursa foto: presidency