GUVERNUL a ABROGAT OUG 13/2017 care ciuntea CODURILE PENALE! DECIZIA este in MONITORUL OFICIAL

Guvernul se reuneste duminica, la ora 14.00, intr-o sedinta de urgenta, pentru abrogarea ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor Penale. Premierul Sorin Grindeanu a anuntat, sambata seara, ca Executivul se intruneste azi in sedinta pentru a stabili calea legala pe care o vor urma pentru abrogarea ordonantei mult contestata.

UPDATE 9Aceasta OUG de abrogare a Ordonantei 13/2017 a fost publicata deja in Monitorul Oficial.

UPDATE 8: Guvernul a trimis si un comunicat oficial dupa sedinta de duminica. “Astazi, in cadrul sedintei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru abrogarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal si al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala, precum si pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedura penala.

De asemenea, in cadrul aceleiasi sedinte a fost aprobat Memorandumul cu tema Aprobarea declasificarii stenogramelor cuprinzand dezbaterile din sedintele Guvernului desfasurate la data de 18.05.2016 (extras) si la data de 31.01.2017 (integral). Informatiile vor fi facute publice astazi pe site-ul Guvernului. Prim-ministrul Sorin Grindeanu a cerut ca in perioada imediat urmatoare Ministerul Justitiei sa demareze de urgenta dezbateri publice cu toate partidele politice si cu societatea civila pe tema subiectelor din ordonanta care a fost abrogata astazi. Totodata, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care care sa puna in acord deciziile Curtii Constitutionale, Directivele europene, Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in vederea dezbaterii acestuia in Parlament”, se arata in comunicatul Guvernului.

UPDATE 7Membrii Executivului au aprobat proiectul ordonantei de urgenta prin care este abrogata OUG 13/2017 prin care au fost modificate Codul Penal si Codul de Procedura Penala, informeaza si jurnalistii de la News.ro.

 A fost aprobat si memorandumul prin care sunt declasificate stenogramele sedintelor de Guvern prin care au fost modificate codurile in anul 2016 si 2017. Prin aprobarea unui memorandum vor putea fi date publicitatii stenogramele sedintei din 18 mai 2016 cand guvernul Ciolos a modificat cele doua coduri si a sedintei in care guvernul Grindeanu a facut acelasi lucru pe 31 ianuarie.

In ce-l priveste pe Florin Iordache, surse guvernamentale au declarat pentru News.ro ca premierul Sorin Grindeanu i-a solicitat ministrului Justitiei, Florin Iordache, sa faca o evaluarea a activitatii sale si a ministerului pe care il conduce de la preluarea mandatului.

UPDATE 6Sedinta de urgenta a Executivului de duminica s-a incheiat, Guvernul a decis abrogarea ordonantei 13/2017, informeaza postul de televiziune Digi 24.

 Cabinetul Grindeanu a mai hotarat in intrunirea de duminica la pranz si declasificarea stenogramelor dezbaterilor din sedintele Guvernului desfasurate pe 18.05.2016 si 31.01.2017, ultima fiind cea de marti seara cand s-a adoptat ordonanta de modificare a codurilor penale.

UPDATE 5Guvernul Grindeanu se reuneste astazi la ora 14.00. Pe ordinea de zi figureaza un proiect de ordonanta de urgenta pentru abrogarea OUG 13, de modificare a Codului Penal, potrivit unui comunicat al executivului.

De asemenea, pe ordinea de zi mai este un memorandum pentru desecretizarea stenogramei sedintei de guvern in care a fost aprobata ordonanta care a scos in strada sute de mii de oameni.

Ordinea de zi comunicata de Guvern:

I.               PROIECTE DE ORDONANŢE DE URGENŢĂ

1.    PROIECT DE ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr.268/2009 privind Codul penal şi al Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală

 

II.            MEMORANDUMURI

1.    MEMORANDUM cu tema: Aprobarea declasificării stenogramelor cuprinzând dezbaterile din şedinţele  Guvernului desfăşurate la data de 18.05.2016 şi la data de 31.01.2017.

UPDATE 4: Presedintele USR, Nicusor Dan, a declarat duminca faptul ca partidul sau nu doreste doar abrogarea OUG 13/2017, cat si retragerea din Parlament a proiectului de lege privind gratierea, explicand ca ambele acte normative sunt fundamental viciate, informeaza News.ro. “Cerem premierului si Guvernului abrogarea ordonantei de urgenta si cerem retragerea, pentru ca poate sa o faca, a proiectului de lege privind gratierea de la dezbaterea din Parlament. Legea gratierii, ca si ordonanta de urgenta, sunt fundamental viciate si pornesc de la nevoile unui grup de oameni politici corupti, nu de la nevoile societatii”, a declarat Nicusor Dan.

 
Nicusor Dan s-a declarat “neplacut surprins” de faptul ca prim-ministrul Sorin Grindeanu nu si-a asumat raspunderea privind adoptarea OUG 13/2017 preferand sa o arunce pe umerii ministrului Justitiei, Florin Iordache. “Grindeanu a continuat sa minta si sa spuna ca atat OUG, cat si proiectul gratierii izvorasc din decizii ale Curtii Constitutionale. Acele decizii ale CCR trebuie puse in acord, dar ele au foarte putin de-a face cu ce s-a propus prin cele doua acte normative”, a mai spus Nicusor Dan.
 
Liderul USR a mai spus ca, in cazul in care Guvernul nu va trimite duminica Parlamentului cererea de retragere a legii gratierii din dezbatere, colegii sai vor cere luni conducerii Senatului accelerarea programului de dezbatere, astfel incat proiectul de lege sa fie abrogat saptamana viitoare. “Toate deciziile Curtii Constitutionale si coroborarea lor cu Codul penal trebuie facute intr-o dezbatere in Parlament, pornind de la deciziile CCR, nu de la textele viciate”, a conchis Nicusor Dan.

UPDATE 3: Presedinta ICCJ, Cristina Tarcea, a declarat duminica, la Parlament, ca o prorogare a ordonantei de urgenta privind modificarea Codurilor penale nu va face altceva decat sa prelungeasca termenul de intrare in vigoare a actului normativ, in timp ce prin abrogare, OUG isi va inceta efectele, informeaza News.ro.

“Am inteles ca este in discutie modalitatea juridica prin care se va rezolva aceasta problema, si anume abrogare sau prorogare. Tot ceea ce pot sa va spun ca prorogare, si in sens comun si in sens juridic, inseamna amanare. Prin urmare, o prorogare nu ar face altceva decat sa prelungeasca termenul de 10 zile de intrare in vigoare a dispozitiilor privind modificarea Codului penal. Abrogarea inseamna abrogare, adica din momentul in care va intra in vigoare actul de abrogare, ordonanta 13 isi va inceta efectele din toate punctele de vedere”, a afirmat presedinta ICCJ, intrebata despre posibilitatile retragerii OUG de modificare a Codurilor penale.
 
De asemenea, chestionata ce prefera intre abrogare si prorogare, sefa ICCJ a spus ca toata lumea isi doreste o abrogare. “Ma intrebati un aspect de oportunitate si nu as vrea sa imi reproseze din nou puteri judecatoresti ca se interfereaza in puterea executiva sau legislativa. Dar nu as vrea sa dau un raspuns nici ca jurist, vreau sa dau un raspuns de bun-simt. Cred ca toata lumea asta isi doreste o abrogare”, a raspuns Cristina Tarcea.

UPDATE 2: Guvernul ia in calcul varianta anularii ordonantei privind codurile penale, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale. Tot in cadrul sedintei de azi este posibil si un anunt legat de plecarea ministrului Justitiei Florin Iordache din Executiv.

Sursele citate afirma ca discutia referitoare la indepartarea lui Iordache din Guvern a avut loc sambata, pe fondul intensificarii protestelor de strada fata de Executiv si a acuzatiilor din partid si din interiorul Cabinetului legate de modul in care a comunicat pe tema OUG privind modificarea codurilor penale.

UPDATE 1: Potrivit ministrului Economiei, Alexandru Petrescu, trebuie gasit un echilibru intre lupta anticoruptie si drepturile cetatenesti. “Nu tine de ministerul meu si nici de expertiza mea (problema ordonantelor – n.red.). Este important sa mentionez. Trebuie sa identificam un echilibru intre lupta anticoruptie si drepturile cetatenesti. Nu fac decat sa fiu martor si sa urmaresc ce este prezentat in media. Lucrurile ar trebui regandite si asezate intr-un echilibru”, a spus ministrul.

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Gratiela Gavrilescu, a declarat duminica, la Parlament, ca se va gasi o solutie pentru ca situatia din strada sa se poata dezamorsa.

“Cred ca vom sustine, in primul rand, varianta care este legala. O sa vedem la ora 14.00, in momentul in care va incepe sedinta de Guvern exact care este propunerea. Cu certitudine va fi o propunere din punct de vedere legal fara probleme, astfel incat situatia din strada sa se poata dezamorsa. Cred ca avem mult prea multe de facut din programul de guverare, romanii au alte asteptari de la Guvernul Romaniei”, a afirmat Gratiela Gavrilescu, fiind intrebata ce varianta va alege Guvernul in privinta OUG de modificare a Codurilor penale.

Ministrul si-a exprimat increderea ca oamenii care protesteaza se “vor retrage” in zilele imediat urmatoare.

“Eu consider ca toti cei care au fost indreptatiti sa iasa in strada, de maine, de poimaine bineinteles se vor retrage si vor fi cu gandul cum sa isi creasca mai bine copiii si sa aiba grija de tot sistemul nostru national”, a precizat ea.

STIRE INITIALA

Insa primul ministru a folosit, in cadrul discursului sustinut la Palatul Victoria, in acelasi context, doua cuvinte diferite: abrogare si prorogare. “Maine (duminica – n.red.) vom face in regim de urgenta o sedinta de Guvern pentru abrogarea acestei ordonante. Vom gasi calea legala – abrogare, prorogare, ca sa nu intre in vigoare aceasta ordonanta”, a spus prim-ministrul, intr-o scurta declaratie.

Fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna, a atras insa atentia ca prorogare inseamna amanarea intrarii in vigoare. “Premierul tocmai ne-a vorbit de 2 lucruri complet diferite. Abrogare sau prorogare (adica amanarea intrarii in vigoare). Cum spuneam, pana nu vad ca abroga, nu cred decat ca vor sa traga de timp”, a scris Pruna pe Facebook.

In cadrul scurtei declaratii pe care a sustinut-o sambata seara, premierul a lasat sa se inteleaga ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, va fi sacrificat, subliniind ca acesta si ministerul “isi vor asuma si isi asuma consecintele”.

Sorin Grindeanu a subliniat ca a ascultat opiniile tuturor – ale colegilor de partid, de alianta sau din opozitie, dar si ale protestatarilor, si ca a decis ca nu vrea dezbinarea Romaniei. Nu in ultimul rand, premierul a mentionat ca spera ca ordonanta sa fie trimisa in cel mai scurt timp, sub forma de proiect de lege, in Parlament, pentru ca este nevoie de punerea in concordanta cu deciziile CCR, “excluzand poate acel prag de 200.000 de lei, foarte mult discutat”.

Declaratiile au fost facute dupa intalnirea de urgenta cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, de sambata, in care s-au discutat solutiile prin care ar putea fi deblocata criza in care au aruncat Romania prin adoptarea pe furis a ordonantei de urgenta pentru modificarea Codurilor Penale.

Anuntul facut de Grindeanu nu i-a multumit insa pe protestatari. In Capitala sambata a fost inregistrata o participare record la demonstratii, fiind prezenti in Piata Victoriei 170.000 de oameni. La nivelul intregii tari, numarul protestatarilor s-a ridicat la 330.000.

Sursa foto: adevarul